Το Μαξίμου αδειάζει Γεωργιάδη και Πλεύρη για τη συμφωνία των Πρεσπών

Διαβάζεται σε 4'
Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη
Ο Παύλος Μαρινάκης ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI

“Δεν θα πάμε κόντρα στα διεθνώς κυρωθέντα”, ξεκαθάρισε ο Π. Μαρινάκης, κόβοντας τη συζήτηση για καταγγελία της συμφωνίας των Πρεσπών. Νέα επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ για τα μνημόνια με Βόρεια Μακεδονία.

Τους “μακεδονομάχους” της Νέας Δημοκρατίας “μαζεύει” το Μαξίμου, κόβοντας τη συζήτηση περί καταγγελίας της συμφωνίας των Πρεσπών.

Συζήτηση την οποία άνοιξε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα καταγγείλει τη συμφωνία εάν η Βόρεια Μακεδονία δεν συμμορφωθεί με την εφαρμογή της.

Το κλίμα αυτό που επικρατει στη δεξιά πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος εξέφρασε άλλωστε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης. “Μακάρι αύριο το πρωί να ξυπνούσαμε και να μην υπήρχε η συμφωνία”, δήλωσε ειδικότερα ο κ. Πλεύρης, αν και παραδέχθηκε ότι άπαξ και υπεγράφη πρέπει να γίνει σεβαστή και από τις δύο πλευρές.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Γεωργιάδη- Πλεύρη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, πήρε όμως σαφείς αποστάσεις. 

“Το ότι η θέση της ΝΔ ήταν εξαρχής κατά της συμφωνίας των Πρεσπών δεν αμφισβητείται. Η ΝΔ είχε κάνει άλλωστε και πρόταση δυσπιστίας. Ήταν απέναντι στη συμφωνία. Άρα εμείς δεν είμαστε κωλοτούμπες, δεν θεωρούμε εκ των υστέρων καλή μία συμφωνία που είπαμε ότι είναι κακή. Αλλά ήμασταν ξεκάθαροι ότι άπαξ και κυρωθεί θα πρέπει να εφαρμοστεί”, είπε ο κ. Μαρινάκης.

Χαρακτήρισε προσωπική επιθυμία και άποψη ορισμένων στελεχών το να μην επιθυμούν την εφαρμογή της. “Αυτό δε σημαίνει ότι εμείς θα πάμε κόντρα στα διεθνώς κυρωθέντα. Άλλο η επιθυμία καθενός, άλλο τι θα κάνει η κυβέρνηση”, συνέχισε ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε:

“Η κυβέρνηση έχει εκφραστεί με σαφήνεια σε επίπεδο πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών ότι αντιλαμβάνεται πλήρως την υποχρέωση της για εφαρμογή της συμφωνίας. Αλλά δεν θα είμαστε πιο βιαστικοί από ό,τι επιτάσσει η προστασία των συμφερόντων μας”. 

“Κακόγουστο αστείο η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ στα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία”

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε νέα επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την πρόταση για κύρωση των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.

“Νομίζαμε ότι ήταν κακόγουστο αστείο η επιμονή της αντιπολίτευσης να φέρει τα μνημόνια τη στιγμή που δεν είναι μόνο η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας που κάνει τέτοιες δηλώσεις, αλλά και ο πρόεδρος του VMRO”, σχολίασε ο κ. Μαρινάκης.

“Υπάρχει ένα κόμμα στην ελληνική Βουλή που στο άκουσμα αυτών των δηλώσεων, που δεν σέβονται ούτε το πρώτο σημείο της συμφωνίας, θέλουν να απωλέσουμε και όλα τα υπόλοιπα διαπραγματευτικά μας όπλα”, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Διερωτήθηκε για ποιο λόγο η βιασύνη του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ υπενθύμισε ότι ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή τον Ιανουάριο του 2019 είχε χαρακτηρίσει κακή τη συμφωνία των Πρεσπών, όμως είχε πει ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί και πρόσθεσε:

“Αλλά από το θα πρέπει να εφαρμοστεί, μέχρι το να κάνουμε εμείς τα πάντα, τη στιγμή που η άλλη πλευρά δεν κάνει ούτε τα βασικά, αυτό δε θα συμβεί”. 

Τόνισε επίσης ότι: “Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας. Ας ψάξουν αυτοί που μιλάνε για τα μνημόνια, τι λένε αυτά τα μνημόνια. Μία εκ των υποχρεώσεων είναι και η συζήτηση για την ευρωπαϊκή ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας. Δηλαδή αφού προχώρησε η ένταξη στο ΝΑΤΟ, άρα απωλέσαμε ένα πλεονέκτημα, να προχωρήσει και η συζήτηση για την ένταξη στην ΕΕ, πριν καλά καλά οι ίδιοι σεβαστούν το όνομα Βόρεια Μακεδονία”.

“Πρέπει και η άλλη πλευρά να σεβαστεί τα διεθνώς κυρωθέντα”

Ο κ Μαρινάκης πάντως δεν απάντησε στις δηλώσεις του πρόεδρου του VMRO, Κριστιάν Μίτσκοσκι, ο οποίος κάλεσε την Ελλάδα να προσφύγει στη Χάγη εάν θεωρεί ότι παραβιάζεται η συμφωνία των Πρεσπών. Ενώ όσον αφορά στην επιθυμία του κ. Μίτσκοσκι να συναντηθεί με τον κ. Μητσοτάκη, είπε απλώς ότι η Αθήνα αναμένει καταρχήν να ορκιστεί νέα κυβέρνηση στα Σκόπια και μετά θα γίνει διαχείριση όλων των αιτημάτων.

“Περιμένουμε από την άλλη πλευρά την επίσημη τοποθέτηση. Τα πρώτα δείγματα δεν είναι ενθαρρυντικά. Εμείς σεβόμαστε τα διεθνώς κυρωθέντα, αλλά πρέπει και άλλη πλευρά να τα σεβαστεί”, τόνισε.

Στο ερώτημα εάν η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο στην ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας, απάντησε: “Η  κυβέρνηση περιμένει να δει τη στάση της νέας κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας και αντιστοίχως θα πράξουμε με βάση τα εθνικά μας συμφέροντα”. Τόνισε επίσης ότι;

“Δεν θα είμαστε βιαστικοί, αδικαιολόγητα πρόθυμοι ή επισπεύδοντες όπως λέει η αντιπολίτευση. Δεν θα εκχωρήσουμε διαπραγματευτικά όπλα για να δικαιώσουμε μία επιλογή του 2019 της τότε κυβέρνησης, με την οποία εμείς είχαμε διαφωνήσει”. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα