Μητσοτάκης προς Σκόπια: “Δεν θα κυρωθούν τα μνημόνια μέχρι την πλήρη συμμόρφωση με τις Πρέσπες”

Διαβάζεται σε 3'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης INTIME

Στις δηλώσεις Μιτσκόσκι απάντησε από τη Βέροια ο πρωθυπουργός. “Έχουμε στα δεξιά μας υπερπατριώτες πολεμοχαρείς. Γυρίστε την πλάτη σε όσους εκμεταλλεύονται τη θρησκεία” είπε απευθυνόμενος στη δυσαρεστημένη βάση της ΝΔ.

Μηνύματα τόσο προς τα Σκόπια όσο και προς τη βάση της Νέας Δημοκρατίας έστειλε από τη Βέροια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον απόηχο των δηλώσεων Μιτσκόσκι και με το βλέμμα στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

“Οι ευρωεκλογές αφορούν και την εσωτερική πολιτική κατάσταση. Η αντιπολίτευση από αριστερά και δεξιά έχει συνταχθεί σε ένα σκοπό. Να κοντύνει η ΝΔ και ο Μητσοτάκης. Χωρίς καμία σοβαρή πρόταση για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη”, υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

“Έχουμε από τα δεξιά μας υπερπατριώτες πολεμοχαρείς, που θεωρούν ότι σε κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση πρέπει να κατηγορηθεί ως ενδοτική, επειδή ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα να πάει στην ΄Αγκυρα, να μιλήσει ανοιχτά στον Ερντογάν και να τον διορθώσει για τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας”, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, υπερασπιζόμενος την πολιτική του διαλόγου με την Τουρκία και “καρφώνοντας” τον Κυριάκο Βελόπουλο.

“Βεβαίως θέλουμε να συνομιλούμε. Δεν υποχωρούμε από κόκκινες γραμμές” είπε επίσης ο πρωθυπουργός. “Εχουμε ηρεμία στο Αιγαίο. Οι άλλοι ήρθαν στις θέσεις μας”, πρόσθεσε.

“Όσον αφορά εκκρεμότητες με τον βόρειο γείτονα μας, θα ήθελα να είμαι από την καρδιά της Μακεδονίας ξεκάθαρος: Η ΝΔ δεν είχε ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών. Όμως είχαμε πει -και δεν σας κορόιδεψα ποτέ – ότι άπαξ και ψηφιστεί δεν μπορεί να αλλάξει”, είπε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης.

Η απάντηση σε Μιτσκόσκι

Ο πρωθυπουργός απάντησε εμμέσως στον επικεφαλής του VMRO και, όπως όλα δείχνουν, επόμενο πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, Κρίστιαν Μιτσκόσκι, ο οποίος δήλωσε ότι θα χρησιμοποιεί τον όρο “Μακεδονία” σκέτο.

“Εάν όμως κάποιοι πιστεύουν ότι μπορεί από τη δική τους πλευρά να μη σεβαστούν τη συμφωνία των Πρεσπών, να γνωρίζουν δύο πράγματα: Πρώτον ότι ο δρόμος τους προς την Ευρώπη θα παραμείνει κλειστός. Και δεύτερον, τα μνημόνια δεν θα κυρωθούν έως όταν υπάρχει απόλυτη συμμόρφωση με τη συμφωνία των Πρεσπών”, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Δήλωσε δε ότι η κυβέρνηση προσεγγίζει τα εθνικά θέματα “χωρίς ακρότητες, χωρίς πολλές φωνές, με αυστηρότητα και σοβαρότητα”. 

“Δεν παίζει κανείς με την ορθοδοξία. Όλοι είμαστε χριστιανοί ορθόδοξοι”

Ο πρωθυπουργός άφησε, όμως, αιχμές και κατά της Νίκης, εκτός από την Ελληνική Λύση. “Κάποιοι στη βόρεια Ελλάδα επιχείρησαν να εργαλειοποιήσουν τον πατριωτισμό και την πίστη. Εμφανίστηκαν κόμματα που είπαν, εμείς είμαστε οι πραγματικοί χριστιανοί, δεν θα πάτε σε εκκλησίες. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Δεν παίζει κανείς με την ορθοδοξία. Όλοι είμαστε χριστιανοί ορθόδοξοι. Δεν υπάρχει χριστιανόμετρο και να γυρίσετε την πλάτη σε όσους επιχειρούν την εκμετάλλευση του θρησκευτικού αισθήματος”. 

Έμμεσα βέλη εξαπέλυσε ο κ. Μητσοτάκης και κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Έκανε λόγο για κόμματα που “θεωρούν απάντηση στα προβλήματα την τοξικότητα, την πόλωση και τα λεφτόδεντρα”. Ενώ σχολίασε: “Διαβάζω ότι θέλουν 11 δισ ευρώ το χρόνο παραπάνω στην υγεία. Βεβαίως. Και εγώ θα ήθελα. Μόνο που δεν τα έχουμε”. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα