Μουχαμάντ Μουχμπάρ: Ποιος είναι ο πρόεδρος των 50 ημερών του Ιράν

Διαβάζεται σε 4'
Μουχαμάντ Μουχμπάρ: Ποιος είναι ο πρόεδρος των 50 ημερών του Ιράν
O πρόεδρος των 50 ημερών, Μουχαμάντ Μουχμπάρ Ιρανική Κυβέρνηση

Ο θάνατος του Εμπραχίμ Ραΐσι κάνει «υπηρεσιακό» πρόεδρο του Ιράν τον Μουχαμάντ Μουχμπάρ, έως τις εκλογές που πρέπει να γίνουν σε έως 50 ημέρες.

Ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι έχασε τη ζωή του στη συντριβή του ελικοπτέρου, με το οποίο επέστρεφε από επίσκεψη στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν.

Αυτό σημαίνει πως για το επόμενο διάστημα επικεφαλής της χώρας θα είναι ο μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος, Μουχαμάντ Μουχμπάρ.

Πιο συγκεκριμένα, βάσει των όσων προβλέπει το άρθρο 131 του Συντάγματος της χώρας, «εάν ένας Πρόεδρος πεθάνει στην εξουσία, ο πρώτος αντιπρόεδρος αναλαμβάνει χρέη, με την επιβεβαίωση του Ανώτατου Ηγέτη, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο σε όλα τα ζητήματα του κράτους».

O Aνώτατος Ηγέτης του Ιράν που κατέχει και την απόλυτη εξουσία, είναι ο Αλί Χαμενεΐ. Στους πιο κοντινούς του ανθρώπους ανήκει ο Μουχμπάρ.

Το άρθρο αναφέρει επίσης, ότι συγκροτείται «ένα τριμελές συμβούλιο που αποτελείται από τον πρώτο αντιπρόεδρο, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου και τον αρχηγό του δικαστικού σώματος» για να οργανώσει τις εκλογές για το νέο πρόεδρο «που πρέπει να γίνουν εντός της μεγίστης περιόδου των 50 ημερών».

Ο γεννημένος στις 26/6 του 1955, Muhammad Mukhbar έχει πτυχίο ηλεκτρολόγου μηχανικού, μεταπτυχιακό στο management με προσανατολισμός τα συστήματα και διδακτορικό στο management και τον προγραμματισμό οικονομικής ανάπτυξης. Έχει και μεταπτυχιακό και διδακτορικό στο διεθνές δίκαιο.

Διετέλεσε

  • πρώην επικεφαλής της Execution of Imam Khomeini’s Order. Η Εκτέλεση του Τάγματος του Ιμάμη Χομεϊνί, γνωστή ως Setad είναι παρακρατική οργάνωση που λειτουργούσε υπό τον άμεσο έλεγχο του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί. Δημιουργήθηκε από τα χιλιάδες ακίνητα που κατασχέθηκαν μετά την Ισλαμική Επανάσταση το 1979.
  • Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Sina Bank (εκ των οκτώ ιδιωτικών τραπεζών του Ιράν),
  • Αντιπρόεδρος Εμπορίου και Μεταφορών του Ιδρύματος Mostazafan (βλ. δεύτερη μεγαλύτερη εμπορική επιχείρηση του Ιράν, μετά την κρατική National Iranian Oil Company και μεγαλύτερη εταιρεία χαρτοφυλακίου στη Μέση Ανατολή που παλιά διοικούνταν απευθείας από τον Χομεϊνί) και
  • Αναπληρωτής Κυβερνήτης της επαρχίας Khuzestan.

Τον Ιούλιο του 2010 η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόσθεσε το όνομα του Μουχμπάρ τον κατάλογο προσώπων και οντοτήτων όπου επέβαλε κυρώσεις για φερόμενη συμμετοχή στο θέμα «πυρηνικών ή βαλλιστικών δραστηριοτήτων». Δυο χρόνια μετά ο νυν πρόεδρος του Ιράν δεν υπήρχε στη λίστα -είχε διαγραφεί. Το 2013, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στη Setad και σε 37 εταιρείες που επέβλεπε.

O Μουχμπάρ υπηρέτησε και ως αξιωματικός στο ιατρικό σώμα του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ.

Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

Τον Ιούνιο του 2022 ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε επισκεφτεί τον τότε νέο πρόεδρο του Ιράν, Ραΐσι στην Τεχεράνη. Συναντήθηκαν ξανά σε meeting του Shanghai Cooperation Organisation, στις 16/9 του ίδιου έτους, όπου όπου ότι οριστικοποίησαν μια νέα συνθήκη που θα κάλυπτε «το εμπόριο και την ασφάλεια».

Ένα μήνα μετά, ο Μουχμπάρ ταξίδεψε στη Μόσχα μαζί με ανώτερους αξιωματούχους του IRGC (Islamic Revolutionary Guard Corps) και έναν αξιωματούχο του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, για να οριστικοποιήσουν μια συμφωνία για την πώληση με GPS και δυνατότητα πτήσης για 2.414 χιλιόμετρα και πυραύλων εδάφους-εδάφους, στο πλαίσιο της υποστήριξης της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το Reuters είχε ενημερώσει ότι «οι Ρώσοι έχουν ζητήσει περισσότερα drones και τους ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους με τη βελτιωμένη ακρίβεια, ιδιαίτερα την οικογένεια των πυραύλων Fateh και Zolfaghar.

Οι δύο πύραυλοι μικρού βεληνεκούς είναι ικανοί να πλήξουν στόχους σε αποστάσεις 300km και 700km, αντίστοιχα».

Το Ιράν είχε διαψεύσει την πώληση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία και κάλεσε την Ουκρανία σε συνομιλίες για να σταματήσουν οι κατηγορίες. Μετά πρόσθεσε ότι δικαιούται να πουλάει όπλα στο εξωτερικό, καθώς «οι περιορισμοί στις πωλήσεις όπλων που περιέχονταν στη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν του 2015 έληξαν το 2020».

Με αυτό διαφώνησαν οι ΗΠΑ, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία, συμφωνώντας πως η πώληση των πυραύλων είναι παράβαση της συμφωνίας για τα πυρηνικά.

Oι Ιρανοί δεν αγχώθηκαν ιδιαίτερα και συνέχισαν να λειτουργούν ως σύμμαχοι των Ρώσων. Ιρ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα