Στη Νέα Καληδονία ο Μακρόν – Επιχειρήσεις εκκένωσης για τουρίστες
Διαβάζεται σε 5'Συνεχίζει να “βράζει” η Νέα Καληδονία, με τον Εμανουέλ Μακρόν να μεταβαίνει στο αρχιπέλαγος. Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία απομακρύνουν με αεροσκάφη τους πολίτες τους
- 21 Μαΐου 2024 19:50
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, θα μεταβεί στη Νέα Καληδονία, το βράδυ της Τρίτης (21/05), για να «στήσει μια αποστολή» στο νησί που πλήττεται από ταραχές, όπως επιβεβαίωσε η Γαλλία.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας θα ταξιδέψει στο αρχιπέλαγος μετά από μια εβδομάδα και πλέον συγκρούσεων στην περιοχή που έχουν οδηγήσει στον θάνατο έξι άτομα, μετά τις εκλογικές αλλαγές της κυβέρνησής του που προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις στους πολίτες της Νέας Καληδονίας. Οι ηγέτες των ντόπιων λένε ότι τα σχέδια, τα οποία θα επιτρέψουν σε περισσότερους Γάλλους κατοίκους να ψηφίζουν στις τοπικές εκλογές, θα αποδυναμώσουν την πολιτική επιρροή των ίδιων.
Σε ένδειξη της πεποίθησης των γαλλικών αρχών ότι τα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας και έκτακτης ανάγκης θέτουν υπό έλεγχο τη βία, ο Μακρόν θα αναχωρήσει από την ηπειρωτική Γαλλία το βράδυ της Τρίτης, δήλωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Πρίσκα Τεβενό.
Ο πρόεδρος δήλωσε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας και Ασφάλειας το βράδυ της Δευτέρας ότι υπάρχει “σαφής πρόοδος στην αποκατάσταση της τάξης”,σύμφωνα με τον Guardian.
Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία απομακρύνουν με αεροσκάφη τους υπηκόους τους
Η κίνηση αυτή έρχεται την ώρα που η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έστειλαν κυβερνητικά αεροσκάφη στη Νέα Καληδονία για να απομακρύνουν τους υπηκόους τους.
Μέχρι στιγμής, δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες σχετικά με το πόσο καιρό σκοπεύει να παραμείνει ο Μακρόν στο αρχιπέλαγος ή τι θα κάνει εκεί.
Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Πένι Γουόνγκ, επιβεβαίωσε ότι έλαβε άδεια για δύο πτήσεις μετά το κλείσιμο του διεθνούς αεροδρομίου και ότι η κυβέρνηση “θα συνεχίσει να εργάζεται για περαιτέρω πτήσεις”.
Ώρες αργότερα, ένα C-130 Hercules της Βασιλικής Αεροπορίας της Αυστραλίας προσγειώθηκε στη Νουμέα, την πρωτεύουσα. Το αεροπλάνο μπορεί να μεταφέρει 124 επιβάτες, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας. “Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για περαιτέρω πτήσεις”, έγραψε η Γουόνγκ στο Χ.
Περίπου 3.000 τουρίστες εκτιμάται ότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Νέα Καληδονία, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μεταξύ των οποίων περισσότεροι από 300 Αυστραλοί και σχεδόν 250 Νεοζηλανδοί.
Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας δήλωσε ότι έστειλε επίσης ένα αεροπλάνο για να ξεκινήσει την εκκένωση περίπου 50 πολιτών της. “Οι Νεοζηλανδοί στη Νέα Καληδονία αντιμετώπισαν μερικές δύσκολες ημέρες – και η επιστροφή τους στην πατρίδα ήταν επείγουσα προτεραιότητα για την κυβέρνηση”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ουίνστον Πίτερς. “Σε συνεργασία με τη Γαλλία και την Αυστραλία, εργαζόμαστε για τις επόμενες πτήσεις τις επόμενες ημέρες”.
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις, παραμένει ο στρατός
Η Γαλλία έχει στείλει ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας στο αρχιπέλαγος, που έφτασαν τα 1.000 άτομα, μετά το ξέσπασμα βίας με έξι νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.
Περίπου 600 βαριά οπλισμένοι Γάλλοι αστυνομικοί και παραστρατιωτικοί κατέστρεψαν 76 οδοφράγματα στη διαδρομή των 60 χιλιομέτρων μεταξύ της Νουμέας και του διεθνούς αεροδρομίου La Tontouta, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Ο Μακρόν προειδοποίησε κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Δευτέρας ότι ο στρατός θα πρέπει να παραμείνει στη Νέα Καληδονία “για κάποιο χρονικό διάστημα”.
Εν μέσω των συνεχιζόμενων αναταραχών στην πρωτεύουσα, σε ένα προάστιο της Νουμέα ακούγονταν ισχυρές εκρήξεις μηχανισμών, που χρησιμοποιούνται συνήθως για την απελευθέρωση δακρυγόνων ή σπρέι πιπεριού.
Ένα φορτηγό διέσχισε ένα προάστιο της Νουμέα με περίπου 10 μασκοφόρους και κουκουλοφόρους που κρατούσαν μαχαίρια, δήλωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.
“Είναι σαν να βρισκόμαστε στο Walking Dead”, δήλωσε ο διευθυντής του τοπικού ταχυδρομείου, Τόμας ντε Ντέκερ, αναφερόμενος στη μετα-αποκαλυπτική τηλεοπτική σειρά ζόμπι.
Η Σόνια Λαγκάρντ, δήμαρχος της Νουμέα, μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, δήλωσε ότι η έγκριση των αλλαγών από τα δύο σώματα του γαλλικού κοινοβουλίου θα πρέπει να αναβληθεί.
Οι επικεφαλής των κυβερνήσεων τεσσάρων άλλων γαλλικών υπερπόντιων εδαφών -της Ρεϋνιόν στον Ινδικό Ωκεανό, της Γουαδελούπης και της Μαρτινίκας στην Καραϊβική και της Γαλλικής Γουιάνας στη Νότια Αμερική- ζήτησαν την Κυριακή να αποσυρθούν εντελώς οι αλλαγές για την ψήφο για να αποφευχθεί ο “εμφύλιος πόλεμος”.
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Νέας Καληδονίας (CCI) δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ταραχές προκάλεσαν “καταστροφικές” οικονομικές ζημιές, με 150 επιχειρήσεις να “λεηλατούνται και να πυρπολούνται”.
Το Παρίσι κατηγόρησε μια ομάδα γνωστή ως Ground Action Coordination Cell ή CCAT, ότι βρίσκεται πίσω από τις ταραχές.
Το CCAT δήλωσε τη Δευτέρα ότι “διατηρεί” τα οδοφράγματα που είχαν τοποθετηθεί. Ορισμένοι ηγέτες του CCAT βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό ως ύποπτοι για την οργάνωση των ταραχών.
Οι αυτόχθονες Κανακ υπέφεραν από διακρίσεις για πάρα πολύ καιρό, πρόσθεσε η ομάδα, επιμένοντας ότι επιδιώκει μια ειρηνική λύση, αλλά επικρίνοντας το σχέδιο του γαλλικού “αποικιοκρατικού κράτους” να επεκτείνει το δικαίωμα ψήφου.
Ένας κάτοικος, ο Λαλούα Σαβέα, δήλωσε: “Οι κάτοικοι των Κανάκ, οι οποίοι είναι οι περισσότεροι από τους κατοίκους της περιοχής, δεν έχουν καμία σχέση με την οργάνωση: “Τα νησιά έχει πάρει φωτιά, σίγουρα, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι προσπάθησαν να ακουστούν για πολύ καιρό και αυτό δεν οδήγησε σε τίποτα”.
“Έπρεπε να εκφυλιστεί η κατάσταση για να μας δει το κράτος, για να μας δουν οι πολιτικοί” κατέληξε.