Unsplash/ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΡΙΝΗ

ΟΙ ΠΟΡΤΟΦΟΛΑΔΕΣ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

Τρεις Ρουμάνοι δικάστηκαν για κλοπές σε βάρος τουριστών της κρουαζιέρας στα Φηρά και την Οία.

Στις 30 Αυγούστου 2023, στις 12.30 το μεσημέρι, ένας άντρας και μία γυναίκα από τη Ρουμανία, οι οποίοι παρίσταναν το ζευγάρι τουριστών στη Σαντορίνη, έκλεψαν ένα μαύρο πορτοφόλι από την τσάντα μίας τουρίστριας. Ήταν Ισπανίδα και είχε κατέβει από κρουαζιερόπλοιο για λίγες ώρες στο νησί. Το πορτοφόλι της, εκτός από τις ισπανικές ταυτότητες δύο γυναικών, περιείχε μία τραπεζική κάρτα και 300 ευρώ.

Ήταν το τελευταίο χτύπημα των Ρουμάνων, στους οποίους, μαζί με έναν ακόμη συμπατριώτη τους, χρεώνονται τουλάχιστον 24 κλοπές σε δύο διαφορετικές επισκέψεις τον ίδιο μήνα στη Σαντορίνη. Η δίκη τους πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αιγαίου. Οι δύο εξ αυτών παρέμειναν στη φυλακή.

Οι αστυνομικοί είχαν βρεθεί στο κατόπι τους δύο 24ωρα πριν από την τελευταία κλοπή. Το ζευγάρι εντοπίστηκε σε μία κάμερα κλειστού κυκλώματος κοσμηματοπωλείου να πλησιάζει ένα γκρουπ τουριστών. Η γυναίκα κρατούσε στο χέρι ένα λευκό καπέλο και με ταχυδακτυλουργικό τρόπο, όπως αναφέρεται στα διωκτικά έγγραφα, προσπάθησε να ανοίξει το σακίδιο πλάτης μιας τουρίστριας, χωρίς να τα καταφέρει. Το ζευγάρι εντοπίστηκε δύο μέρες μετά και προσήχθη.

Οι αστυνομικοί έλεγξαν το κινητό της γυναίκας και βρήκαν φωτογραφίες και βίντεο, από τα οποία φέρεται να προέκυπτε ότι οι ύποπτοι βρίσκονταν από την αρχή του μήνα στη Σαντορίνη, έχοντας νοικιάσει κατάλυμα στην Περίσσα. Ο ιδιοκτήτης του καταλύματος τούς αναγνώρισε στις φωτογραφίες που του έδειξαν οι αστυνομικοί, το ίδιο κι έναν ακόμη συμπατριώτη τους.

Για τον τελευταίο είπε ότι μία μέρα πριν από την προγραμματισμένη αναχώρησή του (σημ: τη μέρα που προσήχθησαν οι άλλοι δύο) εμφανίστηκε στο κατάλυμα και μάζεψε τα πράγματα και των τριών. Έφυγε με ταξί και συνελήφθη το ίδιο απόγευμα στο λιμάνι του Αθηνιού με εισιτήριο για τον Πειραιά.

Στη δικογραφία, που συνέταξε το Τμήμα Ασφάλειας Αλλοδαπών στη Σαντορίνη, σημειώνεται ότι οι αστυνομικοί κινητοποιήθηκαν μετά από την έξαρση κλοπών πορτοφολιών στα Φηρά και την Οία. Από την έρευνα προέκυψε ότι το σχέδιο των κλεφτών ήταν απλό: Στοχοποιούσαν τους τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων.

Κινούνταν σε μεγάλα γκρουπ και συνωστίζονταν στα σοκάκια, τα πορτοφόλια τους είχαν πάντα αρκετά χρήματα, όμως, το κυριότερο, οι ίδιοι τουρίστες έμεναν για λίγες ώρες στο νησί και όταν καταλάβαιναν ότι έλειπε το πορτοφόλι τους, είτε είχαν μικρό χρονικό περιθώριο για να υποβάλουν καταγγελία στο αστυνομικό τμήμα είτε είχαν ήδη επιβιβαστεί στο κρουαζιερόπλοιο που ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για τον επόμενο σταθμό του ταξιδιού τους.

Στον φάκελο αποτυπώνονται μια σειρά από ονόματα Κινέζων, Ιαπώνων, Ισπανών και Αμερικανών τουριστών, που κατήγγειλαν τις κλοπές στη Σαντορίνη. Εκτός από χρήματα και κάρτες, στα κλοπιμαία περιλαμβάνονται χρυσαφικά και άλλα πολύτιμα αντικείμενα. Εκτός από το ζευγάρι, η αστυνομία λέει για τον τρίτο Ρουμάνο ότι είχε αναλάβει να νοικιάζει αυτοκίνητα για τη μεταφορά των βασικών κατηγορούμενων από και προς το λιμάνι κι επίσης ήταν εκείνος που παραλάμβανε τα κλοπιμαία.

Εκτός από χρήματα και κάρτες, στα κλοπιμαία περιλαμβάνονται χρυσαφικά και άλλα πολύτιμα αντικείμενα.

Στην προανακριτική αναφορά της αστυνομίας σημειώνεται ότι ο πρώτος κατηγορούμενος ομολόγησε κάποιες από τις κλοπές, αντίθετα η γυναίκα αρνείται τις κατηγορίες. Ο τρίτος απλώς νοίκιαζε τα αυτοκίνητα, επειδή είχε δίπλωμα και μιλούσε τη γλώσσα, χωρίς να γνωρίζει τη δράση των άλλων δύο.

Τα παραπάνω επανέλαβαν στο ακροατήριο, το οποίο έγινε την περασμένη Πέμπτη στη Σύρο. Όλοι οι κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης. Το ζευγάρι κρίθηκε ένοχο για διακεκριμένες κλοπές και στον καθένα από τους δύο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης πέντε ετών χωρίς ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, με αποτέλεσμα να επιστρέψουν στην φυλακή. Ο τρίτος κατηγορούμενος δικάστηκε για απλή συνέργεια και τού επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή.

Ο τελευταίος εκπροσωπήθηκε από τον ποινικολόγο Λεωνίδα Σταθόπουλο, ο οποίος σχολίασε στο NEWS24/7: «Το δικαστήριο, αφού δέχθηκε τους ισχυρισμούς μας, κινήθηκε σε σωστό νομικό πλαίσιο όσον αφορά το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης και αθώωσε τον εντολέα μου, ενώ τον έκρινε μόνο ως συνεργό για τις κλοπές, δίνοντας του έτσι τη δυνατότητα να αφεθεί ελεύθερος με αναστολή. Ασκήσαμε έφεση και πιστεύουμε σε αθώωση του στο δεύτερο βαθμό».

PICKPOCKETING

Στο μεταξύ, αντίθετα σε ό,τι πιθανόν θα υπέθετε κάποιος, οι ξένες διωκτικές Αρχές λαμβάνουν σοβαρά τους πορτοφολάδες και τη δράση τους – το pickpocketing όπως αναφέρεται στη σχετική διεθνή βιβλιογραφία. Ομάδες αστυνομικών, εισαγγελέων και εγκληματολόγων έχουν κατά καιρούς προσκληθεί από τη Europol στη Χάγη για σεμινάρια, τα οποία περιελάμβαναν και στοχευμένη πρακτική εξάσκηση στον δρόμο.

«Παρ’ όλο που μερικές φορές (σσ: οι κλοπές πορτοφολιών) θεωρούνται λιγότερο σημαντικό έγκλημα, ένα μεγάλο μέρος των αδικημάτων διαπράττονται από άκρως επαγγελματικές ομάδες, με διασυνοριακή δράση και παράνομα κέρδη εκατομμυρίων», ανέφερε ανακοίνωση της Europol μετά από ένα σχετικό σεμινάριο. «Ενώ οι αρχηγοί των εγκληματικών οργανώσεων σπαταλούν τα χρήματα για πολυτελή διαβίωση, μεταξύ των πορτοφολάδων υπάρχουν ανήλικοι, όχι σπάνια θύματα εμπορίας ανθρώπων».

ΟΙ ΠΟΡΤΟΦΟΛΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Στην Αθήνα, παρότι κατά καιρούς έχουν εξαρθρωθεί συμμορίες πορτοφολάδων, κυρίως στο μετρό και άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς, το φαινόμενο συνεχίζει να ανθεί. Μάλιστα, τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν η πόλη πλημμυρίζει από ξένους τουρίστες, υπάρχουν ειδικές ομάδες αστυνομικών για τους πορτοφολάδες.

Η ΕΛ.ΑΣ. σταμάτησε να δημοσιεύει αναλυτικά στατιστικά εγκληματικότητας το 2019. Την ίδια χρονιά είχαν καταγραφεί 12.293 κλοπές σε δημόσιο χώρο και 5.735 σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Επίσης, είχαν καταγγελθεί στην αστυνομία 906 αρπαγές τσαντών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα