Αιματηρή απόδραση: Είναι όντως βαρόνος ναρκωτικών ο “Μύγας;”

Διαβάζεται σε 4'
Έρευνες της γαλλικής αστυνομίας
Έρευνες της γαλλικής αστυνομίας Ministere de l'Interieur – Dicom via AP Jerome Groisard

Ένα άνευ προηγουμένου ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι γαλλικές αρχές για να εντοπίσουν τον “Μύγα”, τον εγκληματία που απέδρασε με κινηματογραφικό τρόπο.

Η Γαλλία έχει εξαπολύσει «πρωτοφανές» όπως αναφέρουν τα γαλλικά μέσα, ανθρωποκυνηγητό για τον τον «Μύγα» (Mouche).

Ο καταδικασμένος εγκληματίας δραπέτευσε έπειτα από επίθεση ενόπλων στο όχημα που τον μετέφερε από τη δικαστική ακρόαση στη Rouen προς το κέντρο κράτησης στην Évreux (απόσταση 53.3 χιλιομέτρων).

Ένοπλοι έστησαν ενέδρα σε σταθμό διοδίων και άνοιξαν πυρ, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι και να τραυματιστούν ακόμη τρεις.

Η Τετάρτη 15/5 ανακηρύχθηκε ως «ημέρα νεκρών φυλάκων» στη χώρα. Ήταν η απάντηση των συνδικάτων των σωφρονιστικών υπαλλήλων, στην επίθεση της Τρίτης.

Θα γίνουν και διαδηλώσεις έξω από τις φυλακές όλης της χώρας, ενώ έχει προγραμματιστεί ενός λεπτού σιγή σε όλο το γαλλικό σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένων των φυλακών και των δικαστηρίων.

Ο «Mύγας» σε μια από τις συλλήψεις του. AFP

Ποιος όμως, είναι ο «Μύγας» που κυκλοφορεί στα διεθνή μέσα ως «βαρώνος ναρκωτικών»;

1) Ο κατά κόσμον Mohamed Amra είναι 30 ετών και γεννήθηκε στο Ρουέν, στα βόρεια της Γαλλίας. Φέρεται να έχει σχέση με ισχυρή συμμορία («Μαύροι») που δραστηριοποιείται στα νότια της Μασσαλίας, με διασυνδέσεις και σε άλλες χώρες.

2) Το BFMTV μετέδωσε ότι είχε 13 καταδίκες για κυρίως ασήμαντες παραβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της οδήγησης χωρίς δίπλωμα, της κλοπής και της άρνησης να σταματήσει έπειτα από σήμα της αστυνομίας. Αυτές οι καταδίκες του έδωσαν το παρατσούκλι «Μύγα» γιατί «είναι παντού, σαν ενοχλητική μύγα», όπως γράφει η Parisien.

3) Η πρώτη του καταδίκη ήταν αυτή της 14ης Απριλίου του 2020, για επικίνδυνο joyriding (βλ. η ενέργεια ή η πρακτική της γρήγορης και επικίνδυνης οδήγησης σε κλεμμένο αυτοκίνητο για απόλαυση). Η ποινή ήταν τρεις μήνες κάθειρξης.

4) Ακολούθησε η καταδίκη της 5ης Ιανουαρίου του 2022 -σε φυλάκιση τριών ετών- για «διάρρηξη, εγκληματική συνωμοσία για διάπραξη εγκλήματος, εκβιασμό, καταστροφή με επικίνδυνα μέσα, κλοπή ως μέλος οργανωμένης ομάδας, διαρρήξεις διαρρήξεων και βία με όπλο».

5) Στις 10/5 του 2024 καταδικάστηκε σε 18 μήνες κάθειρξης για διάρρηξη και κλοπή, σε σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεις στα προάστια του Évreux από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο του 2019.

6) Κατηγορήθηκε επίσης, από την Εξειδικευμένη Διαπεριφερειακή Δικαιοδοσία (JIRS) της Μασσαλίας για «απαγωγή και απομόνωση που οδήγησε σε θάνατο» με θύμα κάτοικο του Dreux που απήχθη στη Μασσαλία -γνωστή και ως η πιο επικίνδυνη πόλη της Ευρώπης εξαιτίας του πολέμου των συμμοριών. Στο επίκεντρο της διαμάχης είναι η διακίνηση ναρκωτικών.

7) Ερευνάται και η συμμετοχή του σε «απόπειρα δολοφονίας από οργανωμένη συμμορία» από το Saint-Étienne-du-Rouvray της Νορμανδίας.

8) Είναι ύποπτος και για την εντολή δολοφονίας ενός Γάλλου στην Ισπανία, το 2023.

9) Πέρασε χρόνο στη φυλακή Baumettes στη Μασσαλία και και στη φυλακή Santé του Παρισιού, πριν μεταφερθεί στο κέντρο κράτησης του Évreux.

10) Από την ημέρα που έφτασε εκεί, άρχισε να πριονίζει τα κάγκελα του κελιού, ώστε να αποδράσει, αλλά έγινε αντιληπτός δυο ημέρες πριν την ενέδρα. Πέρασε το μεσοδιάστημα στην απομόνωση και εξαιτίας του πριονίσματος αυξήθηκαν οι φρουροί που τον συνόδευσαν προς και από το δικαστήριο.

Η βαριά ένοπλη επίθεση σημειώθηκε την ίδια μέρα που η γαλλική Γερουσία δημοσίευσε έκθεση που προειδοποιούσε ότι η Γαλλία «βυθίζεται» από όσα κάνει το οργανωμένο έγκλημα που διακινεί ναρκωτικά.

Μεταξύ άλλων αναφέρει πως «κανένα μέρος της εθνικής επικράτειας και καμία κοινωνική τάξη δεν είναι πέρα ​​από την εμβέλεια του εγκλήματος ναρκωτικών. Η διακίνηση ναρκωτικών διεισδύει παντού, με συνακόλουθη έξαρση βία».

Είναι όντως, βαρώνος ναρκωτικών ο «Μύγας»;

Αστυνομική πηγή ανέφερε στην Parisien ότι ο Amra είναι επικεφαλής δικτύου διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, ωστόσο δεν υπήρχε στα αρχεία των ιδιαίτερα σεσημασμένων του υπουργείου Δικαιοσύνης της Γαλλίας.

Άλλες πηγές των αρχών καταθέτουν στη Monde ότι δεν είναι «μεγάλο ψάρι». Πρόκειται για εκπρόσωπο συμμορίας που βρίσκεται στο μέσο της ιεραρχίας των γκάγκστερ «έναν καιροσκόπο με πολλαπλές διασυνδέσεις».

Ό,τι και αν είναι, στην παρούσα φάση έχει γίνει ο most wanted καταζητούμενος στη Γαλλία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα