Τζούλιαν Ασάνζ: Σήμερα η απόφαση για την έφεση κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ

Διαβάζεται σε 3'
Τζούλιαν Ασάνζ: Σήμερα η απόφαση για την έφεση κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ
Η μεταφορά του Ασάνζ στο δικαστήριο, Λονδίνο 2019 Associated Press

Ο ιδρυτής των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, ύστερα από 5 χρόνια δικαστικής μάχης, αναμένεται να εκδοθεί στις ΗΠΑ αν απορριφθεί η έφεση που άσκησε.

Σήμερα, Δευτέρα (20/05) αναμένεται να ανακοινωθεί η δικαστική απόφαση για την έφεση που άσκησε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου ο επικεφαλής των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, προκειμένου να απορριφθεί η έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο 52χρονος Αυστραλός που το 2010 διέρρευσε περισσότερα από 70.000 απόρρητα έγγραφα που σχετίζονταν με τις αμερικανικές στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες (κυρίως στο Αφγανιστάν και το Ιράκ) κινδυνεύει να βρεθεί μέσα σε 24 ώρες σε ένα αεροπλάνο με προορισμό τις ΗΠΑ.

Αν κριθεί ένοχος, αναμένεται να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 175 ετών. Σε αυτήν την περίπτωση, μοναδική ελπίδα του Ασάνζ θα είναι να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) προκειμένου να ακυρωθεί η έκδοσή του.

Να σημειωθεί πως η κατάσταση της υγείας του Ασάνζ έχει επιδεινωθεί σε σημαντικό βαθμό από το 2019 οπότε και κρατείται σε βρετανικές φυλακές υψίστης ασφαλείας, και ευελπιστεί να καταφέρει να παρευρεθεί στο δικαστήριο για την κρίσιμη αυτή απόφαση, σύμφωνα με δηλώσεις της συζύγου του, Στέλλα Ασάνζ.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Μαρτίου και ύστερα από πολυάριθμες δικαστικές περιπέτειες – δύο δικαστές του Ανώτερου Δικαστηρίου του Λονδίνου – οι δικαστές Βικτόρια Σαρπ και Τζέρεμι Τζόνσον ζήτησαν διαβεβαίωση σχετικά με την μεταχείριση που πρόκειται να επιφυλάξει η Ουάσινγκτον στον Ασάνζ πριν αποφασιστεί η έγκριση ή μη του αιτήματός του για άσκηση νέας έφεσης κατά της έκδοσής του.

Σήμερα (20/5), πρόκειται να εξεταστεί η απάντηση των αμερικανικών αρχών και να ανακοινωθεί στον Ασάνζ αν θα του επιτραπεί να ασκήσει έφεση. Ωστόσο η ημερομηνία ενδέχεται να αλλάξει αν η ανακοίνωση της απόφασης πάρει αναβολή.

Ακτιβιστές διαδηλώνουν για τον Τζούλιαν Ασάνζ, Λονδίνο iStock

Οι δικαστές προσπαθούν να αποφύγουν το σενάριο καταδίκης με την εσχάτη των ποινών για τον ιδρυτή του WikiLeaks και επιδιώκουν στην δυνατότητά του να επικαλεστεί την προστασία που του προσφέρει η Πρώτη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, η οποία προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης. Μέχρι στιγμής, οι αμερικανικές δικαστικές αρχές δεν έχουν τοποθετηθεί επισήμως επί του θέματος, αλλά σύμφωνα με το περιβάλλον του Ασάνζ, οι αρχές διαβεβαίωσαν ότι θα μπορέσει να επικαλεστεί την Πρώτη Τροπολογία, χωρίς ωστόσο να δεσμεύονται επισήμως ότι θα γίνει δεκτό το αίτημά του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα