Δωρεάν στην πόλη τη Δευτέρα 20 Μαΐου – 4 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 6'
Project PLAYROOM
12o Festival - TA 12 KOYPE / Project PLAYROOM

Προτάσεις και εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο και ευκαιρίες για βόλτες στην Αθήνα χωρίς πορτοφόλι τη Δευτέρα 20 Μαΐου.

Προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για την Δευτέρα 20 Μαΐου, σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.

Ιδού μερικές ευκαιρίες να ψυχαγωγηθείς σήμερα με δωρεάν είσοδο.

12ο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών “Τα 12 Κουπέ” – Δωρεάν παραστάσεις

Μετά από 250 performances σε 12 διαφορετικούς σκηνικούς χώρους και 1300 νέους καλλιτέχνες, το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία πραγματοποιείται για 12η χρονιά στην Αμαξοστοιχία- Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ.

Από την Κυριακή 19 Μαΐου έως και την Κυριακή 2 Ιουνίου 2024, δεκάδες νέες ομάδες και μεμονωμένοι καλλιτέχνες από όλες τις μορφές της Τέχνης (Θέατρο, Μουσική, Χορός, Εικαστικά) δημιουργούν πρωτότυπα καινοτομικά projects σύντομης διάρκειας (10-30 λεπτών) και τα παρουσιάσουν καθημερινά επί ένα συνεχές δεκαπενθήμερο σε όλους τους χώρους της καλλιτεχνικής Αμαξοστοιχίας. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Το πολυμορφικό Φεστιβάλ “Τα 12 Κουπέ”, που ξεκίνησε την πορεία του το 2011, με στόχο να προσφέρει βήμα σε νέους καλλιτέχνες, αποτελεί πλέον θεσμό της πόλης και έχει γεννήσει και το sub-festival σύγχρονου χορού Compartments Dance Project, που πραγματοποιείται κάθε φθινόπωρο.

Όλες οι performances παρουσιάζονται σε καθημερινή βάση από τις 19.00 έως τις 23:30 σε ένα κυλιόμενο πρόγραμμα, για ένα συνεχές 15νθήμερο (19/5- 2/6/2024).

Απαραίτητη προϋπόθεση η προμήθεια δελτίων εισόδου. Έναρξη διανομής δελτίων εισόδου για τις performances της κάθε ημέρας από 18.30 στο ταμείο της Αμαξοστοιχίας. Μέγιστος αριθμός δελτίων εισόδου 3 ανά άτομο/ανά ημέρα βάσει διαθεσιμότητας θέσεων.

Μιθριδάτης ”A Dot for a Decade” – Δωρεάν έκθεση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Η Amok Time Arts και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζουν, την πρώτη ατομική έκθεση εικαστικών έργων του Μιθριδάτη, με τίτλο “A Dot for a Decade”.

Πρόκειται για παρουσίαση έργων από το 1994 που ο καλλιτέχνης ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του πορεία στη Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, μέχρι και σήμερα που συνεχίζει να δημιουργεί με το ίδιο πάθος, αλλά με περισσότερη εμπειρία.

Ο τίτλος έρχεται από τον καλλιτέχνη, περιγράφοντας συνοπτικά ολόκληρη την έκθεση, μιας που περιλαμβάνει 30 χρόνια δημιουργίας. Κάθε τελεία (dot) αντιπροσωπεύει μια δεκαετία και αφού οι τελείες συνδέονται, δείχνουν ότι το συγκεκριμένο σημείο στίξης δεν δηλώνει το τέλος, αλλά την έναρξη της επόμενης διαδρομής, με σκοπό την συνάντηση με το επόμενο dot.

Κάθε τελεία “επιλέγει” ένα χρώμα. Άσπρο, Κόκκινο, Μαύρο. Τα τρία αυτά χρώματα αποτελούν αγαπημένο συνδυασμό για το Μιθριδάτη, καθώς τον συντροφεύουν σε πολλαπλές εκφάνσεις την καλλιτεχνικής του έκφρασης και δημιουργικότητας.

Πρώτη ατομική έκθεση και συγχρόνως Retrospective, καθώς οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν έργα από διάφορες περιόδους της ζωής του καλλιτέχνη.

Η έκθεση περιλαμβάνει μεγάλο θεματικό εύρος από έργα, ποικίλων διαστάσεων, υλικών, τεχνοτροπιών, πειραματισμών και χρονολογιών. Καλύπτοντας έτσι, ένα μεγάλο φάσμα τεχνικών, από την κλασσική μελέτη του ανθρώπινου σώματος, μέχρι και κομμάτια που αγγίζουν το POP ρεύμα, αλλά και τη μουσική βιντεογραφία του Μιθριδάτη.

Κολεκτίβα Slavs and Tatars “Simurgh Self-Help” – Δωρεάν στις Kalfayan Galleries

Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την ατομική έκθεση της διεθνώς αναγνωρισμένης κολεκτίβας Slavs and Tatars, με τίτλο “Simurgh Self-Help”.

Slavs and Tatars
Slavs and Tatars - “Simurgh Self-Help” Kalfayan Galleries

Η ατομική έκθεση Slavs and Tatars στην Kalfayan Galleries σηματοδοτεί την πρώτη παρουσίαση του νέου κύκλου έργων της καλλιτεχνικής κολεκτίβας -τον  πρώτο μετά το Pickle Politics- με τίτλο “Simurgh Self-Help”. Έργα από αυτόν τον νέο κύκλο θα παρουσιαστούν το 2025 σε μουσειακές εκθέσεις στη Γερμανία (Kunsthalle Baden Baden) και στη Γαλλία (Frac, Pays de la Loire).

Για την έκθεσή τους οι Slavs and Tatars δημιουργούν ένα πολυδιάστατο περιβάλλον που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πλαστικά ανάγλυφα πάνελ (σειρά “Tranny Tease pour Marcel”), μάλλινο χαλί-πόρτα, επιτοίχια γλυπτά από μέταλλο και γυαλί και λάμπες από φυσητό γυαλί σε σχήμα πεπονιών.

To project “Simurgh Self-Help” αντλεί έμπνευση από το “Musée d’Art Moderne – Département des Aigles” (1968-1972) του Marcel Broodthaers, το οποίο συγκαταλέγεται στα πιο σημαντικά και επιδραστικά έργα τέχνης του 20ου αιώνα. Οι Slavs and Tatars επιχειρούν μία ευρηματική “μετάφραση” του αετού, μέσω του μυθικού πτηνού Σιμούργκ (Simurgh) το οποίο συναντάται σε διάφορες παραλλαγές στην Περσική μυθολογία, στη σουφική λογοτεχνία, σε προφορικές και γραπτές παραδόσεις στον Καύκασο και την Κεντρική Ασία: ένα φτερωτό πλάσμα, θηλυκό (κυρίως ) ή αρσενικό, που συχνά απεικονίζεται με το σώμα παγωνιού και το κεφάλι σκύλου.

Μέσω της δημιουργικής αντιδιαστολής μεταξύ αετού και Σιμούργκ (Simurgh), οι Slavs and Tatars δημιουργούν στην έκθεση στην γκαλερί Kalfayan μία εναλλακτική αφήγηση, ένα alter-ego των σύγχρονων κοινωνιών που αντιμετωπίζουν καυτά διλήμματα σχετικά με την εθνική ταυτότητα και τον εθνικισμό.

Βιομηχανική κληρονομιά: ιστορία, τεχνολογία και καινοτομία” – Δωρεάν εργαστήριo μάθησης

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18/5) με θέμα “Μουσεία, Εκπαίδευση και Έρευνα”, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει το εργαστήριο διά βίου εκπαίδευσης “Βιομηχανική κληρονομιά: ιστορία, τεχνολογία και καινοτομία”, τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 (ώρες 16:00- 19:00), στο κτήριο του Ιδρύματος, στον Ταύρο.

Τι περιλαμβάνεται στη βιομηχανική κληρονομιά της χώρας; Ποιες οι ιδιαιτερότητες και ποια η αξία της; Αξιοποιώντας πλούσιες αρχειακές πηγές και τεκμήρια που φυλάσσονται στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ και αφορούν ευρύ φάσμα κλάδων τεχνολογίας και εργασίας, και με την καθοδήγηση της ιστορικού Ελένης Μπενέκη και του αρχειονόμου Δημήτρη Ραμαντάνογλου, οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν πτυχές της βιομηχανικής κληρονομιάς της χώρας. Επιπλέον, θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν επιλεγμένους πρώην βιομηχανικούς χώρους του Ταύρου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα