Σλοβακία: Ποιος είναι ο δράστης που πυροβόλησε τον Ρόμπερτ Φίτσο

Διαβάζεται σε 3'
Οι σλοβάκικες Αρχές συλλαμβάνουν τον άνδρα που πυροβόλησε τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο
Οι σλοβάκικες Αρχές συλλαμβάνουν τον άνδρα που πυροβόλησε τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο (Radovan Stoklasa/TASR via AP)

Πολέμιος της βίας και λογοτέχνης ο φερόμενος δράστης της σοκαριστικής απόπειρας δολοφονίας κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού, Ρόμπερτ Φίτσο. Όσα γνωρίζουμε για αυτόν.

Το πρόσωπο που έχει συλληφθεί και κατηγορείται για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού, Ρόμπερτ Φίτσο, είναι ένας 71χρονος συγγραφέας, με καταγωγή από το κεντρικό τμήμα της χώρας, όπως μεταδίδουν σλοβακικά ΜΜΕ.

“Νομίζω πως μπορώ να το επιβεβαιώσω, ναι”, είπε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών, Ματούς Σουτάι Εστόκ, ερωτηθείς σχετικά με την ταυτότητα του φερόμενου ως δράστη, που σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες συγκαταλέγεται στους ιδρυτές της λογοτεχνικής λέσχης Ντούα (Dúha, Ουράνιο Τόξο) στην πόλη Λεβίτσε.

Δημοσιεύματα του σλοβακικού Τύπου αναφέρουν πως ο λογοτέχνης, ονόματι Juraj Cintula, έχει κυκλοφορήσει τρεις ποιητικές συλλογές και είναι μέλος της ένωσης Σλοβάκων συγγραφέων. Ο φορέας επιβεβαίωσε μάλιστα μέσω Facebook ότι είναι μέλος της ένωσης από το 2015, προσθέτοντας πως εάν επιβεβαιωθεί ότι είναι ο δράστης της επίθεσης “η ιδιότητα του μέλους αυτού του αξιοκαταφρόνητου προσώπου θα ανακληθεί αμέσως”.

Σύμφωνα με το euronews, ο Ούγγρος ερευνητής δημοσιογράφος Szabolcs Panyi ανακάλυψε αναρτήσεις του φερόμενου ως δράστη στο Facebook που φέρεται να δείχνουν τον Cintula ως υποστηρικτή της φιλορωσικής παραστρατιωτικής ομάδας Slovenskí Branci, γνωστής για τις σχέσεις της με το Κρεμλίνο.

Η Slovenskí Branci έχει κατηγορηθεί ότι επιχειρούσε να στρατολογήσει νεαρούς άνδρες σε όλη τη Σλοβακία. Σε μια ανάρτηση του Ιανουαρίου 2016, ο Cintula φαίνεται να βρίσκεται σε μια ομιλία δίπλα σε μέλη της ομάδας που φορούν ρούχα παραλλαγής.

Στο συνοδευτικό κείμενο που αποδίδεται στον Cintula, εκφράζει εξτρεμιστικές απόψεις υπέρ των αυτοοργανωμένων πολιτοφυλακών, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να προστατεύουν «τους κατοίκους, τη χώρα, την παράδοση (και) τον πολιτισμό» από τους μετανάστες που έρχονται από χώρες εκτός Ευρώπης.

Tο 2015 ίδρυσε μία οργάνωση κατά της βίας και είχε επιδιώξει την επίσημη καταχώρισή της στη Σλοβακία.

Σε βίντεο που μεταφόρτωσε ο 71χρονος στο διαδίκτυο πριν από οκτώ χρόνια, δήλωνε: “Ο κόσμος είναι γεμάτος βία και όπλα. Ο κόσμος μοιάζει να έχει τρελαθεί”. Πρόσθετε πως ίδρυσε “κίνημα εναντίον της βίας” στη Λεβίτσε, το οποίο στον ιστότοπό του αναφέρει πως είναι “πολιτικό κόμμα σκοπός του οποίου είναι να αποτρέψει την εξάπλωση της βίας στην κοινωνία”.

Σύμφωνα με το FirstPost, η εν λόγω οργάνωση καλούσε τους ανθρώπους να αντισταθούν σε όλες τις μορφές της βίας, από “τον στρατιωτικό νόμο μέχρι την ενδοοικογενειακή σωματική ή ψυχολογική βία”, καθώς και στη βία στη διεθνή σκηνή, στην Ευρώπη, “όπου η στρατιωτικοποίηση, ο εξτρεμισμός, ο νεοναζισμός, η αναρχία αυξάνονται”.

Ο γιος του υπόπτου δήλωσε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο aktuality.sk ότι ο πατέρας του κατείχε νόμιμα όπλο και διέθετε άδεια οπλοφορίας. Ερωτηθείς για τα συναισθήματα του πατέρα του έναντι του κ. Φίτσο, απάντησε “μπορώ να σας πω ένα πράγμα: Δεν τον ψήφισε. Μόνο αυτό μπορώ να πω”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα