Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 21 Μαΐου – 4 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 7'
Urban ART
Urban ART PIXABAY

Προτάσεις και εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο και ευκαιρίες για βόλτες στην Αθήνα χωρίς πορτοφόλι την Τρίτη 21 Μαΐου.

Προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για την Τρίτη 21 Μαΐου, σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.

Ιδού μερικές ευκαιρίες να ψυχαγωγηθείς σήμερα με δωρεάν είσοδο.

Θυμίζουμε ότι για την Τρίτη 21 Μαΐου η ΑΔΕΔΥ εξήγγειλε Πανελλαδική απεργία, γεγονός που θα επηρεάσει τις μετακινήσεις με τα ΜΜΜ.

“Springtime Stories” – Δωρεάν εικαστική βόλτα στη γκαλερί «Αστρολάβος-Δεξαμενή»

Ιστορίες απόλυτα συνδεδεμένες με τη Μητέρα-Φύση, αλλά και με την Άνοιξη, διηγείται στη νέα ατομική της έκθεση η ζωγράφος Γεωργία Μπλιάτσου, που με τίτλο “Springtime Stories” εγκαινιάζεται στην γκαλερί «Αστρολάβος-Δεξαμενή» στις 26 Απριλίου, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Λουίζας Καραπιδάκη.

Το βιβλίο της γνώσης Γεωργία Μπλιάτσου
Το βιβλίο της γνώσης Γεωργία Μπλιάτσου

Η ζωγράφος παρουσιάζει τη δουλειά της σε πέντε εύγλωττες θεματικές ενότητες, απόλυτα συνδεδεμένες με τον αέναο κύκλο της ζωής, στέλνοντας το μήνυμα της για την προστασία του πλανήτη, πιο επιτακτική από ποτέ, επισημαίνοντας την ανάγκη της αρμονικής συμβίωσης όλων των έμβιων όντων,  για αμοιβαίο όφελος, για τη διατήρηση μιας βιώσιμα επιθυμητής ανάπτυξης, καθώς όλα τα είδη είναι απαραίτητα για την ισορροπία του πλανήτη γη.

Σημεία αναφοράς της είναι το φυσικό τοπίο της ελληνικής υπαίθρου, τα υπέροχα άνθη τα οποία αναδεικνύει με τον χρωστήρα της, η σοφή μέλισσα, που όχι μόνο παράγει το πολύτιμο μέλι, αλλά και μεταφέρει τη ζωή με την ανεκτίμητη επικονίαση των φυτών, τα ζώα γενναιόδωροι παραγωγοί γάλακτος και ο άνθρωπος που με τη μορφή ενός μικρού κοριτσιού, έρχεται για να συμβολίσει το ελπιδοφόρο μέλλον. Πέντε θεματικοί άξονες, διαφορετικοί και αυτόνομοι, που συνδέονται μεταξύ τους και αποτελούν κρίκους στην αλυσίδα της ζωής.

Γεννημένη και μεγαλωμένη στον Θεσσαλικό κάμπο, η Γεωργία Μπλιάτου έχει μια μοναδική σύνδεση με τη φύση, που αυτή την εποχή είναι στις δόξες της: «Η Άνοιξη σηματοδοτούσε πάντα τις εξορμήσεις στην εξοχή», σημειώνει η ίδια η καλλιτέχνις. «Ανθισμένες αγκαλιές παντού τριγύρω, αρώματα έρρεαν και πλημμύριζαν τα σώματα, αξέχαστες γεύσεις φρέσκων τυριών, μελιού, λαχανικών, τα ατελείωτα παιχνίδια με το χώμα, τις πέτρες, αιωρήσεις στα κλαδιά δέντρων με αυτοσχέδιες κούνιες σχημάτισαν τον μαγικό παιδικό παράδεισο που τα θεμέλια του ήταν η Ελληνική Φύση… Αυτή τη ροή της ζωής, μέσα από την παρουσία του σιωπηρού τοπίου που μόνο το θρόισμα των φυλλωμάτων, το βουητό των μελισσών, το  περπάτημα των ζώων, το γέλιο των παιδιών που παίζουν άφοβα στη φύση, αυτή την έννοια της ζωής της αιώνιας, όσο υπάρχει, θέλω να αποτυπώσω.»

Έως τις 8 Ιουνίου 2024, στην Αίθουσα Τέχνης «Αστρολάβος – Δεξαμενή», Ξανθίππου 11, Κολωνάκι, τηλ: 210 7294342, 3, Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Τρίτη–Παρασκευή: 12.00–16.00 και 17.00–20.00, Σάββατο 11.00–15.00. www.astrolavos.gr.

“Forsaken Places” – Δωρεάν έκθεση φωτογραφίας στο T.A.F. / the art foundation

Δυαδική έκθεση φωτογραφίας της Υπατίας Κορνάρου και της Ελισσάβετ Ευσταθίου με τίτλο “Forsaken Places” στο T.A.F. / the art foundation. Η έκθεση είναι εμπνευσμένη από τη διαχρονικότητα ενός εγκαταλελειμμένου χώρου – τόπου ο οποίος εσωκλείει τη διήγηση ανθρώπινων ιστοριών. Ουσιαστικά παρουσιάζει το “ψυχογράφημα” ενός εγκαταλελειμμένου χώρου μέσω του “εννοιολογικού πλαισίου” και της “ντοκιμαντέρ καταγραφής”.

Η απόδοση του έργου έχει νεωτεριστικό χαρακτήρα που επιτρέπει την πολυεπίπεδη αναγνωστικότητά του. Η εστίαση στο ανθρώπινο στίγμα, η διεισδυτική οπτική και η αφαιρετικότητα είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν την αισθητική των κάδρων.

Επειδή πρόκειται για δυαδική έκθεση, οι φωτογράφοι Υπατία Κορνάρου και Ελισσάβετ Ευσταθίου διαφοροποιούνται μέσα από το προσωπικό ύφος της καλλιτεχνικής τους ταυτότητας. Το κοινό τους σημείο είναι οι “τόποι συνάντησης”.

Για την ολοκλήρωσή του πραγματοποιήθηκε ένα Φωτογραφικό Οδοιπορικό σε διάφορα σημεία της Ελλάδας – συγκεκριμένα σε χώρους και δομές που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία της χώρας και πλέον δεν λειτουργούν. Οι φωτογραφίσεις ξεκίνησαν από τον Ιανουάριο του 2023 και ολοκληρώθηκαν τον Μάρτιο του 2024. Διανύθηκαν συνολικά 5.179 χιλιόμετρα σε πάνω από 20 διαφορετικά σημεία της Ελλάδας, όπως ενδεικτικά αναφέρονται: Πτολεμαΐδα, Καστοριά, Πάτρα, Αίγιο, Ερμιόνη, Θήβα, Μέθανα, Μεγαλόπολη, Ελευσίνα, Λαύριο, Σαλαμίνα, Μεγάλο Πεύκο.

Στην κεντρική αίθουσα του χώρου θα φιλοξενείται η έκθεση “Forsaken Places” και στη μικρή αίθουσα θα προβάλλεται θεματικό video art. Στον ίδιο χώρο της έκθεσης φωτογραφίας “Forsaken Places” θα περιέχεται και μια έκθεση με εγκαταλελειμμένα αντικείμενα. Η παράλληλη δραστηριότητα της έκθεσης έγκειται στην επιθυμία των καλλιτεχνών να μεταφέρουν στο/στη θεατή/τρια μέρος της ατμόσφαιρας των εγκαταλελειμμένων τόπων.

“Σκιές Φωτιάς” – Δωρεάν έκθεση στο cafe του Αρχαιολογικού

Στο χώρο του καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών, θα φιλοξενηθεί η ατομική έκθεση του Ανδρέα Νικολαΐδη με τίτλο “Σκιές Φωτιάς”, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ελένης Γατσά.

Ο Ανδρέας Νικολαΐδης διακρίνεται για τη μοναδική του τεχνική και τον τρόπο που ενσωματώνει τη φωτιά στη δημιουργική διαδικασία του. Συνεπής και σταθερός στη χάραξη του προσωπικού εικαστικού του ιδιώματος, εμβαθύνει όλο και πιο πυρετωδώς σε μια τεχνική η οποία ανατρέπει τη συμβατική και αισθητική πραγματικότητα, αναζητώντας τον επαναπροσδιορισμό του κόσμου μέσα από μια εκ νέου προσέγγιση.

Δαμάζοντας τη φωτιά ως υλικό, οι δημιουργίες του απηχούν την εμπειρία της μετάβασης. Με κάθε κίνηση της φλόγας, αποκαλύπτει τις λεπτομέρειες της ανθρώπινης ύπαρξης, δημιουργώντας εικόνες – σκιές συναισθημάτων και εμπειριών που αντλούν έμπνευση από το παρελθόν και το παρόν αναζητώντας τη σχέση μεταξύ του πραγματικού και του φανταστικού, του αυθεντικού και του τεχνητού, του ρητού και του σιωπηλού.

Η φωτιά και ο χρόνος δίνουν προοπτική, επιτρέποντας στην αλλαγή να ξεδιπλωθεί, αποκαλύπτοντας τη ζωή καθώς μετακινείται από τη σκιά στο φως, δημιουργώντας νέες διαστάσεις στην αντίληψη του χώρου και της εμπειρίας. Αυτές οι σκιές της φωτιάς αντιπροσωπεύουν την πορεία της ζωής, την εξέλιξη και την ανάδειξη των μνημονευμένων στοιχείων στη σύγχρονη πραγματικότητα.

“Με αυτές τις εικόνες, στοχεύω να προκαλέσω μια αίσθηση νοσταλγίας και εσωτερικής ανασκόπησης σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας και αναμνήσεων. Κάθε έργο μου είναι μια πύλη προς το παρελθόν, μια αφήγηση και μια πρόκληση στο πλούσιο ταξίδι της ανθρώπινης παράδοσης και μνήμης”, αναφέρει ο καλλιτέχνης.

“Ο πολιτισμός είναι μια κίνηση. Όχι μια κατάσταση. Είναι ένα ταξίδι. Όχι ένα λιμάνι” – Δωρεάν έκθεση

Το project #23 #24 ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ συνεχίζεται με την έβδομη ομαδική εικαστική έκθεση στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι, στον ιστορικό χώρο του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου με θέμα τη φράση “Ο πολιτισμός είναι μια κίνηση. Όχι μια κατάσταση. Είναι ένα ταξίδι. Όχι ένα λιμάνι.” που είπε ο ιστορικός και φιλόσοφος Arnold Joseph Toynbee (Άρνολντ Τόινμπι).

Το concept, η οργάνωση και η επικοινωνία της έκθεσης ανήκει στον εκπαιδευτικό και διοργανωτή εικαστικών εκθέσεων Δημήτρη Λαζάρου, ο οποίος σημειώνει σχετικά με την έκθεση:

Η ζωή ενός ανθρώπου πρέπει και οφείλει να εμπεριέχει την κίνηση αποκλείοντας τα αντώνυμά της προκειμένου να πετύχει ιδέες, στοχασμούς και στόχους που μπορούν να τον οδηγήσουν στην “καλύτερη ζωή”. Έχοντας τα υλικά από την εμφάνισή του, ιδεατά και πραγματικά, δημιούργησε πολιτισμούς που εμπεριέχουν αέναες κινήσεις. Παράλληλα ενσωματώνοντας την Τέχνη στον πολιτισμό και στη ζωή του δημιούργησε κινήσεις που εξέφραζαν την πρωτοβουλία του να “αλλάξει” μέσα από τη δημιουργία.

Κι αυτή η αλλαγή προϋποθέτει όχι μόνο κίνηση και κινήσεις – κινήματα αλλά και ταξίδια. Μαζί λοιπόν μέσα από δημιουργίες και έργα εξαίρετων σύγχρονων εικαστικών καλούμαστε σε ένα ταξίδι ή μάλλον σε ταξίδια του νου και της ψυχής, προκείμενου να συνεχίσουμε να έχουμε λόγους για έμπνευση, σκέψεις, συναισθήματα και δημιουργία νέων στόχων. Άλλωστε αυτό δεν είναι ο άνθρωπος; Άλλωστε αυτό δεν είναι Τέχνη; Αυτό δεν είναι πολιτισμός;

Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Gregoire Philippatos (DIRECTING INTELLIGENCE) – Jocasta M. – John Molindris – Markella K. – Mariem Gares- Nana nart (Νανά Στρατιδάκη) – Μίνα Γκελντή – Ειρήνη Καπώλη – Εύα Καρύδη – Μαρία Κρούπη – Ευαγγελία Λιάσκου – Κατερίνα Λουκά – Μαρίτα (Μαίρη Τασσοπούλου) – Γιόλα Πήττα – Τιμολέων Τσίλης – Εξηκίας Τριβουλίδης (Ο γλύπτης του έρωτα) – Κατερίνα Χατζηνικήτα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα