Σλοβακία: Σε δεύτερη επέμβαση υποβλήθηκε ο Ρόμπερτ Φίτσο

Διαβάζεται σε 2'
O Robert Fico
O Robert Fico AP Photo/Denes Erdos, File

Σε κρίσιμη κατάσταση συνεχίζει να νοσηλεύεται ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, ενώ σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τις τοπικές αρχές, υποβλήθηκε σε δεύτερη χειρουργική επέμβαση

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, υποβλήθηκε σε νέα επέμβαση, δύο ημέρες μετά τους πυροβολισμούς που δέχτηκε μπροστά από κτίριο όπου είχε προηγουμένως διεξαχθεί κυβερνητική συνεδρίαση, το μεσημέρι της Τετάρτης (15/5).

Όπως μεταδίδει το AP, η Miriam Lapunikova, διευθύντρια του πανεπιστημιακού νοσοκομείου F. D. Roosevelt στην Banska Bystrica, όπου ο Φίτσο μεταφέρθηκε με ελικόπτερο μετά την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του, δήλωσε ότι ο 51χρονος Σλοβάκος πρωθυπουργός, υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία και αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Περιέγραψε την κατάστασή του ως “πολύ σοβαρή”.

Πρόσθεσε ακόμη ότι κατά την χειρουργική επέμβαση αφαιρέθηκαν νεκροί ιστοί, που είχαν παραμείνει μέσα στο σώμα του Φίτσο.

“Νομίζω ότι θα χρειαστούν αρκετές ημέρες ακόμη μέχρι να γνωρίζουμε οριστικά την εξέλιξη της υγείας του“, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας και αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Καλίνιακ.

Παρ’ όλα αυτά, ο Kaliniak τόνισε ότι το κυβερνητικό έργο συνεχίζεται κανονικά. “Τα υπουργεία εργάζονται σε όλα τα καθήκοντά τους, τίποτα δεν έχει παγώσει ή σταματήσει, η χώρα συνεχίζει”, ανέφερε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους.

Η στιγμή της αιματηρής επίθεσης κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού:

Το προφίλ του δράστη

Πληροφορίες θέλουν τον δράστη να φώναξε στον πρωθυπουργό “Robo έλα εδώ”, πριν αρχίσει να πυροβολεί.

Σλοβακικά ΜΜΕ που επικαλείται το Reuters, αναφέρουν ότι ο δράστης είναι συγγραφέας τριών ποιητικών συλλογών και μέλος της Σλοβακικής Εταιρείας Συγγραφέων, ενώ έχει εργαστεί κατά το παρελθόν ως φύλακας σε εμπορικό κέντρο.

Σύμφωνα με το BBC, πρόκειται για έναν 71χρονο από ένα χωριό της κεντρικής Σλοβακίας, ο οποίος φέρεται να κατείχε νόμιμα το όπλο που χρησιμοποίησε. Σε εικόνες που κυκλοφόρησαν, ο δράστης, που φορούσε ένα ανοιχτό μπλε πουκάμισο, απεικονίζεται να κάθεται ακινητοποιημένος στο έδαφος, με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη του.

Βίντεο που δημοσίευσε το πρακτορείο NEXTA δείχνει τον 71χρονο να ανακρίνεται από τις αρχές. Όπως ισχυρίστηκε, το έκανε επειδή διαφωνούσε με τις πολιτικές της κυβέρνησης.

“Δεν έχω απολύτως καμία ιδέα για το τι σκόπευε ο πατέρας μου, τι σχεδίαζε, τι συνέβη” ανέφερε ο γιος του στο σλοβακικό πρακτορείο Aktuality.sk.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα