Πού κινούνται οι τιμές πώλησης για κατοικίες στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας

Διαβάζεται σε 3'
Πού κινούνται οι τιμές πώλησης για κατοικίες στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας
ISTOCK

Ο πληθωρισμός, οι ανατιμήσεις των οικοδομικών υλικών αλλά και η αύξηση των επιτοκίων στα δάνεια, αφήνουν έντονα το αποτύπωμα τους στο εγχώριο real estate, με αποτέλεσμα την συνεχή άνοδο τιμών.

Συνεχίζει, δυναμικά να ανεβαίνει το κόστος ακινήτων προς πώληση στα Βόρεια Προάστια, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου τρίμηνου του 2024.

Ένας από τους βασικότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας είναι το real estate. Η εγχώρια αγορά ακινήτων, μετά την οικονομική κρίση, έχει ανακάμψει αρκετά, μπαίνοντας σε νέους ρυθμούς ανάπτυξης. Με το έντονο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, την αύξηση του τουρισμού και την ήδη αυξημένη ζήτηση, να οδηγούν τις τιμές στα ύψη.

Βέβαια, αξίζει να αναφερθεί ότι η αγορά κατοικίας στα Βόρεια Προάστια, υπήρξε ανέκαθεν ακριβό σπορ, και εξακολουθεί να είναι, όπως φανερώνουν οι τάσεις.

Καθώς, προσφέρουν καλή ποιότητα ζωής και παρόλο που οι συγκοινωνιακές συνδέσεις δεν είναι ιδανικές, η πρόσβαση στο κέντρο της Αθήνας, είναι εύκολή, λόγω των καλών οδικών συνδέσεων.

Πέραν όμως, των πλεονεκτημάτων που διαθέτουν σαν περιοχή και προσελκύουν το ενδιαφέρον των επίδοξων επενδυτών, υπάρχουν και πολλοί αρνητικοί παράγοντες, που συμβάλουν μαζικά στην άνοδο του κόστους.

Ο πληθωρισμός, οι ανατιμήσεις των οικοδομικών υλικών αλλά και η αύξηση των επιτοκίων στα δάνεια, αφήνουν έντονα το αποτύπωμα τους στο εγχώριο real estate, με αποτέλεσμα την συνεχή άνοδο τιμών.

Τέλος, η μακρά, αργή επίπτωση της οικονομικής κρίσης στην χώρα έχει οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια να έχουν παγιδευτεί σε νομικές εμπλοκές, συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό της προσφοράς, με αποτέλεσμα, να μη μπορεί να καλυφθεί η ζήτηση.

Τάσεις τιμών ακινήτων

Το πρώτο τρίμηνο του 2024, η μέση τιμή πώλησης ακινήτων, στα Βόρεια Προάστια, άγγιξε τα 3.000 ευρώ ανά τ.μ., από 2.800 ευρώ που κόστιζε το 2023.Το κόστος δηλαδή, ανέβηκε κατά 7,10%.

Παραδείγματα ακινήτων στην αγορά:

  • Διαμέρισμα, 90 τ.μ., 6ος όροφος, δύο υπνοδωμάτια, Νέα Ερυθραία, πωλείται στα 5.000 ευρώ ανά τ.μ.
  • Διαμέρισμα, 122 τ.μ., 1ος όροφος, τρία υπνοδωμάτια, Κηφισιά, πωλείται στα 5,901,64 ευρώ ανά τ.μ.
  • Μονοκατοικία, 1.100 τ.μ., 10 υπνοδωμάτια, Εκάλη, πωλείται στα 2.909,09 ευρώ ανά τ.μ.
  • Μεζονέτα, 230 τ.μ., ισόγειο, τέσσερα υπνοδωμάτια, Κηφισιά, πωλείται στα 8.043,48 ευρώ ανά τ.μ.
  • Διαμέρισμα, 70 τ.μ., 1ος όροφος, δύο υπνοδωμάτια, Αγία Παρασκευή, πωλείται στα 2.571,43 ευρώ ανά τ.μ.
  • Μονοκατοικία, 380 τ.μ., ισόγειο, τέσσερα υπνοδωμάτια, Χαλάνδρι, πωλείται στα 4.302 ευρώ ανά τ.μ.
  • Μεζονέτα, 250 τ.μ., τέσσερα υπνοδωμάτια, Δροσιά, πωλείται στα 1.760 ευρώ ανά τ.μ.
  • Μεζονέτα, 162 τ.μ., 1ος όροφος, τρία υπνοδωμάτια, Παλαιό Ψυχικό, πωλείται στα 4.197,53 ευρώ ανά τ.μ.
  • Διαμέρισμα, 130 τ.μ., 1ος όροφος, τρία υπνοδωμάτια, Μελίσσια, πωλείται στα 5.307,69 ευρώ ανά τ.μ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα