Οι 3 θρυλικές τηλεοπτικές στιγμές της Άννας Παναγιωτοπούλου

Διαβάζεται σε 5'
Άννα Παναγιωτοπούλου
Άννα Παναγιωτοπούλου

Οι αγαπημένοι τηλεοπτικοί ρόλοι της Άννας Παναγιωτοπούλου, που μας χάρισαν μεγάλες στιγμές γέλιου, στη “Μαντάμ Σουσού”, τις “Τρεις Χάριτες” και το “Ντόλτσε Βίτα”.

Θλίψη σκόρπισε στον καλλιτεχνικό χώρο, και όχι μόνο, η είδηση του θανάτου της σπουδαίας ηθοποιού Άννας Παναγιωτοπούλου το Μεγάλο Σάββατο (04/05).

Η 77χρονη ηθοποιός και σεναριογράφος είχε μια σημαντική καριέρα στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Παρόλο που στη μικρή οθόνη συμμετείχε σε μόνο τρεις σειρές, οι ρόλοι που ενσάρκωσε ήταν ιδιαιτέρως επιτυχημένοι, έγραψαν τηλεοπτική ιστορία και μνημονεύονται μέχρι σήμερα.

Ο θρυλικός ρόλος της “Μαντάμ Σουσού”

Η αγαπημένη ηθοποιός έγινε ευρύτερα γνωστή αρχικά μέσα από τον θρυλικό τηλεοπτικό ρόλο της “Μαντάμ Σουσού” το 1986. Ο ρόλος της Σουσού Παναγιώτου στην κρατική τηλεόραση, ήταν η απαρχή της τηλεοπτικής της καριέρας.

Η Μαντάμ Σουσού ήταν μια κωμική τηλεοπτική σειρά που πρωτοπροβλήθηκε το 1986 από το κανάλι της ΕΡΤ2.

Η σειρά ήταν βασισμένη στο μυθιστόρημα “Μαντάμ Σουσού” του Δημήτρη Ψαθά (1939), ο οποίος υπέγραφε και το σενάριο της σειράς, που είχε χρησιμοποιηθεί (χωρίς την ελεύθερη διασκευή της Ε. Διαμαντοπούλου στη σειρά του 1986) για άλλη τηλεοπτική παραγωγή, το 1972. Τη σειρά σκηνοθέτησε ο Θανάσης Παπαγεωργίου, ο οποίος και πρωταγωνιστούσε. Έπαιζαν, επίσης, Άγγελος Αντωνόπουλος, Νατάσα Ασίκη κ.ά.

Η σειρά εξιστορεί τις περιπέτειες της Μαντάμ Σουσού που από την υποβαθμισμένη αθηναϊκή γειτονιά του Βούθουλα στον Κολωνό, που μετακομίζει στο Κολωνάκι, χωρίζει τον ιχθυοπώλη σύζυγό της Παναγιωτάκη και γίνεται λεία στα χέρια ενός αρπαχτικού προικοθήρα.

Στην ερώτηση, ποιον ρόλο λάτρεψε περισσότερο στην καριέρα της η ηθοποιός είχε απαντήσει: “Στην τηλεόραση την Μαντάμ Σουσού μακράν. Εγώ την λάτρευα από το βιβλίο, είχα έρωτα και όταν μου την πρότεινα, είπα ‘Χριστέ μου σε ευχαριστώ’”.

Η Όλγα Χαρίτου στις “Τρεις Χάριτες”

Μια από τις μεγάλες επιτυχίες της, ήταν, επίσης, ο ρόλος της Όλγας Χαρίτου-Παπαχαρίτου στην τηλεοπτική σειρά “Οι τρεις Χάριτες”, όπου έπαιξε στο πλευρό των Μίνας Αδαμάκη και Νένας Μεντή.

Η ελληνική κωμική σειρά που προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Mega Channel τις τηλεοπτικές περιόδους 1989-1990 (με προβολή στο δεύτερο μισό της σεζόν), 1990-1991 και 1991-1992. Ήταν από τις πρώτες σειρές που προβλήθηκαν στη νεοσύστατη τότε ιδιωτική τηλεόραση.

Οι “Τρεις Χάριτες” σημείωσαν τεράστια επιτυχία, επιτυγχάνοντας εξαιρετικά υψηλά νούμερα τηλεθέασης και θεωρούνται πλέον ένα από τα πιο πετυχημένα προγράμματα που έχει προβάλει ποτέ η ελληνική τηλεόραση.

Η σειρά περιέγραφε την καθημερινότητα τριών αδερφών, οι οποίες αποφάσισαν να μείνουν στο ίδιο σπίτι, αλλά και όλα τα αστεία περιστατικά αυτής της συμβίωσης.

Στη σειρά πρωταγωνιστούσαν η Άννα Παναγιωτοπούλου (Όλγα Χαρίτου-Παπαχαρίτου), η Νένα Μεντή (Μαρία Χαρίτου), η Μίνα Αδαμάκη (Ειρήνη Χαρίτου) και η Άννα Κυριακού (θεία Μπεμπέκα). Το σενάριο της σειράς υπέγραφαν οι Μιχάλης Ρέππας και Θανάσης Παπαθανασίου. Η έμπνευση για τον τίτλο της σειράς ήταν το θεατρικό έργο του Αντόν Τσέχωφ “Τρεις αδελφές”, με τις οποίες οι χαρακτήρες της σειράς, Όλγα, Ιρίνα και Μάσα, έχουν τα ίδια ονόματα.

Όπως είχε πει η ίδια η Άννα Παναγιωτοπούλου, για εκείνη οι “Tρεις Xάριτες” ξεκίνησαν στο θέατρο ΠΑΡΚ, όταν την επισκέφτηκε το συγγραφικό δίδυμο Μιχάλης Ρέππας και Θανάσης Παπαθανασίου με ένα σενάριο που αφορούσε τρεις πρωταγωνίστριες του Ελεύθερου Θεάτρου οι οποίες δεν είχαν χρησιμοποιηθεί τηλεοπτικά μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ένα μήνα πριν της είχαν ήδη στείλει το σενάριο, το οποίο δεν είχε προλάβει να διαβάσει.

Η διαχρονική Χριστίνα Μαρκάτου στο “Ντόλτσε Βίτα”

Ο τρίτος τηλεοπτικός της ρόλος, που μέχρι και σήμερα έχει τεράστια απήχηση στο κοινό, ακόμα και σε άτομα μικρότερης ηλικίας που “ανακαλύπτουν” τώρα τα τηλεοπτικά 90s, ήταν η Χριστίνα Μαρκάτου στην επιτυχημένη σειρά “Ντόλτσε Βίτα”.

Η ελληνική ρομαντική κωμική τηλεοπτική σειρά προβλήθηκε από τους τηλεοπτικούς δέκτες του Mega τις σεζόν 1995–1997. Δημιουργήθηκε από τον Αλέξανδρο Ρήγα και τον Λευτέρη Παπαπέτρου και παρουσίαζε τον απαγορευμένο έρωτα μιας ηλικιακά ώριμης χήρας με τον αρραβωνιαστικό της κόρης της, καθώς και τα κωμικά μπλεξίματα που προκύπτουν προσπαθώντας να κρύψουν αυτή τη σχέση από τον περίγυρο τους.

Η πλοκή της χαρακτηρίστηκε πολύ προχωρημένη για τα ελληνικά ήθη της εποχής και απενοχοποίησε τον έρωτα μεταξύ μιας μεγαλύτερης σε ηλικία γυναίκας με έναν νεαρότερο άνδρα, καθώς επίσης θέσπισε και έναν καινούργιο και πιο ευρηματικό κώδικα χιούμορ με στοιχεία μαύρης κωμωδίας.

Κύριοι πρωταγωνιστές ήταν η Άννα Παναγιωτοπούλου και ο Θανάσης Ευθυμιάδης, ενώ το υπόλοιπο πρωταγωνιστικό καστ απαρτιζόταν από τη Κατιάνα Μπαλανίκα, τη Μαρία Καβογιάννη, τη Μαρία Φωκά, τον Παύλο Ορκόπουλο, την Κατερίνα Ζιώγου (που έπαιζε την κόρη της, την Ντορίτα, και η οποία έχει φύγει από τη ζωή), τη Γαλήνη Τσεβά και τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη.

Η σειρά γνώρισε τεράστια επιτυχία, αν και το τελευταίο τρίμηνο σημείωσε μικρή πτώση σε τηλεθέαση και πλοκή χωρίς αυτό να επηρεάσει τη δημοτικότητα της, με αποτέλεσμα να προβάλλεται σε επανάληψη κάθε χρόνο μέχρι και σήμερα.

Σε παλαιότερη συνέντευξή της και μιλώντας για την τεράστια επιτυχία της τηλεοπτικής σειράς “Ντόλτσε Βίτα” είχε δηλώσει: “Από την τηλεόραση τότε έβγαιναν πολλά χρήματα. Εγώ στο Ντόλτσε Βίτα έπαιρνα ένα εκατομμύριο το επεισόδιο. Ανεξάρτητα από την επιτυχία, αυτή ήταν η συμφωνία. Αυτό μου ήρθε εμένα, αυτό είπα. Δεν πίστευα ότι θα μου τα δώσουν κιόλας.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα