Ο Μητσοτάκης συνεχίζει τον “μακεδονικό αγώνα” για να συσπειρώσει τη ΝΔ

Διαβάζεται σε 4'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Aris Oikonomou / SOOC

Μετά τη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί σήμερα Κοζάνη, Φλώρινα και Καστοριά. Στόχος να ανακοπούν κυρίως οι διαρροές προς τα δεξιά και η ΝΔ να φτάσει το 33% στις ευρωεκλογές.

Την επιχείρηση θωράκισης της Νέας Δημοκρατίας από τα δεξιά στις ευρωεκλογές και συσπείρωσης της γαλάζιας βάσης ιδίως στη Μακεδονία συνεχίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός σήμερα θα βρεθεί σε Κοζάνη, Φλώρινα και Καστοριά, ενώ επισκέφθηκε χθες τη Θεσσαλονίκη, όπου καταρχήν μίλησε σε εκδήλωση για το μετρό και στην παρουσίαση των πρώτων ηλεκτρικών λεωφορείων. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Φιλόθεο και επισκέφθηκε το ιστορικό αντιτορπιλικό “Βέλος” που θα παραμείνει, όπως ο ίδιος έχει δεσμευτεί, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Κινήθηκε έτσι στο τρίπτυχο “καθημερινότητα, θρησκεία, πατρίδα”, θέλοντας να δείξει ότι η ΝΔ προχωρά σε έργα και μεταρρυθμίσεις, χωρίς να απομακρύνεται από τις παραδοσιακές της αρχές, όπως υποστηρίζουν δυσαρεστημένοι δεξιοί ψηφοφόροι.

Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε μάλιστα για μία ακόμη φορά φαρμακερά βέλη κατά του Κυριάκου Βελόπουλου, αλλά και της Νίκης. Μίλησε για “ψευτοπατριώτες του γλυκού νερού” και για επίδοξους ηγέτες που εμπορεύονται τον πατριωτισμό και την ορθόδοξη πίστη.

Προσεκτικές ισορροπίες για τις Πρέσπες

Ενώ αναφέρθηκε και στις παλινδρομήσεις της Βόρειας Μακεδονίας όσον αφορά στη συμφωνία των Πρεσπών. Ο πρωθυπουργός πάντως επέμεινε στην εφαρμογή της και από τις δύο πλευρές. Άλλωστε νωρίτερα χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, έπαιρνε σαφείς αποστάσεις από τον Αδωνι Γεωργιάδη, που είχε κάνει λόγο για καταγγελία της συμφωνίας των Πρεσπών.

Το βασικό επιχείρημα του κ.Μητσοτάκη απέναντι στο δεξιό και όχι μόνο ακροατήριο είναι πως ο ίδιος ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά είχε από τότε δηλώσει πως η κύρωση της θα δέσμευε όλες τις επόμενες κυβερνήσεις.

Έδειξε άλλωστε ότι η βασική διαφωνία της ΝΔ δεν ήταν η ονομασία, όσο η αναγνώριση “μακεδονικής” εθνότητας και γλώσσας. Ενώ επανέφερε το ζήτημα των εμπορικών σημάτων, που απασχολεί ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις στη Μακεδονία. Αναφέρθηκε ενδεικτικά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Μακεδόνες παραγωγοί κρασιών. Και χαρακτήρισε την υπόθεση του εμπορικού σήματος “Macedonia the Great” εθνική.

Ένας βασικός λόγος που η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να καταγγείλει τη συμφωνία των Πρεσπών, είναι ότι θα επικαλεστεί την τήρηση της για να ασκήσει ουσιαστικά βέτο στις συζητήσεις ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, εάν η νέα ηγεσία του VMRO δεν συμμορφωθεί με την ονομασία erga omnes.

Ενώ η κυβέρνηση δεν σκοπεύει ειδικά τώρα να φέρει τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία στη Βουλή. Και θεωρεί ότι στην πραγματικότητα η σπουδή του ΣΥΡΙΖΑ να θέσει το ζήτημα βοηθά στη συσπείρωση της δεξιάς βάσης.

Εφικτός ο στόχος του 33%, θεωρούν στη ΝΔ

Στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν ότι η ΝΔ μπορεί να φτάσει, ενδεχομένως και να περάσει, τον πήχη του 33% στις ευρωεκλογές. Πήχη τον οποίο έχει θέσει ο κ. Μητσοτάκης με γνώμονα το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του 2019.

Στις ευρωεκλογές του 2019 βέβαια οι δεξιοί και κεντρογενείς ψηφοφόροι της ΝΔ είχαν λόγο να πάνε στις κάλπες για να στείλουν μήνυμα στην τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η αποχή όμως και η ψήφος διαμαρτυρίας αποτελούν τον κυριότερο αντίπαλο της ΝΔ στις ευρωεκλογές του 2024.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πάντως τη ΝΔ στην πρόθεση ψήφου κάτω από το όριο του 30%, ωστόσο με την αναγωγή η εκτίμηση ψήφου κυμαίνεται από 31% με 34%. Για αυτό και στο Μαξίμου είναι αισιόδοξοι πως στην τελική ευθεία για την κάλπη της 9ης Ιουνίου, η ΝΔ θα συσπειρωθεί ακόμη περισσότερο και θα επιτύχει μία νίκη, η οποία δεν θα επιτρέπει στα κόμματα της αντιπολίτευσης να μιλήσουν για ανατροπή του πολιτικού σκηνικού.

Ο κ. Μητσοτάκης καλεί τους ψηφοφόρους να στείλουν αυτό ακριβώς το μήνυμα, επικαλούμενος την ανάγκη σταθερότητας και τα μεγάλα επίδικα της επόμενης ημέρας στην ΕΕ: Μεταναστευτικό, Κοινή Αγροτική Πολιτική, κοινό ευρωπαϊκό ταμείο για την άμυνα. Αλλά και το μπαλάκι της ακρίβειας έχει πετάξει στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, με την επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για τις διαφορετικές πολιτικές τιμών των πολυεθνικών στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα