Τα οφέλη για την υγεία από την χορτοφαγική διατροφή

Διαβάζεται σε 2'
Τα οφέλη για την υγεία από την χορτοφαγική διατροφή
Arabian style appetizer. Healthy vegan and vegetarian food concept. iStock

Η vegan και vegeterian διατροφή σχετίζονται με την βελτίωση της κατάστασης της υγείας και με την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων ακόμη και καρκίνου.

Είτε ως vegeterian, είτε ως vegan, η χορτοφαγική διατροφή προσφέρει αρκετά οφέλη στην υγεία και συγκεκριμένα στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου, σύμφωνα με έρευνες που παρουσιάζονται στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE» και διεξήχθησαν κατά το διάστημα μεταξύ 2000-2023.

Flat Lay Chef Offers His Prepared Falafel Plate iStock

Στα 20 αυτά χρόνια, οι ερευνητές ανέλυσαν 48 εργασίες που σχετίζονταν με την φυτική διατροφή και την σύνδεσή της με την καρδιαγγειακή υγεία και τον κίνδυνο καρκίνου. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η vegan και η vegeterian διατροφή έχουν άμεση συσχέτιση με την καλύτερη κατάσταση υγείας σε διάφορους παράγοντες κινδύνου σχετικά με καρδιομεταβολικά νοσήματα, καρκίνο και θνησιμότητα, όπως:

  • η αρτηριακή πίεση,
  • η διαχείριση του σακχάρου στο αίμα
  • και ο δείκτης μάζας σώματος

Η χορτοφαγική  διατροφή συνδέεται με:

  • μειωμένο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιακής νόσου
  • γαστρεντερικού καρκίνου
  • καρκίνου του προστάτη
  • θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και ορισμένοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως τα δημογραφικά στοιχεία των συμμετεχόντων, η διάρκεια της κάθε μελέτης και άλλοι παράγοντες που περιορίζουν την ισχύ της συσχέτισης μεταξύ φυτικής διατροφής και καλύτερης κατάστασης υγείας. Για παράδειγμα, οι έγκυες που ακολούθησαν την συγκεκριμένη διατροφή δεν αντιμετώπισαν καμία διαφορά στον κίνδυνο διαβήτη κύησης και υπέρτασης, συγκριτικά με εκείνες που δεν ακολούθησαν την συγκεκριμένη διατροφή. Παράλληλα, να αναφερθεί ότι ορισμένες χορτοφαγικές διατροφές συνδέονται με ελλείψεις βιταμινών και ανόργανων συστατικών για ορισμένους ανθρώπους. Κατ’ αυτό το τρόπο, η επίσκεψη σε κάποιον ειδικό διατροφολόγο, κρίνεται απαραίτητη πριν πάρει κανείς την απόφαση να περάσει στον κόσμο της vegan ή vegeterian διατροφής. Οι ερευνητές από την άλλη, προειδοποιούν κατά των συστάσεων ευρείας κλίμακας για χορτοφαγική διατροφή μέχρι την ολοκλήρωση  περεταίρω ερευνών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα