Το Μαξίμου προσπαθεί να μαζέψει τους “μακεδονομάχους”

Διαβάζεται σε 3'
Διαδήλωση κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών
Διαδήλωση κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών EUROKINISSI

Για ανεξήγητη βιασύνη με τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ο Π. Μαρινάκης, ενώ σημείωσε ότι τη θέση της ΝΔ την εκφράζει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης

Την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία επιχειρεί να εκμεταλλευθεί προς όφελος της η Νέα Δημοκρατία.

Με στόχο επομένως τη συσπείρωση της “πατριωτικής δεξιάς”, η κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση πως σπεύδει να ανοίξει το θέμα τώρα που η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα αμφισβητεί το πιο βασικό άρθρο της συμφωνίας των Πρεσπών: Το erga omnes, δηλαδή την ονομασία έναντι όλων.

Τη σκυτάλη από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, που κινήθηκε στο πλαίσιο αυτό το πρωί στο ΣΚΑΪ, πήρε στο briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Έκανε λόγο για μία ακατανόητη κίνηση και μία ανεξήγητη επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ. “Δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε. Δεν καταλαβαίνει κανείς Έλληνας γιατί τέτοια σπουδή, τη στιγμή που η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δεν αποδέχεται το βασικό σημείο της συμφωνίας των Πρεσπών και η αξιωματική αντιπολίτευση της Ελλάδας θέλει να τα κάνουμε όλα”, σχολίασε ο κ. Μαρινάκης.

Ξεκαθάρισε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θα δεχθεί συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ και επανέλαβε ότι τα μνημόνια θα έρθουν προς κύρωση εφόσον υπάρξει συμμόρφωση από την πλευρά των Σκοπίων με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο πρωθυπουργός ως αρχηγός της αντιπολίτευσης τότε, είχε εναντιωθεί σε μία κακή συμφωνία. Αλλά είχε επισημάνει  – και υπάρχουν οι ομιλίες σε βίντεο και τα γραπτά – ότι εφόσον κυρωθεί θα την εφαρμόσει. Αλλά δε θα γίνουμε εμείς επισπεύδοντες, όταν η άλλη πλευρά δεν δέχεται τα βασικά σε επίπεδο προέδρου. Οι πολίτες αξιολογούν αυτούς που υπερασπίζονται τα εθνικά συμφέροντα και αυτούς που είναι βιαστικοί”, πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης.

“Η πρόεδρος μίας χώρας δεν μπορεί να μιλά για ατομικό δικαίωμα της”

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε και στην ανακοίνωση της προεδρίας της Βόρειας Μακεδονίας, που έκανε λόγο για ατομικό δικαίωμα της κ.Σιλιάνοφσκα να αποκαλεί τη χώρα όπως επιθυμεί.

Οταν μιλάμε για την ανώτατη άρχοντα της χώρας, για ένα εκ των πυλώνων μίας δημοκρατίας, δεν μπορούμε να μιλάμε για ατομικό δικαίωμα. Αυτό είναι υποκριτικό, να λέμε ότι σε κάποια θα είμαστε τυπικοί και στις δημόσιες τοποθετήσεις μας θα κάνουμε αυτό που θέλουμε, είτε γιατί το πιστεύουμε είτε για να εξυπηρετήσουμε το ακροατήριο μας. Αυτό δεν μπορεί να είναι αποδεκτό από την Ελλάδα. Όταν λέμε να τηρηθεί μία συμφωνία, να το κάνουμε σε όλες μας τις διατυπώσεις. Αρα προφανώς αυτή η λογική δεν μπορεί να είναι αποδεκτή από την Ελλάδα”, σημείωσε.

Κάλυψη σε Γεραπετρίτη, αποστάσεις από Μπακογιάννη

Ο κ. Μαρινάκης διέψευσε κατηγορηματικά δημοσιεύματα που φέρουν το νυν υπουργό Εξωτερικών. Γιώργο Γεραπετρίτη, να είχε γνώση του περιεχομένου της συμφωνίας των Πρεσπών εξαρχής, όταν ακόμη συντασσόταν και πριν δημοσιοποιηθεί. Έκανε λόγο για εξοργιστικά ψέματα και αποκυήματα επιστημονικής φαντασίας, τονίζοντας πως “ο κ. Γεραπετρίτης ούτε έχει συνομιλήσει ποτέ με τον κ. Κοτζιά από όσο μας έχει πει”. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναρωτήθηκε μάλιστα εάν “τόσο απροκάλυπτα ψέματα διακινούνται εξ αμέλειας ή και εκ δόλου”. 

Κληθείς πάντως να σχολιάσει τις δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη, πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε κυρώσει τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία νωρίτερα, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι η πρώην υπουργός έχει πει τις απόψεις της δημόσια, αλλά η επίσημη γραμμή της κυβέρνησης είναι αυτή που εκφράστηκε νωρίτερα σήμερα από τον πρωθυπουργό.

Εκτίμησε άλλωστε και εκείνος, όπως και ο κ.Μητσοτάκης, ότι η στάση της Σιλιάνοφσκα δεν θα ήταν διαφορετική εάν είχαν κυρωθεί τα μνημόνια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα