Είναι καλύτερα από το κρέας, για την υγεία, τα φυτικά υποκατάστατα κρέατος;

Διαβάζεται σε 4'
Μπιφτέκια από φυτικά υποκατάστατα κρέατος
Μπιφτέκια από φυτικά υποκατάστατα κρέατος iStock

Τι προκύπτει από νέα μελέτη που συνέκρινε τη διατροφή με κρέας, με αυτή με υποκατάστατα κρέατος που προορίζονται για vegan διατροφή.

Καθώς τα προϊόντα με vegan «κρέας», δηλαδή φυτικά υποκατάστατα κρέατος, βρίσκονται όλο και πιο συχνά στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, επιστήμονες ανά τον κόσμο έχουν ξεκινήσει να μελετούν πόσο καλύτερα ή χειρότερα συγκριτικά με το πραγματικό κρέας είναι για την υγεία μας.

Σε νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The American Journal of Clinical Nutrition, οι επιστήμονες συνέκριναν τις δίαιτες που περιέχουν πραγματικό κρέας, με εκείνες που χρησιμοποιούν φυτικά υποκατάστατα κρέατος.

Οι ειδικοί επικεντρώθηκαν στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη.

Είναι δεδομένο ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε φυτικά τρόφιμα έχουν βρεθεί να είναι και ευεργετικές για την υγεία της καρδιάς και του μεταβολισμού, χάρη στη μεγάλη ποικιλία συστατικών που προάγουν την υγεία, όπως βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

Ωστόσο, για όσους τρώνε τακτικά κρέας, η μετάβαση φυτική διατροφή είναι αρκετά δύσκολη.

Τα φυτικά υποκατάστατα κρέατος (PBMA) έχουν σχεδιαστεί για να μιμούνται τη γεύση και την υφή του πραγματικού κρέατος, χρησιμοποιώντας βιώσιμα συστατικά και γίνονται όλο και πιο δημοφιλή παγκοσμίως.

Οι επιπτώσεις των υποκατάστατων κρέατος φυτικής προέλευσης στην υγεία

Η νέα έρευνα επικεντρώθηκε στη σύγκριση των επιπτώσεων της διατροφής με βάση τα υποκατάστατα κρέατος φυτικής προέλευσης (PBMAs) και τα παραδοσιακά κρέατα ζωικής προέλευσης (ABMs) στην υγεία της καρδιάς των κατοίκων της Σιγκαπούρης που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Το κύριο ερώτημα ήταν αν η αντικατάσταση του ζωικού κρέατος με PBMAs θα βελτίωνε την υγεία της καρδιάς και θα μείωνε τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Σε αυτή τη μελέτη διάρκειας 8 εβδομάδων, στην οποία συμμετείχαν 89 άτομα, οι μισοί κλήθηκαν να τρώνε PBMAs και οι άλλοι μισοί να τρώνε ζωικά κρέατα.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης, του σακχάρου στο αίμα και της αρτηριακής πίεσης, μεταξύ άλλων δεικτών υγείας.

Τα ευρήματα δεν έδειξαν σημαντικές αλλαγές στο προφίλ της χοληστερόλης για καμία από τις δύο δίαιτες, αλλά και οι δύο δίαιτες συνδέθηκαν με βελτιώσεις σε ορισμένους δείκτες σακχάρου στο αίμα.

Δεν υπήρξε σαφές πλεονέκτημα της μίας δίαιτας έναντι της άλλης όσον αφορά τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.

Ωστόσο, σε μια μικρότερη ομάδα που παρακολουθούσε στενά το σάκχαρό της, όσοι έτρωγαν ζωικό κρέας διαχειρίζονταν καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

Βελτιώσεις στην αρτηριακή πίεση παρατηρήθηκαν επίσης στην ομάδα του ζωικού κρέατος, αλλά όχι στην ομάδα του PBMA.

Αυτό υποδηλώνει ότι τα οφέλη που συχνά συνδέονται με τις φυτικές δίαιτες μπορεί να μην ισχύουν άμεσα για τα PBMA, καθώς διαφέρουν διατροφικά από τα ολόκληρα φυτικά τρόφιμα και τις επιπτώσεις τους στην υγεία της καρδιάς. Εξάλλου πρόκειται για επεξεργασμένα ή υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Διαφορές στη διατροφική σύνθεση και τα αποτελέσματα για την υγεία

Η ανάλυση των θρεπτικών συστατικών έδειξε ότι η διατροφή με ζωικό κρέας παρείχε περισσότερες πρωτεΐνες, ενώ οι PBMAs ήταν υψηλότερες σε νάτριο (αλάτι), κάλιο και ασβέστιο.

Ο καλύτερος έλεγχος του σακχάρου στο αίμα που παρατηρήθηκε στην ομάδα του ζωικού κρέατος μπορεί να οφείλεται στη χαμηλότερη πρόσληψη υδατανθράκων και στην υψηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης.

Αν και η μελέτη δεν εξέτασε την απορρόφηση των πρωτεϊνών, άλλες έρευνες υποδεικνύουν ότι οι πρωτεΐνες από PBMAs μπορεί να μην απορροφώνται τόσο εύκολα, όσο εκείνες από ζωικά κρέατα, επηρεάζοντας διαφορετικά τις αντιδράσεις της ινσουλίνης και των ορμονών του εντέρου.

Παρόλο που τα PBMAs γίνονται όλο και πιο δημοφιλής ως επιλογή πρωτεϊνών, τα ευρήματα αυτής της μελέτης δεν υποστηρίζουν την ιδέα ότι αυτές οι δίαιτες προσφέρουν καλύτερα οφέλη για την καρδιά και τη μεταβολική υγεία από τις δίαιτες που περιλαμβάνουν ζωικά κρέατα.

Ως εκ τούτου, η προσθήκη PBMAs στη διατροφή κάποιου, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Γιατί οι εναλλακτικές λύσεις φυτικού «κρέατος» μπορεί να μην είναι υγιεινές

Αυτό υποδηλώνει ότι τα πλεονεκτήματα για την υγεία που συνήθως συνδέονται με τις φυτικές δίαιτες δεν θα πρέπει να θεωρείται ότι ισχύουν και για τα PBMAs, δεδομένου του διαφορετικού διατροφικού τους προφίλ και των επιδράσεών τους στην υγεία της καρδιάς και του μεταβολισμού.

Τα ευρήματα αυτά αναδεικνύουν μια ευκαιρία για τη βιομηχανία τροφίμων να επενδύσει στη δημιουργία νέων PBMAs, που δεν επικεντρώνονται μόνο στη μίμηση της γεύσης και της υφής του κρέατος, αλλά είναι επίσης θα είναι και διατροφικά ανώτερα, ενώ θα απορροφώνται ευκολότερα από τον οργανισμό.

Με τη μετατόπιση της εστίασης προς τη βελτίωση της διατροφικής αξίας και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας των PBMAs, τόσο οι κατασκευαστές όσο και οι καταναλωτές έχουν να κερδίσουν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα