Το Ισραήλ “σφίγγει τη θηλιά” στη Ράφα – Ανοιχτή σύγκρουση με τις ΗΠΑ
Διαβάζεται σε 4'Αποχώρησαν από το Κάιρο οι αντιπροσωπείες του Ισραήλ και της Χαμάς, καθώς και ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς. Ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις για τη Γάζα.
- 09 Μαΐου 2024 20:47
Αποχώρησαν από το Κάιρο, όπου διεξάγονταν διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα, η αντιπροσωπεία του Ισραήλ καθώς και ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς. Είχε προηγηθεί η αποχώρηση της αντιπροσωπείας της Χαμάς.
Ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαίωσε το τέλος αυτού του γύρου των συνομιλιών, ενώ ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters, ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει κανονικά τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Ράφα και αλλού στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι IDF κάνουν λόγο για «στοχευμένες επιχειρήσεις» του πυροβολικού κατά θέσεων της Χαμάς, την ώρα που μέσα σε ένα 24ωρο σκοτώθηκαν 60 άνθρωποι στη Γάζα, ανεβάζοντας τον απολογισμό των νεκρών στους 34.904. Παράλληλα, άλλοι 78.514 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη του πολέμου.
Ο ΟΗΕ συνεχίζει να προειδοποιεί για τον εφιάλτη στη Ράφα ανακοινώνοντας ότι τα περίπου 600.000 παιδιά που είναι ανάμεσα στους 1,5 εκατομμύρια εγκλωβισμένους στην πόλη είναι ήδη σε εξαιρετικά ευάλωτη κατάσταση και στα όρια της επιβίωσης.
ΗΠΑ: Η επιχείρηση στη Ράφα δεν θα νικήσει τη Χαμάς
Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, υποστήριξε ότι μια μεγάλη ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα δεν θα οδηγήσει σε νίκη κατά της Χαμάς. «Η συντριβή στη Ράφα, κατά την άποψή του, δεν θα προωθήσει αυτόν τον στόχο» δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Μάλιστα, οι δηλώσεις αυτές έρχονται μετά την προειδοποίηση του Τζο Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ δεν θα παραδώσουν όπλα στο Ισραήλ εάν οι δυνάμεις του πραγματοποιήσουν μεγάλη εισβολή στη Ράφα. «Ξεκαθάρισα ότι αν μπουν στη Ράφα, δεν προμηθεύω τα όπλα» είπε ο Μπάιντεν.
Είχε προηγηθεί η απόφαση των ΗΠΑ να «παγώσουν» την αποστολή όπλων στο Ισραήλ, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και ισχυρές βόμβες που ο σύμμαχος της Ουάσιγκτον έχει χρησιμοποιήσει στην εκστρατεία του κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο της οποίας έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 34.000 Παλαιστίνιοι.
Τέσσερις πηγές αναφέρουν στο Reuters ότι οι αποστολές όπλων, οι οποίες είχαν καθυστερήσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες, περιελάμβαναν πυρομαχικά κατασκευασμένα από την Boeing, τα οποία μετατρέπουν βόμβες ελεύθερης πτώσης ή «ανόητες βόμβες» (dumb bombs) σε καθοδηγούμενες βόμβες ακριβείας, καθώς και βόμβες μικρής διαμέτρου (SDB-1). Πρόκειται για βόμβες ολίσθησης (glide bombs) υψηλής ακριβείας που κουβαλούν περίπου 110 κιλά εκρηκτικών.
Όπως μεταδίδει το CNN, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφραζαν αισιοδοξία για τις συνομιλίες, η οποία τώρα δεν απορρέει από κάπου.
Ο Μπερνς πήγε στο Κάιρο πιστεύοντας ότι οι εναπομείνασες διαφορές θα μπορούσαν να καλυφθούν, δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι. «Τώρα, είναι σαφές ότι δεν έχουν κλείσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε την προσπάθεια. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει δρόμος προς τα εμπρός».
Νετανιάχου: «Θα πολεμήσουμε ακόμη και με τα νύχια μας αν χρειαστεί»
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου εμφανίστηκε να αγνοεί την προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου, δηλώντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη να σταθεί μόνη της αν χρειαστεί.
«Σήμερα είμαστε πολύ πιο δυνατοί. Είμαστε αποφασισμένοι και είμαστε ενωμένοι για να νικήσουμε τους εχθρούς μας και αυτούς που θέλουν να μας βλάψουν. Αν πρέπει να μείνουμε μόνοι, θα σταθούμε μόνοι. Έχω ήδη πει ότι, αν χρειαστεί, θα παλέψουμε με τα νύχια μας» δήλωσε ο Νετανιάχου και πρόσθεσε:
«Με αυτή την πνευματική δύναμη, με τη βοήθεια του Θεού, μαζί θα νικήσουμε».
Φεύγουν κατά χιλιάδες οι Παλαιστίνιοι
Στο μεταξύ, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι περίπου 80.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα από τις 6 Μαΐου, όταν το Ισραήλ διέταξε τους Παλαιστίνιους που ζούσαν στο ανατολικό τμήμα της πόλης να απομακρυνθούν.
«Από τότε που οι ισραηλινές δυνάμεις ενίσχυσαν τις επιχειρήσεις τους στις 6 Μαΐου, περίπου 80.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα, αναζητώντας καταφύγιο αλλού, το τίμημα που πληρώνουν αυτές οι οικογένειες είναι αφόρητο», αναφέρει η UNRWA στο X, διευκρινίζοντας ότι «κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές» στη Λωρίδα της Γάζας.