Καρπόζηλος: “Περί μπελεροποίησης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και της “Βορείου Ηπείρου”
Διαβάζεται σε 2'O Kωστής Καρπόζηλος εντόπισε αδιέξοδο και επιστροφή στα 90ς στον τρόπο που πολιτεύονται στα ελληνοαλβανικά η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ.
- 09 Μαΐου 2024 14:21
Σε τοποθέτησή του στα social media ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Αριστεράς Κωστής Καρπόζηλος χαρακτήρισε επικίνδυνη την προσέγγιση τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα των ελληνοαλβανικών σχέσεων.
Αναλυτικά τόνισε τα εξής:
Μπελεροποίηση και “Βόρειος Ήπειρος”
Ζούμε μια ιδιόμορφη επιστροφή στη δεκαετία του 1990.
Η Νέα Δημοκρατία επέλεξε ως υποψήφιό της τον Φρέντυ Μπελέρη, έναν άνθρωπο που έχει καταδικαστεί σε ελληνικό δικαστήριο για τη μεταφορά εκρηκτικών με στόχο τη δολιοφθορά στη γειτονική Αλβανία. Το παρακρατικό παρελθόν της ΜΑΒΗ (Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου) είναι γνωστό και θα αρκούσε από μόνο του.
Το γεγονός όμως ότι η Νέα Δημοκρατία για να κατευνάσει την άκρα Δεξιά μπελεροποιεί την εξωτερική πολιτική της χώρας είναι ανεύθυνο και επικίνδυνο. Ενισχύει τον εθνικισμό και στις δύο πλευρές των συνόρων, επιβαρύνει τις διακρατικές σχέσεις και στοχοποιεί τους εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς μετανάστες -πρώτης και δεύτερης γενιάς- που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να ακολουθήσει τον επικίνδυνο αυτό δρόμο. Χτες, το γραφείο τύπου του κόμματος, μας ενημέρωσε ότι ο κύριος Κασσελάκης θα επισκεφτεί τη «Βόρειο Ήπειρο». Πρόκειται για έναν φορτισμένο όρο που συνδέεται με τον ελληνικό αλυτρωτισμό και για αυτό τραγουδήθηκε ευρέως από τους αυθεντικούς εκφραστές του «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια».
Ο κύριος Κασσελάκης έχει κάνει ξεκάθαρο ότι θέλει να μιλήσει την ίδια γλώσσα. Και για αυτό επιλέγει, αυτή τη στιγμή, να επισκεφτεί τη «Βόρειο Ήπειρο», συμβάλλοντας έτσι στην περαιτέρω εργαλειοποίηση της αναγνωρισμένης ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας. Πλειοδοτεί έτσι στον ανταγωνισμό της πατριδοκαπηλίας.
Η ζημιά αυτών των επιλογών, επιλογών της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μακροπρόθεσμη. Υπονομεύουν το μέλλον και την ευημερία της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, της αλβανικής κοινότητας στην Ελλάδα και το ίδιο το μέλλον των ελληνο-αλβανικών σχέσεων. Έχουμε πληρώσει στο παρελθόν ακριβά τέτοιες επιλογές. Σε μια εξαιρετικά ρευστή συνθήκη γεωπολιτικής αστάθειας και ανόδου του εθνικισμού, δεν έχουμε την πολυτέλεια να επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη.