Ισραήλ: Ανακοίνωσε την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στην Τζαμπάλια της Γάζας

Διαβάζεται σε 3'
Η εικόνα της βομβαρδισμένης Τζαμπάλια από τον Οκτώβρη του 2023
Η εικόνα της βομβαρδισμένης Τζαμπάλια από τον Οκτώβρη του 2023 AP

Ισραηλινά άρματα μάχης αναπτύχθηκαν νωρίς την Κυριακή στην ανατολική Τζαμπάλια της Γάζας, μετά από μία νύχτα σφοδρών βομβαρδισμών

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επίσημα την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στην Τζαμπάλια της Γάζας, επιβεβαιώνοντας ότι δυνάμεις της 98ης Ταξιαρχίας πραγματοποίησαν επιδρομή στη βόρεια πόλη της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Κυριακή.

Το Ισραήλ ανέπτυξε άρματα μάχης στην ανατολική Τζαμπάλια στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, μετά από μία νύχτα σφοδρών βομβαρδισμών από την αεροπορία και το πυροβολικό, με 19 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας.

Οι Παλαιστίνιοι στριμώχνονται σε μια στενή λωρίδα ακτογραμμής

Την Κυριακή, περισσότερες οικογένειες, οι οποίες υπολογίζονται σε χιλιάδες, εγκατέλειπαν τη Ράφα, υπό τις πιέσεις των στρατιωτικών δυνάμεων του Ισραήλ.

Οβίδες τεθωρακισμένων έπεσαν σε όλη τη νότια πόλη της Γάζας, καθώς ο στρατός έδωσε νέες εντολές εκκένωσης που κάλυπταν ορισμένες γειτονιές στο κέντρο της Ράφα. Το Ισραήλ κάλεσε χθες τους Παλαιστίνιους σε περισσότερες περιοχές της Ράφα να κατευθυνθούν σε μια διευρυμένη, όπως την αποκαλεί, ανθρωπιστική περιοχή στο αλ-Μαβάσι, μια στενή λωρίδα ακτογραμμής στο νοτιότερο άκρο της περιοχής.

Όμως υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια όσων καταφεύγουν στην περιοχή, η οποία, σύμφωνα με τους εργαζόμενους σε οργανώσεις αρωγής, είναι γεμάτη με εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους που έχουν ήδη ανεπαρκείς προμήθειες τροφίμων, καθαρού νερού και υγειονομικής περίθαλψης, ενώ απουσιάζει σε μεγάλο βαθμό και η αποχέτευση, με αποτέλεσμα την ταχεία εξάπλωση των ασθενειών.

Τουλάχιστον 35.034 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κι άλλοι 78.755 τραυματίστηκαν από την στρατιωτική εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας που ακολούθησε την 7η Οκτωβρίου 2023, σύμφωνα με μία σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας στη Γάζα.

Οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ έχουν προκαλέσει σοβαρές καταστροφές στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και μία βαθιά ανθρωπιστική κρίση.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε στο Sky News ότι θα ήταν “εξαιρετικά επικίνδυνο” για το Ισραήλ να εμπλακεί σε μια μεγάλη στρατιωτική επίθεση στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας.

Η Αίγυπτος μαζί με τη Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Σκληραίνει τη στάση της απέναντι στο Ισραήλ η Αίγυπτος, η οποία ανακοίνωσε ότι προσχωρεί στην προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μετά την επίθεση στη Ράφα.

Επιπλέον, χθες, Σάββατο (11/5), η αρνήθηκε να συνεργαστεί με το Ισραήλ για την είσοδο βοήθειας στη Γάζα από το πέρασμα της Ράφα λόγω της “απαράδεκτης κλιμάκωσης” από την πλευρά του Ισραήλ, ίοπως μετέδωσε το αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο Alqahera News satellite, επικαλούμενο έναν ανώτερο αξιωματούχο.

Νέα έκκληση Γκουτέρες για “άμεση” εκεχειρία

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε σήμερα «άμεση» εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, επιστροφή των ομήρων και αύξηση της βοήθειας που εισέρχεται στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα.

«Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου, την έκκληση προς όλο τον κόσμο για άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία, για την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και για άμεση αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Αλλά μια εκεχειρία θα είναι μόνο η αρχή. Ο δρόμος θα είναι μακρύς για να ανακάμψουμε από την καταστροφή και τα τραύματα αυτού του πολέμου», δήλωσε ο Γκουτέρες σε μήνυμά του μέσω βίντεο στη διάρκεια διεθνούς διάσκεψης δωρητών στο Κουβέιτ.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα