Ιράν: Πενθήμερο πένθος για τον θάνατο του Ραΐσι – Το μήνυμα Χαμενεΐ

Διαβάζεται σε 2'
Ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι
Ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι (AP Photo/Vahid Salemi, File)

Πενθήμερο δημόσιο πένθος κήρυξε ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν τη χώρα μετά τον θάνατο του προέδρου, Εμπραχίμ Ραΐσι.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ανακοίνωσε πενθήμερο εθνικό πένθος, μετά τον θάνατο του προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, σε αεροπορικό δυστύχημα, την Κυριακή (19/5).

Όλες οι πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες της χώρας αναστέλλονται επίσης για επτά ημέρες.

“Κηρύσσω πενθήμερο εθνικό πένθος και εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στον αγαπητό ιρανικό λαό”, σημείωσε ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μερικές ώρες μετά την αναγγελία του θανάτου του Ραΐσι, ενώ παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ιράν Μοχαμάντ Μοκχμπέρ διευθύνει επί του παρόντος την εκτελεστική εξουσία.

“Είναι υποχρεωμένος να συνεννοηθεί με τους επικεφαλής της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας για την εκλογή νέου προέδρου εντός το πολύ πενήντα ημερών”, τόνισε.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, στο μήνυμα, ο Ανώτατος Ηγέτης περιέγραψε τον Ραΐσι ως έναν σκληρά εργαζόμενο κληρικό και δημοφιλή πρόεδρο, που αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία του λαού του Ιράν, της χώρας και του Ισλάμ.

“Σε αυτή την πικρή τραγωδία, το ιρανικό έθνος έχασε έναν εγκάρδιο, ταπεινό και πολύτιμο υπηρέτη”, δήλωσε ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ, προσθέτοντας ότι “ο Ραΐσι δεν σταμάτησε ποτέ τη σκληρή και νυχθημερόν εργασία του για τον λαό του Ιράν, παρά το γεγονός ότι αντιμετώπιζε επικρίσεις από κακοθελητές”.

Ο νέος υπηρεσιακός Υπουργός Εξωτερικών

Παράλληλα, καθήκοντα υπηρεσιακού υπουργού Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Ali Bagheri Kani, ο οποίος έχει ηγηθεί ιρανικών αντιπροσωπειών σε έμμεσες διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες για πυρηνικά ζητήματα και ανταλλαγές κρατουμένων.

“Μετά τον μαρτυρικό θάνατο του Χουσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, του υπουργού Εξωτερικών της χώρας μας, με την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου, ο Αλί Μπαγκερί, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, διορίστηκε ως υπηρεσιακός υπουργός του υπουργείου”, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα