Ποιος είναι ο άνθρωπος που θέλει να βάλει στη φυλακή Νετανιάχου και Πούτιν;

Διαβάζεται σε 6'
Πούτιν και Νετανιάχου
Πούτιν και Νετανιάχου (Maxim Shemetov/Pool Photo via AP)

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν και τα “ιστορικά” εντάλματα σύλληψης για Πούτιν και Νετανιάχου.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζήτησε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, για τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ καθώς και για τον πόλεμο που ακολούθησε στη Γάζα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής εισαγγελέας Καρίμ Χαν.

Ο Χαν δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Christiane Amanpour στο CNN, ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζητά επίσης εντάλματα για τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant, καθώς και για δύο άλλους κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς – τον Mohammed Diab Ibrahim al-Masri, ηγέτη των Ταξιαρχιών Al Qassem και γνωστότερο ως Mohammed Deif, και τον Ismail Haniyeh, πολιτικό ηγέτη της Χαμάς.

Παράλληλα, ο Χαν δήλωσε ότι οι κατηγορίες κατά των Σινουάρ, Haniyeh και al-Masri περιλαμβάνουν ακόμα “εξόντωση, δολοφονία, σύλληψη ομήρων, βιασμό και σεξουαλική επίθεση κατά τη διάρκεια της κράτησης”.

«Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να αποδείξουμε συλλογικά ότι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, η θεμελιώδης βάση για την ανθρώπινη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια συγκρούσεων, ισχύει για όλα τα άτομα και εφαρμόζεται εξίσου σε όλες τις καταστάσεις που αντιμετωπίζει το γραφείο μου και το δικαστήριο», δήλωσε ο Χαν, σύμφωνα με το Reauters. «Με αυτόν τον τρόπο θα αποδείξουμε, απτά, ότι οι ζωές όλων των ανθρώπων έχουν ίση αξία», συμπλήρωσε.

Το “ιστορικό ένταλμα σύλληψης” για τον Βλαντίμιρ Πούτιν

Υπενθυμίζεται πως ένα χρόνο πριν, τον Μάρτιο του 2023, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) προχώρησε σε μια “ιστορική απόφαση”, όπως χαρακτηρίστηκε, εκδίδωντας ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγορώντας τον ότι είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπραχθεί στην Ουκρανία.

«Σήμερα, 17 Μαρτίου 2023, το Τμήμα Προδικασίας 2 του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για δύο πρόσωπα σε σχέση με την κατάσταση στην Ουκρανία: για τον κ. Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν και την κα Μαρία Αλεκσέγεβνα Λβόβα-Μπέλοβα», επίτροπο της ρωσικής προεδρίας για τα δικαιώματα των παιδιών στη Ρωσία.

Tο Δικαστήριο ανέφερε πως ο Πούτιν «θεωρείται υπεύθυνος για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού (παιδιών) και της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού (παιδιών) από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία (..) Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι ο κ. Πούτιν φέρει ατομική ποινική ευθύνη για τα προαναφερθέντα εγκλήματα».

Η κίνηση αυτή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου έγινε μία ημέρα αφότου ένα ερευνητικό όργανο του ΟΗΕ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου ευρείας κλίμακας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων εσκεμμένων δολοφονιών και βασανιστηρίων, σε ορισμένες περιπτώσεις αναγκάζοντας παιδιά να παρακολουθούν αγαπημένα τους πρόσωπα να βιάζονται και να κρατούνται άλλα μαζί με πτώματα.

Στην πρώτη έκθεσή της από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Ερευνητική Επιτροπή του ΟΗΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οι καταστάσεις που εξέτασε σχετικά με τη μεταφορά και εκτοπισμό παιδιών, εντός της Ουκρανίας και στη Ρωσική Ομοσπονδία αντίστοιχα, παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και συνιστούν έγκλημα πολέμου».

Από το Κρεμλίνο, το ρωσικό ΥΠΕΞ, έως την προεδρία της Δούμας, σύσσωμη η ρωσική ηγεσία αψήφησε την απόφαση, με τον πρώην πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ να συγκρίνει μάλιστα το ένταλμα με κ…χαρτο. «Γιάνκηδες, κάτω τα χέρια από τον Πούτιν!» είχε πει ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Βιατσεσλάβ Βολόντιν και στενός σύμμαχος του Πούτιν στο Telegram, χαρακτηρίζοντας την κίνηση απόδειξη δυτικής «υστερίας».

Καρίμ Χαν: Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ που τα “βάζει” με Πούτιν και Νετανιάχου

Ο Καρίμ Χαν, εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, είναι Βρετανός δικηγόρος και ήταν ο υποψήφιος της βρετανικής κυβέρνησης για να αναλάβει το ρόλο του στο ΔΠΔ, μια θητεία εννέα ετών που για εκείνον ξεκίνησε το 2021.

Κατά τη διάρκεια της τριακονταετούς επαγγελματικής πορείας του έχει αναλάβει καίριες θέσεις με διεθνές αποτύπωμα,  μεταξύ άλλων έχει υπηρετήσει ως σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών.

Έχει εργαστεί ως εισαγγελέας, συνήγορος θυμάτων και συνήγορος υπεράσπισης σε εγχώρια και διεθνή ποινικά δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τη Ρουάντα, του Διεθνούς Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, του Ειδικού Δικαστηρίου για το Λίβανο και του Ειδικού Δικαστηρίου για τη Σιέρα Λεόνε. Έχει επίσης εκπροσωπήσει θύματα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αφρική και την Ασία.

Μεταξύ άλλων, είναι παγκόσμιος πρεσβευτής του Αφρικανικού Δικηγορικού Συλλόγου.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εκδικάζει υποθέσεις κατά ατόμων για εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αξίζει να σημειωθεί πως η σημερινή ανακοίνωση του ΔΠΔ για τα εντάλματα σύλληψης των “5” διαφέρει από την από την υπόθεση που εκδικάζεται επί του παρόντος από το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔΔ) σχετικά με την κατηγορία της Νότιας Αφρικής ότι το Ισραήλ διέπραξε γενοκτονία κατά τη στρατιωτική εκστρατεία του στη Γάζα μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς. Το ΔΔΔ εκδικάζει υποθέσεις που υποβάλλονται από κράτη που κατηγορούν άλλα για παραβίαση των συμβατικών τους υποχρεώσεων από τα Ηνωμένα Έθνη.

Με έδρα τη Χάγη και έχοντας δημιουργηθεί από μια συνθήκη που ονομάζεται Καταστατικό της Ρώμης, το ΔΠΔ λειτουργεί ανεξάρτητα. Οι περισσότερες χώρες – 124 τον αριθμό – είναι συμβαλλόμενα μέρη της συνθήκης, αλλά υπάρχουν αξιοσημείωτες εξαιρέσεις, όπως το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία. Όπως αναφέρει το Reuters, όλα τα κράτη που έχουν υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης έχουν την υποχρέωση να συνεργάζονται πλήρως με τις αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Αυτό σημαίνει ότι, αν το δικαστήριο κάνει δεκτή την αίτηση του εισαγγελέα του ΔΠΔ, Καρίμ Χαν, και εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τους πέντε άνδρες, κάθε χώρα που είναι μέλος θα πρέπει να τους συλλάβει και να τους εκδώσει στη Χάγη. Αυτό θα καθιστούσε εξαιρετικά δύσκολο για τον Νετανιάχου και τον Γκάλαντ να ταξιδέψουν διεθνώς, συμπεριλαμβανομένων πολλών χωρών που συγκαταλέγονται στους στενότερους συμμάχους του Ισραήλ – μεταξύ των οποίων η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρει το Reuters.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα