Eurovision 2024: Το Ισραήλ τρολάρει τα γιουχαΐσματα στην Eden Golan και στέλνει ξεκάθαρα πολιτικό μήνυμα

Διαβάζεται σε 3'
Η Eden Golan στη σκηνή της Eurovision 2024
Η Eden Golan στη σκηνή της Eurovision 2024 2024 Martin Meissner/AP Photo

Ξανά στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής βρέθηκε η συμμετοχή του Ισραήλ με την Eden Golan καθώς βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου δείχνει μέλη της ισραηλινής αποστολής να χλευάζουν το κίνημα “Free Palestine”.

Ο 68ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision ολοκληρώνεται απόψε στο Μάλμε της Σουηδίας και εκτός από την άρτια διοργάνωση, τις δυνατές συμμετοχές και τα εντυπωσιακά act τις δύο βραδιές των Ημιτελικών, έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και για αρκετούς ακόμα λάθος λόγους.

Όσο ο εκπρόσωπος της Ολλανδίας στη φετινή Eurovision, Joost Klein, ερευνάται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU) για ένα “περιστατικό” με τη συμμετοχή του στον Μεγάλο Τελικό να κρίνεται αμφίβολη και τα περιστατικά λογοκρισίας διαδέχονται το ένα το άλλο, η συμμετοχή του Ισραήλ με την 20χρονη Eden Golan είναι αυτή που βρίσκεται στο επίκεντρο.

Η 20χρονη τραγουδίστρια εμφανίστηκε το βράδυ της Πέμπτης (09/05) στη σκηνή της Eurovision έχοντας περάσει από σαράντα κύματα, αφού στην πρόβα της Τετάρτης αντιμετώπισε γιούχα και αποδοκιμασίες, τη στιγμή που τα τελευταία 24ωρα, χιλιάδες διαδήλωναν στους δρόμους του Μάλμε, διαμαρτυρόμενοι για τη συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision.

Η συμμετοχή του Ισραήλ έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων λόγω του πολέμου στη Γάζα, κάτι που αποτυπώθηκε και αμέσως μετά το τέλος της εμφάνισης της 20χρονης Eden, όπου το κοινό την αποδοκίμαζε φωνάζοντας “Free Palestine”, ενώ η EBU έκανε τα πάντα για να μη δούμε και να μην ακούσουμε τις αντιδράσεις του κοινού.

Ακολούθησε η επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε με την ολοκλήρωση του Β’ Ημιτελικού, όπου εκπρόσωποι χωρών -ανάμεσά τους και η Μαρίνα Σάττι- κράτησαν μία στάση που θεωρήθηκε ως έκφραση διαμαρτυρίας και αποδοκιμασίας κατά του Ισραήλ, κάθε φορά που μιλούσε η εκπρόσωπος του Ισραήλ.

Ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, η ίδια η Μαρίνα Σάττι ξεκαθάρισε πως δεν είχε πρόθεση να προσβάλλει κανέναν.

Γεια σας. Σχετικά με όλο αυτό το θέμα που έχει προκύψει σήμερα. Καταρχάς δεν γνώριζα ότι έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις, γιατί όλη μέρα ήμασταν στην αρένα για πρόβα και είχα κλειστό το κινητό. Αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι ότι δεν είχα την πρόθεση να προσβάλω κανέναν. Νομίζω ότι όλες αυτές τις μέρες που είμαστε εδώ, και εγώ, αλλά και ολόκληρη η ελληνική αποστολή, έχει φέρει μόνο θετική ενέργεια στην κοινότητα και χαρά, όπου κι αν πηγαίναμε. Είμαστε εδώ για τη μουσική και έχουμε φτάσει στον τελικό μας στόχο. Αύριο είμαστε στον τελικό. Θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, θα δώσουμε τα δυνατά μας. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για όλη τη διαδρομή, τη στήριξη και την αγάπη μέχρι σήμερα“, λέει στο μήνυμα που μοιράστηκε στα social media η Μαρίνα Σάττι.

Το Ισραήλ όμως πέρασε στην αντεπίθεση και κόντρα στην EBU που προσπαθεί να πείσει τους πάντες για τον μη πολιτικό χαρακτήρα της διοργάνωσης, δημοσίευσε βίντεο, στο οποίο μέλη της ισραηλινής αποστολής χλευάζουν και τρολάρουν τόσο το κοινό για τις αποδοκιμασίες σε βάρος της τραγουδίστριας όσο και το κίνημα “Free Palestine”.

Ο επίσημος λογαριασμός του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα του Ισραήλ στο TikTok κοινοποίησε το εν λόγω βίντεο, το οποίο ξεκινά με την Eden Golan να εμφανίζεται όπως στην έναρξη του τραγουδιού και να προσποιείται ότι τραγουδά το “Hurricane“, όταν μπροστά της βρίσκονται… εξαγριωμένοι φιλοπαλαιστίνιοι που τη γιουχάρουν και φωνάζουν το σύνθημα “Free Palestine”.

Η ίδια επίσης φαίνεται να γελάει. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, η Eden χοροπηδάει και πανηγυρίζει ενώ τα μέλη της αποστολής φωνάζουν ρυθμικά το όνομά της.

Δείτε το βίντεο:

ΤΕΛΙΚΟΣ EUROVISION 2024: ΨΗΦΙΣΤΕ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΑΣ ΚΟΜΜΑΤΙ

Aυτό το poll δε δέχεται πλέον ψήφους

Ψηφίστε το αγαπημένο σας τραγούδι στη φετινή Eurovision (πλην της Ελλάδας)
ΨΗΦΙΣΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα