Προκλητικό μήνυμα Ερντογάν για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Διαβάζεται σε 4'
Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα
Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα EUROKINISSI ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

“Η 19η Μάϊου σηματοδοτεί τον αγώνα μας για ανεξαρτησία ενάντια στην εχθρική κατοχή” είπε στο μήνυμα του ο Τούρκος πρόεδρος με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Ένα προκλητικό μήνυμα δημοσίευσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη 19η Μαΐου, που έχει καθιερωθεί ως μας Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Ο Τούρκος πρόεδρος στο μήνυμα αναφέρεται στην 19η Μαΐου ως «ημερομηνία της ανεξαρτησίας του έθνους μας και του μέλλοντος που αναδύεται από κάθε γωνιά της χώρας μας ενάντια στην εχθρική κατοχή».

Αναλυτικά το μήνυμα του Τούρκου πρόεδρου:

«Η 19η Μαΐου 1919, που ξεκίνησε ακριβώς πριν από 105 χρόνια στη Σαμψούντα και έστεψε με νίκη τον Εθνικό μας Αγώνα, είναι η ημερομηνία που στρώθηκε το πρώτο τούβλο στο χτίσιμο μιας ισχυρής Τουρκίας. Αυτή η ημερομηνία ήταν η σπίθα του πνεύματος της ανεξαρτησίας και του μέλλοντος του έθνους μας που αναδύεται από κάθε γωνιά της χώρας μας ενάντια στην εχθρική κατοχή.

Το έθνος μας ξεκίνησε έναν ολοκληρωτικό αγώνα ύπαρξης αποκαλύπτοντας την αντίστασή του ενάντια στην αιχμαλωσία. Ξεκίνησε ο αγώνας για ύπαρξη, που ενσαρκώνονταν στις κραυγές είτε της ανεξαρτησίας είτε του θανάτου. Η δάδα της ανεξαρτησίας που έκαιγε στη Σαμψούντα εξαπλώθηκε σε όλη την Ανατολία μέσω της Αμάσειας, του Ερζερούμ, του Σίβα και στη συνέχεια της Άγκυρας.

Το πνεύμα της 19ης Μαΐου είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο αυτού του έθνους. Σε αυτό το πνεύμα κρύβεται το νόημα του να στέκεσαι απέναντι στις δυσκολίες και να παλεύεις μαζί με επιμονή, πίστη και αποφασιστικότητα. Δεν μπορούμε παρά να συνεχίσουμε τον αγώνα της χώρας μας για ανάπτυξη, μεγέθυνση και ενδυνάμωση παρά τις κάθε είδους πιέσεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζει, ενστερνιζόμενοι το πνεύμα, την ουσία, τις αρχές, τα ιδανικά και τους στόχους της 19ης Μαΐου. Εσείς, οι στρατιώτες του Αιώνα της Νέας Τουρκίας, πρέπει να προστατεύσετε την ιστορία σας και να παρουσιαστείτε με τέτοια συνείδηση ​​και αυτοπεποίθηση, να ενωθείτε μεταξύ σας και να αναπτύξετε τον νόμο της αδελφοσύνης μεταξύ σας.

Σας συγχαίρω, τη νεολαία μας και το αγαπημένο μας έθνος, για τη Μνήμη του Ατατούρκ, την Ημέρα Νεολαίας και Αθλητισμού στις 19 Μαΐου, και για άλλη μια φορά μνημονεύω με σεβασμό όλους τους ήρωες του Πολέμου της Ανεξαρτησίας μας, ιδιαίτερα τον Γκαζί Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ». 

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις δηλώσεις Ερντογάν

Την αντίδραση του στις δηλώσεις Ερντογάν εκφράζει με ανακοίνωση του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Σε ένα προκλητικό του μήνυμα την Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγραψε πως σαν σήμερα άναψε “η σπίθα του πνεύματος της ανεξαρτησίας και του μέλλοντος ενάντια στην εχθρική κατοχή”.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, από τη Θεσσαλονίκη επεσήμανε σήμερα ότι “δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστικά σχέση φιλίας και καλής γειτονία αν δεν αναγνωριστεί αυτό το έγκλημα από τη σύγχρονη Τουρκία”.

Ο κ. Μητσοτάκης, λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση του με τον Ερντογάν, θα σιωπήσει απέναντι σε αυτή την πρόκληση;»

ΠΑΣΟΚ για δηλώσεις Ερντογάν: “Η κυβέρνηση κάνει ότι δεν βλέπει”

Με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής σχετικά με τις δηλώσεις του Ερντογάν σχολίασε ότι «οι δηλώσεις του ανήμερα της 105ης επετείου της Γενοκτονίας των Ποντίων, την οποία το τουρκικό κράτος αρνείται να αναγνωρίσει, αποτελούν νέα σοβαρή πρόκληση την οποία η Ελληνική Κυβέρνηση για μία ακόμα φορά κάνει ότι δεν βλέπει, παρά τις σχετικές προβλέψεις της «Διακήρυξης των Αθηνών».

Όπως τονίζει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ο διάλογος με την Τουρκία δεν μπορεί να γίνεται στο κενό. «Η προώθηση της «θετικής ατζέντας», όπως την ανέλυσε ξανά σήμερα ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην Εφημερίδα «Μακεδονία» πρέπει να γίνεται χωρίς αυταπάτες και βιασύνη», υπογραμμίζει .

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «απαιτούνται απτά δείγματα ότι η τουρκική κυβέρνηση επιθυμεί ειλικρινώς τον διάλογο και προτίθεται να απέχει από προκλητικές κινήσεις όπως η σημερινή».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα