ΗΠΑ: Χιλιάδες συλλήψεις φοιτητών – Μομφή και έρευνα σε βάρος του προέδρου του Columbia

Διαβάζεται σε 3'
Στο πανεπιστήμιο Κολούμπια
AP Photo/Craig Ruttle, File

Η ένωση πανεπιστημιακών καθηγητών του Κολούμπια με ψήφισμά της ζητά την παραίτηση του προέδρου του Πανεπιστημίου, ενώ το υπουργείο Παιδείας ξεκινά έρευνα για αντιπαλαιστινιακές διακρίσεις. Περισσότερες από 2.000 οι συλλήψεις στις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ. Σε κατάληψη το University College του Λονδίνου.

Στην Ευρώπη φαίνεται πως μεταφέρεται το μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα, με φοιτητές στην Βρετανία και την Γαλλία να καταλαμβάνουν πανεπιστημιακά τμήματα, την στιγμή που στις ΗΠΑ περισσότεροι από 2.000 φοιτητές συνολικά έχουν συλληφθεί για την δράση τους σε δεκάδες πανεπιστημιακά κάμπους, από τις 30 Απριλίου, όταν η αστυνομία εισέβαλε στον καταυλισμό στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στις 30 Απριλίου.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης, χάος επικράτησε στον καταυλισμό που είχαν στήσει οι φοιτητές υπέρ των Παλαιστινίων στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA), με την αστυνομία να εισβάλει στις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, γκρεμίζοντας τα οδοφράγματα που είχαν τοποθετήσει οι φοιτητές, ενώ εκτόξευσαν αρκετές κρότου λάμψης.

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές προσήχθησαν ένας προς έναν και τους πέρασαν χειροπέδες, ενώ διέλυσαν τα οδοφράγματα γύρω από τον καταυλισμό και έλυσαν τα αντίσκηνα.

Συλληφθέντες στο πανεπιστήμιο UCLA
Συλληφθέντες στο πανεπιστήμιο UCLA (AP Photo/Ryan Sun)

Ο αρχιφύλακας Αλεχάντρο Ρούμπιο της τροχαίας της Καλιφόρνια, επικαλούμενος στοιχεία από το τμήμα του σερίφη της κομητείας του Λος Άντζελες, δήλωσε ότι οι 200 συλληφθέντες την Πέμπτη κρατήθηκαν στις φυλακές της κομητείας του Λος Άντζελες και ότι το UCLA θα αποφασίσει αν θα υπάρξουν κατηγορίες.

Ψήφισμα κατά του προέδρου του Columbia

Η εισβολή της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο Columbia το βράδυ της Τρίτης και οι συλλήψεις φοιτητών προκάλεσαν την σφοδρή αντίδραση των καθηγητών του πανεπιστημίου με το παράρτημα της Αμερικανικής Ένωσης Καθηγητών Πανεπιστημίου (AAUP) να κινεί διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης κατά του προέδρου του πανεπιστημίου, Minouche Shafik.

Σε ανακοίνωσή της, η ένωση επικρίνει την απόφαση του Shafik, του διοικητικού συμβουλίου του πανεπιστημίου και άλλων αξιωματούχων του Κολούμπια να καλέσουν αστυνομικούς για να διαλύσουν τις φοιτητικές διαμαρτυρίες.

Αυτά τα αδικήματα κορυφώθηκαν με την τρομακτική επίθεση της αστυνομίας εναντίον των φοιτητών μας“, έγραψε η ένωση, προσθέτοντας ότι φοιτητές, καθηγητές και προσωπικό παραμένουν αποκλεισμένοι από την πανεπιστημιούπολη.

Η ψήφος δυσπιστίας είναι ο μόνος τρόπος για να ξεκινήσουμε την ανοικοδόμηση της διαλυμένης κοινότητάς μας και να αποκαταστήσουμε τις βασικές αξίες του Πανεπιστημίου, όπως η ελευθερία του λόγου, το δικαίωμα στην ειρηνική συνάθροιση και η κοινή διακυβέρνηση”.

Μάλιστα, το υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ(DOE), ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του Πανεπιστημίου Columbia για αντιπαλαιστινιακές διακρίσεις σε βάρος των φοιτητών.

Εξαπλώνονται οι καταλήψεις και στην Ευρώπη

Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις, παρά την καταστολή που αντιμετώπιζουν στα αμερικανικά πανεπιστήμια, φαίνεται πως εξαπλώνονται στην Ευρώπη, την ώρα που ο καταστροφικός πόλεμος διανύει τον έβδομο μήνα του.

Τις τελευταίες ημέρες εμφανίζεται ένα κύμα φοιτητικών κινητοποιήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αντικατοπτρίζει αυτό των πανεπιστημιουπόλεων των ΗΠΑ, με παρόμοια αιτήματα.

Σε κατάληψη προχώρησε το University College του Λονδίνου, με τους φοιτητές να δημιουργούν καταυλισμό υπέρ της Παλαιστίνης στον χώρο της πανεπιστημιούπολης.

Την ίδια ώρα, και στο Παρίσι, φοιτητές εμπνευσμένοι από τις διαμαρτυρίες σε πανεπιστημιουπόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, απέκλεισαν την Παρασκευή την πρόσβαση σε ένα κτίριο πανεπιστημιούπολης στο γαλλικό πανεπιστήμιο Sciences Po, αναγκάζοντας τους διοικητικούς υπαλλήλους να μεταφέρουν όλα τα μαθήματα διαδικτυακά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα