Ο νέος “μακεδονικός αγώνας” του Μητσοτάκη για τη δεξιά ψήφο
Διαβάζεται σε 4'Την Πιερία θα επισκεφθεί σήμερα ο πρωθυπουργός, ενώ ο Βελόπουλος δίνει σόου για τη συμφωνία των Πρεσπών και στη ΝΔ επικρατεί… αλαλούμ για τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία
- 16 Μαΐου 2024 06:36
Στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου η Νέα Δημοκρατία κινδυνεύει κυρίως εκ δεξιών και στο βορρά. Και ενώ η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη είχε ανακόψει τις δεξιές διαρροές, το “φάντασμα” της Συμφωνίας των Πρεσπών στοιχειώνει πάλι την κυβέρνηση.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τις περιοδείες με επόμενο σταθμό σήμερα την Πιερία, όπου θα επισκεφθεί το Λιτόχωρο και την Κατερίνη. Στην Πιερία βρέθηκε χθες και ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, που έχει αναλάβει το συντονισμό του προεκλογικού αγώνα της ΝΔ στην κεντρική Μακεδονία.
Σημειωτέον ότι αύριο ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί και την Ημαθία, τη Δευτέρα θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη και την Τρίτη θα συνεχίσει την περιοδεία του στη δυτική Μακεδονία. Δεν είναι τυχαίο όμως ότι ξεκίνησε τη μάχη του βορρά από την Πιερία.
Η Πιερία ήταν άλλωστε μία από τις περιφέρειες, στις οποίες στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023 η Νίκη και η Ελληνική Λύση είχαν λάβει από τα πιο υψηλά ποσοστά τους.
Το σόου Βελόπουλου
Και ενώ η Νίκη δείχνει στις δημοσκοπήσεις να χάνει προς άλλα μικρά κομματίδια της άκρας δεξιάς, η Ελληνική Λύση φλερτάρει με διψήφιο ποσοστό σε πανελλαδικό επίπεδο και σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις σε κάποιες περιφέρεις της βόρειας Ελλάδας ενδέχεται να είναι ακόμη και δεύτερο κόμμα.
Ο Κυριάκος Βελόπουλος δεν έχασε βέβαια την ευκαιρία μετά το θέμα που δημιουργήθηκε με τη νέα πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, να κάνει σόου χθες στη Βουλή…. σκίζοντας τη συμφωνία των Πρεσπών.
Στόχος του φυσικά είναι να πάρει ψηφοφόρους από τη ΝΔ, η οποία συνεχίζει τις ασκήσεις ισορροπίας: Από τη μία επιμένει ότι πρόκειται για μία κακή συμφωνία στην οποία καλώς είχε αντιτεθεί ως αξιωματική αντιπολίτευση. Αλλά ζητά ταυτοχρόνως την τήρηση της από τα Σκόπια, απειλώντας εμμέσως ακόμη και με βέτο στην ΕΕ.
Η κυβέρνηση λέει όχι στην πρωτοβουλία ΣΥΡΙΖΑ για τα μνημόνια
Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εκμεταλλευθεί την κατάσταση για να “πληγώσει” τη ΝΔ. Για αυτό και η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε χθες στη Βουλή τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, ως προτάσεις νόμου, με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο που είχαν κατατεθεί τον Σεπτέμβριο 2020 από τους τότε υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Τα μνημόνια βέβαια ως γνωστόν δεν κυρώθηκαν τελικά ποτέ, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς απείλησε με καταψήφιση και είναι βέβαιο ότι θα τον ακολουθούσαν πολλοί βουλευτές της ΝΔ, ιδίως από τη βόρεια Ελλάδα. Πάντως το Μαξίμου τώρα υποστηρίζει ότι καλώς δεν ψηφίστηκαν για να αποτελούν διαπραγματευτικό χαρτί. Και φυσικά δεν θα ψηφίσει τη νομοθετική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ,
Η Αθήνα άλλωστε διαμηνύει στη γειτονική χώρα ότι θα φέρει τα μνημόνια προς κύρωση εφόσον τηρηθεί στην πράξη η συμφωνία των Πρεσπών, από τη νέα πρόεδρο και τη νέα κυβέρνηση του VMRO .
Στη γραμμή αυτή κινήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, συνομιλώντας με δημοσιογράφους μετά την ενημέρωση των βουλευτών μελών της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. “Η κύρωση των μνημονίων, η οποία προβλέπεται από τη συμφωνία των Πρεσπών, θα έρθει όταν αξιολογήσει η ελληνική πολιτεία ότι υπάρχει πλήρης σεβασμός στη συμφωνία των Πρεσπών.
Αλαλούμ στη ΝΔ
Στη ΝΔ όμως επικρατεί… αλαλούμ όσον αφορά στα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Από τη μία η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη δηλώνει ότι θα έπρεπε να είχαν ψηφιστεί νωρίτερα, αν και ευθυγραμμίζεται με τη γραμμή πως πλέον θα έρθουν εφόσον η γειτονική χώρα συμμορφωθεί.
Από την άλλη ο Μάκης Βορίδης δηλώνει ότι δεν θα έρθουν προς κύρωση τα μνημόνια, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Παύλο Μαρινάκη, να τα μαζεύει, επισημαίνοντας ότι ο υπουργός Επικρατείας είπε “όχι” στην ψήφιση τους, υπό τις παρούσες συνθήκες.
Και εν τω μεταξύ ο επικεφαλής της επιτροπής προεκλογικού αγώνα της ΝΔ και πρώην υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιώτοπουλος, σχολίαζε (Action24) ότι “στο πίσω μέρος του μυαλού μας θα πρέπει να υπάρχει πάντα ως όπλο η καταγγελία της Συμφωνίας των Πρεσπών, είτε ως όπλο πίεσης είτε ως πραγματικό”.