Τράπεζες: Μικτό μοντέλο ανταμοιβής των μετόχων

Διαβάζεται σε 4'
Τράπεζες
Τράπεζες ISTOCK

Στην ανταμοιβή των μετόχων, συνδυάζοντας τη διανομή μερίσματος με μετρητά και την επαναγορά μετοχών, προχωρούν οι τράπεζες. Πράσινο φως από τον SSM, καθώς δεν αλλάζει το συνολικό ύψος της επιβράβευσης που έχει υποβληθεί στο αρχικό αίτημα.

Στη στρατηγική απόφαση, αφενός να ανταμείψουν τους μετόχους τους με τη διανομή μερίσματος σε μετρητά και αφετέρου να στηρίξουν τις μετοχές τους μέσω αγορών, προχωρούν οι συστημικές τράπεζες.

Όπως ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, η τράπεζα θα προχωρήσει στη διανομή του 30% των κερδών του 2023 στους μετόχους της ήτοι μέρισμα άνω των 9 σεντς ανά μετοχή.

Παρουσιάζοντας στους αναλυτές τα οικονομικά αποτελέσματα της Eurobank για το πρώτο τρίμηνο του 2024 ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου τόνισε ότι η έγκριση της σχετικής απόφασης από τον SSM αναμένεται τον Ιούνιο και η καταβολή μερίσματος θα γίνει αμέσως μετά την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης στα τέλη Ιουλίου. Όπως είπε ο κ. Καραβίας, στόχος είναι το ποσοστό διανομής κερδών του 2024 να αυξηθεί στο 40% το 2025 και στο 50% το 2026 (από τα κέρδη του 2025).

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο της επαναγοράς μετοχών ο κ. Καραβίας τόνισε ότι θα εξεταστεί στο πλαίσιο της ανταμοιβής των μετόχων το 2025 και το 2026 καθώς για φέτος η ανταμοιβή των μετόχων θα γίνει μόνο με μετρητά. «Για τις δύο επόμενες χρονιές θα εξετάσουμε την επιλογή η διάθεση να αποτελείται από ένα μείγμα μετρητών και share buy back» τόνισε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα χθες το πρωί ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης ανακοίνωσε ότι η τράπεζα θα ανταμείψει τους μετόχους της τα επόμενα τρία χρόνια με το ποσό του 1,1 δις. ευρώ. Το ποσό θα καταβληθεί συνδυαστικά, συνδυάζοντας διανομή μερίσματος και επαναγορά μετοχών, την οποία θα κρίνει κάθε φορά η κατάσταση στις αγορές και η βέλτιστη χρήση των κεφαλαίων της Τράπεζας. Οι διανομές μερισμάτων της περιόδου 2024-2026 θα αντιστοιχούν στο 35% από τα κέρδη του 2024, ποσοστό το οποίο θα ανέλθει στο 50% το 2025 και το 2026.

Κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2024, ο κ. Ψάλτης τόνισε ότι η απόφαση για διανομή φέτος 122 εκατ. ευρώ στους μετόχους, 50% με τη μορφή μερίσματος και το υπόλοιπο 50% με τη μορφή επαναγοράς μετοχών (buyback) δεν θα βρει εμπόδια για έγκριση από τον επόπτη, καθώς δεν αλλάζει το συνολικό ύψος επιβράβευσης των μετόχων που έχει υποβάλει ως αίτημα στον SSM η Alpha Bank.

Συγκεκριμένα, τα 122 εκατ. ευρώ από τη χρήση του 2023, θα διατεθούν 61 εκατ. ευρώ ως μέρισμα (0,026 ευρώ ανά μετοχή, μερισματική απόδοση 1,6%) ενώ τα υπόλοιπα 61 εκατ. ευρώ θα στραφούν σε πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων.

H απάντηση του SSM αναμένεται στις αρχές του καλοκαιριού και η επαναγορά μετοχών θα ξεκινήσει αμέσως μετά τη γενική συνέλευση προς τα τέλη Ιουλίου. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η ενεργοποίηση buyback θα αποτελέσει στήριγμα για τη μετοχή, στην προσπάθεια να καλύψει το μεγάλο χάσμα αποτίμησης έναντι των υπολοίπων.

Στις αρχές του μήνα η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ανακοίνωσε ότι το 2024 αναμένεται να είναι η πρώτη χρονιά, μετά από 16 χρόνια, κατά την οποία η Πειραιώς θα καταβάλει μέρισμα σε μετρητά στους μετόχους της, ποσού περίπου 80 εκατ. ευρώ για τη χρήση 2023. Η σχετική αίτηση για έγκριση έχει υποβληθεί στην ΕΚΤ στα μέσα Απριλίου, ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του Ιουνίου. Όπως δήλωσε ο κ. Μεγάλου σε ερώτηση αναλυτών, «η διανομή μερίσματος της τάξης του 25% για την χρήση του 2024 συνδέεται με την επιτυχή υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου που εκτελείται κανονικά».

Σε ό,τι αφορά τέλος στην Εθνική Τράπεζα, ο Διευθύνων Σύμβουλος Παύλος Μυλωνάς τόνισε προ ημερών στους αναλυτές ότι περιμένει την επίσημη απόφαση του SSM για το μέρισμα, στις αρχές Ιουνίου, προσθέτοντας ότι ο αρχικός στόχος της διοίκησης είναι η διανομή περίπου του 20-25% των κερδών.

Όπως ανέφερε ο κ. Μυλωνάς στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, η απάντηση από τον επόπτη αναμένεται στις αρχές Ιουνίου, με τις συζητήσεις να έχουν ως βάση ένα payout ratio μεταξύ 20% – 25% των κερδών. «Το ποσοστό που θα εγκριθεί θα καθορίσει, ουσιαστικά και τη διανομή από τα κέρδη του 2024», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα