Ποιοι παράγοντες ωθούν προς τα πάνω τα ενοίκια στα Δυτικά Προάστια της Αθήνας

Διαβάζεται σε 3'
Ακίνητα στην Αθήνα
Ακίνητα στην Αθήνα Eurokinissi

Τα Δυτικά Προάστια  έχουν αναβαθμιστεί σημαντικά, μετά την επέκταση του μετρό.

Με άνοδο μπήκε το 2024 για τα ενοίκια στα Δυτικά Προάστια, σύμφωνα με όσα φανερώνουν οι τελευταίες καταγραφές των τάσεων.

Τα Δυτικά Προάστια, σε αντίθεση με τα Βόρεια και τα Νότια, ανήκουν στην κατηγορία των οικονομικών περιοχών της Αττικής. Καθώς, δεν προσφέρουν, το ίδιο επίπεδο ποιότητας ζωής.

Παρόλα αυτά, παράγοντες, όπως ο πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση, η υψηλή ζήτηση και η έλλειψη διαθέσιμων ακινήτων, έχουν οδηγήσει τα ενοίκια στα Δυτικά Προάστια στα ύψη, και έχουν πάψει να είναι τόσο προσιτά, όσο ήταν.

Ωστόσο, οι παραπάνω παράγοντες, δεν ευθύνονται αποκλειστικά για την άνοδο των τιμών. Τα έργα υποδομής, που “ανεβάζουν” το επίπεδο μιας περιοχής, παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην αύξηση των ενοικίων.

Τα Δυτικά Προάστια, για παράδειγμα, έχουν αναβαθμιστεί σημαντικά, μετά την επέκταση του μετρό. Καθώς, ας θυμηθούμε, ότι μέχρι πρότινος, οι μετακινήσεις στις περισσότερες περιοχές, γινόταν μόνο με λεωφορεία.

Ενώ, πλέον με το Μετρό, διευκολύνθηκαν περισσότερο, οι μετακινήσεις των κατοίκων, και έγινε ευκολότερη η πρόσβαση στο κέντρο της Αθήνας.

Η παρουσία του Μετρό λοιπόν, είναι ικανή να ανεβάσει τις τιμές των ενοικίων, επειδή αυξάνεται η ζήτηση στην εκάστοτε περιοχή. Διότι, ένα μεγάλο ποσοστό των Αθηναίων, δεν διαθέτει όχημα, επομένως, η χρήση του μετρό είναι απαραίτητη.

Αλλά, ακόμη και αν διαθέτουν, όχημα, αποφεύγουν να το χρησιμοποιούν όταν μπορούν να εξυπηρετηθούν με το μετρό, για να γλυτώσουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση και να εξοικονομήσουν καύσιμα.

Επίσης, στα Δυτικά Προάστια, στεγάζονται διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα, οπότε, ένα μεγάλο μέρος της ζήτησης, προέρχεται από φοιτητές, οι οποίοι αναζητούν κατοικία κοντά σε συγκοινωνίες, ιδανικά μετρό, και κοντά στην σχολή τους.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες λοιπόν, όπως και πολλοί άλλοι, οδηγούν τις τιμές στα ύψη, καθιστώντας άθλο την εύρεση κατοικίας, ακόμη και σε οικονομικές περιοχές της Αθήνας.

Τάσεις τιμών ακινήτων

Η μέση τιμή ενοικίου στα Δυτικά Προάστια, το α’ τρίμηνο του 2024, από 7,46 ανά τ.μ. που κόστιζε πέρσι, φέτος “σκαρφάλωσε” στα 8,18 ευρώ. Η αξία δηλαδή, ανέβηκε κατά 9,70%.

Παραδείγματα ακινήτων στην αγορά

Διαμέρισμα, 100 τ.μ., 4ος όροφος, τρία υπνοδωμάτια, Ίλιον, ενοικιάζεται στα 7,5 ευρώ ανά τ.μ.

Διαμέρισμα, 60 τ.μ., ισόγειο, ένα υπνοδωμάτιο, Γαλάτσι, ενοικιάζεται στα 12,33 ευρώ ανά τ.μ.

Διαμέρισμα, 120 τ.μ., 1ος όροφος, τρία υπνοδωμάτια, Αχαρνές, ενοικιάζεται στα 9,58 ευρώ ανά τ.μ.

Διαμέρισμα, 111 τ.μ., ισόγειο, δύο υπνοδωμάτια, Νέα Χαλκηδόνα, ενοικιάζεται στα 5,41 ευρώ ανά τ.μ.

Διαμέρισμα, 115 τ.μ., ισόγειο, τρία υπνοδωμάτια, Αχαρνές, τρία υπνοδωμάτια, ενοικιάζεται στα 8,7 ευρώ ανά τ.μ.

Διαμέρισμα, 55 τ.μ., εισόγειο, ένα υπνοδωμάτιο, Αιγάλεω, ενοικιάζεται στα 13,18 ευρώ ανά τ.μ.

Διαμέρισμα, 97 τ.μ., 2ος όροφος, Περιστέρι, ενοικιάζεται στα 6,7 ευρώ ανά τ.μ.

Διαμέρισμα, 90 τ.μ., 1ος όροφος, Αγία Βαρβάρα, δύο υπνοδωμάτια, ενοικιάζεται στα 10 ευρώ ανά τ.μ.

Διαμέρισμα, 51 τ.μ., ισόγειο, δύο υπνοδωμάτια, Αγία Βαρβάρα, ενοικιάζεται στα 11,76 ευρώ ανά τ.μ.

Διαμέρισμα, 78 τ.μ., 4ος όροφος, δύο υπνοδωμάτια, Περιστέρι, ενοικιάζεται στα 8,97 ευρώ ανά τ.μ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα