Τις δικαιολογίες της επόμενης μέρας ετοιμάζει ο Κασσελάκης
Διαβάζεται σε 4'Σενάρια ερμηνείας ενός αποτελέσματος υποδεέστερου των εθνικών εκλογών και οργανωτικές «αμυντικές» κινήσεις από την ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου.
- 20 Μαΐου 2024 06:16
Μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης (δημοσίως) να δηλώνει υπερ-αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όμως κινήσεις στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνουν πως η ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου προετοιμάζεται για τις «δικαιολογίες της επόμενης μέρας». Ιδίως αν επαληθευθούν τα ως τώρα δείγμα που θέλουν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ μικρότερο από αυτό που είχε στις τελευταίες εθνικές εκλογές.
Η πολιτική αυτή προετοιμασία, φαίνεται να κινείται σε δύο επίπεδα:
Το πρώτο είναι το πολιτικό, όπου ήδη σε εσωτερικές συζητήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζονται αφηγήματα ερμηνείας του πιθανού εκλογικού αποτελέσματος.
Το δεύτερο είναι οργανωτικό, αφού πληροφορίες κάνουν λόγο για μετακινήσεις μεσαίων στελεχών, κυρίως σε επίπεδο νομαρχιακών επιτροπών, με το βλέμμα στις μετεκλογικές εσωκομματικές συνθήκες.
Ο «εχθρός»
Σε πολιτικό επίπεδο η ηγεσία της Κουμουνδούρου φαίνεται πως θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει – μετεκλογικά- μια συζήτηση στο εσωτερικό που να εδράζεται στα ερωτήματα που, αντικειμενικά, θα τεθούν από το εκλογικό αποτέλεσμα: Ποια θα είναι η διαφορά από την Νέα Δημοκρατία και ποιο ποσοστό των – διαφαινόμενων- απωλειών του κυβερνώντος κόμματος θα κατευθυνθεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το βασικό σενάριο που – όπως δείχνουν οι συζητήσεις που γίνονται στην Κουμουνδούρου- ετοιμάζεται είναι αυτό του … «εχθρού». «Εξωτερικού» ή «εσωτερικού».
Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να αναγορεύσει σε κεντρικούς παράγοντες διαμόρφωσης του εκλογικού αποτελέσματος την διάσπαση του κόμματος που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ακόμη και με …ακραίο τρόπο: Συναθροίζοντας δηλαδή τα ποσοστά που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά, «μεταθέτοντας» την ευθύνη της εικόνας του ευρύτερου χώρου στα στελέχη που αποχώρησαν και χαρακτηρίστηκαν από τον στενό «προεδρικό πυρήνα» της Κουμουνδούρου ως «αποστάτες».
Είναι σχεδόν δεδομένο ότι η τακτική αυτή θα «αγγίξει» και το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το «μορατόριουμ» που επιτεύχθηκε στο τελευταίο συνέδριο του κόμματος.
Αποτελεί μάλιστα ερώτημα το … εύρος των στελεχών που θα βρεθούν στο «στόχαστρο» της ηγεσίας. Με δεδομένο ότι στελέχη που βρέθηκαν «απέναντι» στον Στέφανο Κασσελάκη φέρονται να συνομιλούν με τον Αλέξη Τσίπρα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως και ανεξαρτήτως αποτελέσματος, η βασική πρόθεση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι να παρουσιάσει το ποσοστό που θα επιτευχθεί ως «αφετηρία» για μια 3ετή πορεία προς τις επόμενες εθνικές εκλογές.
Παρά το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης αναδείχθηκε στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Σεπτέμβριο υποσχόμενος άμεση αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών.
Άλλωστε ο Στέφανος Κασσελάκης φρόντισε να στείλει το σχετικό μήνυμα μέσω άρθρου του στην Εφημερίδα των Συντακτών όπου σημειώνει: «Έχω έρθει για να μείνω. Στην πατρίδα μου. Στο κόμμα μας. Η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών είναι μια συνέχεια για μένα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις ξεκινήσαμε. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας».
Αλλαγές τελευταία στιγμής
Σε οργανωτικό επίπεδο τώρα, πληροφορίες αναφέρουν πως τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν αλλαγές στις κατανομές αρμοδιοτήτων, σε περιφερειακό κυρίως επίπεδο. Αυτές αφορούσαν ακόμη και αλλαγές προσώπων σε νομαρχιακές επιτροπές όπως και ακόμη πιο κεντρικούς τομείς ευθύνης.
Οι αναδιατάξεις αυτές δεν φαίνεται να αφορούν αμιγώς τον προεκλογικό σχεδιασμό. Αφού κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσα να γίνει μόλις 3 εβδομάδες πριν από τις κάλπες.
Εκτιμάται λοιπόν πως ο πραγματικός ορίζοντας των αλλαγών δεν μπορεί παρά να είναι άλλος από την μετεκλογική περίοδο. Όταν δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να αποτιμήσει το εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο εξ αντικειμένου αποτελεί αποτίμηση της «τακτικής Κασσελάκη».
Μια και είναι εμφανές «δια γυμνού οφθαλμού» πως το κύριο βάρος της προεκλογικής καμπάνιας της αξιωματικής αντιπολίτευσης εστιάζεται στην προσωπική δραστηριότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα η συγκεκριμένη επικοινωνιακή τακτική φαίνεται ήδη να έχει δημιουργήσει και κάποιες …δυσλειτουργίες. Όπως για παράδειγμα σε τοπικές συγκεντρώσεις του Στέφανου Κασσελάκη που δεν προσελκύουν ικανό αριθμό ατόμων και «φουσκώνουν» με την χρήση καμερών.
Επίσης με τοπικές «παρεξηγήσεις» αφού ο πρόεδρος του κόμματος αποφεύγει τις συναντήσεις με τοπικούς φορείς, συλλόγους η άλλες συλλογικότητες προκειμένου να κάνει τους γνωστούς περιπάτους και χειραψίες με πολίτες.