To video game του Δένδια και οι γυναίκες δήμαρχοι

Διαβάζεται σε 4'

Όταν ο υπουργός Άμυνας φαντάζεται έναν στρατό Ski-Fi ενώ ένα “αόρατο ταβάνι” καταγράφεται στην τοπική αυτοδιοίκηση

Ο λογαριασμός;

Video game επιστημονικής φαντασίας θύμισε η περιγραφή που έκανε ο Νίκος Δένδιας στην Βουλή για το πώς οραματίζεται την σύγχρονη εικόνα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Σύμφωνα με την περιγραφή του οι ανάγκες που υπάρχουν αφορούν: «Αυτόνομα οχήματα, αέρος, ξηράς, θαλάσσης, υποθαλάσσια. Αντί-drone συστήματα, κυβερνοασφάλεια, ασφαλείς επικοινωνιακοί δορυφόροι στρατιωτικής-κυβερνητικής χρήσης, τεχνολογία laser, δίκτυα τηλεφωνίας 5G, περιπλανώμενα πυρομαχικά (Loitering Munition), ηλεκτρονικός πόλεμος, Artificial Intelligence, Big Data και σύγχρονος εξοπλισμός μαχητή. Οι σύγχρονες στολές, οι οποίες έχουν αισθητήρες και ο Διοικητής της Μονάδας έχει απόλυτη αίσθηση και της φυσικής κατάστασης του κάθε μαχητή ξεχωριστά: τοn ρυθμό της καρδιάς του, την πίεσή του, το αν τραυματίστηκε, το πού είναι».

Δεν λέμε εντυπωσιακά όλα αυτά. Συνήθως όμως είναι εξίσου εντυπωσιακό και το …πόσο κοστίζουν!

Οπότε καλύτερο θα ήταν κάθε φορά που οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μιλούν για τέτοια θέματα να αναφέρονται και στον λογαριασμό.

Γιατί στην πραγματική ζωή – σε αντίθεση με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια –  οι αυξήσεις στους εξοπλισμούς συνήθως σημαίνουν μειώσεις των κονδυλίων για τα νοσοκομεία, τις συντάξεις και την παιδεία.

Αυτά χωρίς να συμπεριλάβουμε και την γενικότερη συζήτηση που γίνεται για την αγορά αεροσκαφών F-35. Στα οποία παρεμπιπτόντως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν αναφέρεται τόσο συχνά όσο άλλα στελέχη της κυβέρνησης.

Θολώματα

Τα παραπάνω ερωτήματα πάντως αφορούν δευτερευόντως και τον Στέφανο Κασσελάκη. (Αν και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφορετικά «οράματα» για τις Ένοπλες Δυνάμεις με «ενναλλακτικές θητείες» και την συμμετοχή των γυναικών που φαίνεται να τα έχει ξεχάσει τους τελευταίους μήνες).

Το λέμε γιατί φροντίζει συχνά να αναφέρεται στις άθλιες καταστάσεις που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ανέβασε και φώτο από τα ράντζα στο Γ.Γεννηματάς) . Ταυτόχρονα όμως ως φορέας του «πατριωτικού ΣΥΡΙΖΑ» τάσσεται υπέρ της αύξησης των αμυντικών δαπανών (τις οποίες η αξιωματική αντιπολίτευση ψήφισε στον τελευταίο προϋπολογισμό). Στην καλύτερη τα «θολώνει».

Βέβαια ίσως «ξύνουμε πληγές» κάπου εδώ. Γιατί κατέστη γνωστή η δυσκολία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να υπολογίζει τις δαπάνες για την υγεία μια και την τελευταία φορά που ασχολήθηκε μαζί τους τις έκανε …ακορντεόν. Την μία είπε για 5% και την άλλη για 11%

Ντόρος

Θύμα διαδικτυακής απάτης έπεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος όπως ο ίδιος δημοσιοποίησε. Εμφανίστηκε μέσω τεχνητής νοημοσύνης να διαφημίζει τυχερό παιχνίδι. Προφανώς ένα εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός για οποιοδήποτε δημόσιο ή μη πρόσωπο και φυσικά καταδικαστέο.

Τώρα πως με αφορμή αυτό ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου βρέθηκε να εκδίδει ανακοίνωση για την …ποιότητα της δημοκρατίας στην χώρα είναι μια άλλη ιστορία. Χρησιμοποιώντας μάλιστα με φράσεις του είδους «η διαφάνεια, η αλήθεια και η δικαιοσύνη είναι θεμέλια της δημοκρατίας μας. Ως εκ τούτου, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακούραστα για την προστασία αυτών των αρχών».

Προφανώς στην προεκλογική περίοδο οτιδήποτε δημιουργεί «ντόρο» είναι ευπρόσδεκτο…

 Μόλις 22 γυναίκες στους 332 δημάρχους

Αν μη τι άλλο ενδιαφέρον το στοιχείο που κατατέθηκε χθες στην Επιτροπή Ισότητας – Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από την οργάνωση WomenAct, σύμφωνα με το οποίο οι γυναίκες δήμαρχοι στην χώρα δεν ξεπερνούν το 6% των εκλεγμένων δημάρχων.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η επικεφαλής της οργάνωσης Μαίη Ζαννή, «στην τοπική αυτοδιοίκηση, στους 332 δήμους της χώρας, έχουμε 22 γυναίκες εκλεγμένες. Και όμως γνωρίζουμε όλοι μας, χιλιάδες γυναίκες, οι οποίες ασχολούνται ως δημοτικοί σύμβουλοι κάνοντας πολλή δουλειά, πολύ συχνά δεν αναγνωρίζεται».

Δυστυχώς με αυτό το θέμα κανείς δεν ασχολήθηκε στις εκλογές που έγιναν το Φθινόπωρο του 2023. Παρά τις ποσοστώσεις και τις προσπάθειες όλων των συνδυασμών ανά την χώρα να έχουν γυναίκες υποψήφιες στα ψηφοδέλτια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα