Ινδονησία: Πλημμύρες και κατολισθήσεις – Τουλάχιστον 41 νεκροί στη Σουμάτρα

Διαβάζεται σε 4'
Πλυμμύρες στην Ινδονησία
Πλυμμύρες στην Ινδονησία 2024 Ali Nayaka/AP Photo

Πλημμύρες και κατολισθήσεις πλήττουν το νησί Σουμάτρα της Ινδονησίας, αφήνοντας πίσω τουλάχιστον 41 νεκρούς και 17 αγνοούμενους. Εικόνες απόλυτης καταστροφής.

Τουλάχιστον 41 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 17 αγνοούνται αγνοούνται εξαιτίας καταστροφικών πλημμυρών και ροών κρύας λάβας που έπληξαν κοινότητες στη νήσο Σουμάτρα, στη δυτική Ινδονησία, όπως δήλωσε χθες Κυριακή στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της τοπικής υπηρεσίας έρευνας και διάσωσης.

Η τραγωδία σημειώθηκε το Σάββατο (11/05), περί τις 22:30 (τοπική ώρα· 18:30 ώρα Ελλάδας), στις περιφέρειες Άγκαμ και Τάναχ Ντατάρ, έπειτα από πολύωρες καταρρακτώδεις βροχές, που προκάλεσαν ξαφνικές πλημμύρες και ροές κρύας λάβας από το κοντινό ηφαίστειο Μαράπι.

Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 34 νεκρούς και 16 αγνοούμενους, με τον αριθμό των θυμάτων να αυξάνεται συνεχώς.

Χθες βράδυ “είχαμε καταγράψει 37 θανάτους, όμως το πρωί, ο αριθμός αυξήθηκε κι άλλο, φθάνοντας τους 41 νεκρούς”, δήλωσε ο Ιλχάμ Ουάχαμπ, εκπρόσωπος της τοπικής υπηρεσίας έρευνας και διάσωσης στη Δυτική Σουμάτρα, συμπληρώνοντας ότι συνεργεία έρευνας και διάσωσης συνεχίζουν να ψάχνουν 17 ακόμη κατοίκους που αγνοούνται.

Πλυμμύρες στην Ινδονησία
Πλυμμύρες στην Ινδονησία 2024 Sutan Malik Kayo/AP Photo

Τρεις άνθρωποι αγνοούνται στην Άγκαμ και 14 στην Τάναχ Ντατάρ, που υπέστησαν τα πιο βαριά χτυπήματα κι έχουν εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους, σύμφωνα με τον κ. Ιλχάμ.

Δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει πόσοι κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί εσπευσμένα από τα σπίτια τους, καθώς όπως εξήγησε οι αρχές ενθαρρύνουν τους πολίτες “να πάνε σε κατοικίες συγγενών τους που είναι (σε) πιο ασφαλείς (τοποθεσίες)”.

Πλυμμύρες στην Ινδονησία
Πλυμμύρες στην Ινδονησία 2024 Ali Nayaka/AP Photo

Τι είναι η κρύα λάβα

Ο όρος κρύα λάβα αναφέρεται σε μάγματα που σχηματίζουν ηφαιστειακά αναβλήματα, ιδίως τέφρα και βράχοι. Όταν σημειώνονται ισχυρές βροχοπτώσεις, τα υλικά αυτά ενίοτε μετατρέπονται σε μάζες που κατεβαίνουν με καταστροφική ορμή από τον κρατήρα.

Δρόμοι μεταμορφώθηκαν σε ποτάμια λάσπης, ενώ τα τα νερά μπήκαν σε σπίτια και παρέσυραν οχήματα σε κοντινό ποταμό.

Η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών (BNPB) ανακοίνωσε πως υπέστησαν ζημιές 84 σπίτια, 16 γέφυρες, δυο τζαμιά και 20 ορυζώνες στην Τάναχ Ντατάρ, που έχει πληθυσμό περίπου 370.000 κατοίκων.

Κατολισθήσεις και πλημμύρες πλήττουν συχνά την Ινδονησία την περίοδο των βροχών. Τον Μάρτιο, έχασαν τη ζωή τους 26 άνθρωποι εξαιτίας κατολισθήσεων και πλημμυρών στη δυτική Σουμάτρα.

Πλυμμύρες στην Ινδονησία
Πλυμμύρες στην Ινδονησία 2024 Ali Nayaka/AP Photo

Το 2022, κάπου 24.000 κάτοικοι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από τα σπίτια τους και δυο παιδιά έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας πλημμυρών στη Σουμάτρα, όπου συχνά τις βροχοπτώσεις κάνει πιο φονικές η αποψίλωση δασικών εκτάσεων, καταγγέλλουν υπερασπιστές του περιβάλλοντος.

Πλυμμύρες στην Ινδονησία
Πλυμμύρες στην Ινδονησία 2024 Sutan Malik Kayo/AP Photo

Το όρος Μαράπι (“βουνό της φωτιάς”, σε τοπική γλώσσα) συγκαταλέγεται στα πιο ενεργά ηφαίστεια στην Ινδονησία. Τον Δεκέμβριο, ηφαιστειακή έκρηξη στοίχισε τη ζωή σε 24 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους φοιτητές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα