Μητσοτάκης: Να καταλάβουν οι φίλοι μας στη Βόρεια Μακεδονία ότι η προεκλογική περίοδος τελείωσε
Διαβάζεται σε 8'Νέο μήνυμα προς τα Σκόπια έστειλε ο πρωθυπουργός. Διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δε συζητά “λύση πακέτο” με Τουρκία. Τι είπε για τον πήχη των ευρωεκλογών.
- 22 Μαΐου 2024 10:01
Τις “κόκκινες γραμμές” της Ελλάδας έθεσε εκ νέου στη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας ταυτόχρονα νέα μηνύματα και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας εν όψει ευρωεκλογών.
“Να καταλάβουν και οι φίλοι μας στη Βόρεια Μακεδονία ότι η προεκλογική περίοδος τελείωσε και έχει έρθει η ώρα να σοβαρευτούν εάν θέλουν να έχουν προοπτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση” δήλωσε χαρακτηριστικά. Τόνισε δε ότι “όσοι επιμένουν στο ‘Μακεδονία’ σκέτο θα μας βρουν απέναντι”, καταγγέλλοντας τα “παιχνιδάκια” του VMRO στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας.
Ξεκαθάρισε ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα δεν συζητά “λύση πακέτο” με την Τουρκία, αλλά μόνο τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, που διαμήνυσε ότι διαθέτουν και τα νησιά.
Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε εκ νέου τον στόχο του 33% στις ευρωεκλογές και κάλεσε τους ψηφοφόρους της ΝΔ “που κοιτούν προς τα δεξιά, να κάνουν διάκριση μεταξύ υπεύθυνου πατριωτισμού και πατριδοκαπηλίας”.
Ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ είναι ένα κεντροδεξιό κόμμα που απευθύνεται σε όλη την κοινωνία. Αλλά απευθυνόμενος ιδίως στην πατριωτική δεξιά υποστήριξε ότι “σε ζητήματα που αφορούν πατριωτικές ευαισθησίες, η Ελλάδα του 2024 είναι πιο ισχυρή από την Ελλάδα του 2019 και η εξωτερική της πολιτική διακατέχεται από αυτοπεποίθηση”.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης: “Εμείς δεν κάνουμε εξωτερική πολιτική με φωνές” και πρόσθεσε ότι και στους βόρειους γείτονες η κυβέρνηση θέτει τα ζητήματα με σοβαρότητα.
“Το όνομα της χώρας είναι ‘Βόρεια Μακεδονία’”
“Η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να τηρηθεί. Σε ζητήματα ονομασίας δεν κάνουμε πίσω. Το όνομα της χώρας είναι ‘Βόρεια Μακεδονία’. Οσοι την ονοματίζουν ‘Μακεδονία’ σκέτο, θα μας βρουν απέναντι”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η ιστοσελίδα της νέας προέδρου της γειτονικής χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, δεν αναφέρει πουθενά τη συνταγματική ονομασία της χώρας, ο πρωθυπουργός σημείωσε: “Να καταλάβουν και οι φίλοι μας στη Βόρεια Μακεδονία ότι η προεκλογική περίοδος τελείωσε και έχει έρθει η ώρα να σοβαρευτούν εάν θέλουν να έχουν προοπτική στην ΕΕ.”
Εκτίμησε άλλωστε ότι θα ασκηθούν μεγάλες πιέσεις στη γειτονική χώρα από ΕΕ και ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ζήτησε ο ίδιος παρέμβαση από την πρόεδρο της Κομισιόν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία και έγινε. “Η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη, τα Σκόπια είναι και πιστεύω ότι θα το αντιληφθούν”, πρόσθεσε.
Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε όμως σε όσους – και εντός της ΝΔ, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης – μιλούν για καταγγελία της συμφωνίας των Πρεσπών. Εξήγησε ότι και σε αυτή την περίπτωση τα ζητήματα που αφορούν την ονομασία δεν αλλάζουν και τόνισε ότι αυτό που μπορεί να κάνει η ελληνική πλευρά είναι να ασκήσει πίεση στα Σκόπια, τα οποία θα οδηγηθούν σε διεθνή απομόνωση εάν συνεχίσουν αυτή την πολιτική.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο το VMRO να εφαρμόσει στην πράξη διπλή ονομασία, χρησιμοποιώντας το συνταγματικό όνομα της χώρας στο εξωτερικό και επιμένοντας στο “Μακεδονία” σκέτο στο εσωτερικό, ο πρωθυπουργός είπε: “Αφελείς δεν είμαστε. Ξέρουμε πολύ καλά πως να διαχειριζόμαστε τέτοια παιχνιδάκια μικροκομματικά”.
“Σε αυτή τη συγκυρία δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια”
Υποστήριξε μάλιστα ότι για αυτό και όχι λόγω των εσωκομματικών αντιδράσεων από τον Αντώνη Σαμαρά και όχι μόνο η κυβέρνηση δεν κύρωσε τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία. Διερωτήθηκε δε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τώρα την κύρωση τους και δεν κατέθεσε πρόταση νόμου πέντε χρόνια τώρα.
“Αν τα κυρώσουμε θα δώσουμε πάτημα στα Σκόπια να συνεχίσουν τα ίδια”, υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης και ξεκαθάρισε: “Σε αυτή τη συγκυρία δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια”.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης: “Προεκλογικά θα μπορούσα εύκολα το 2019 να πω, εγώ θα σκίσω τη συμφωνία των Πρεσπών, θα την καταργήσω με ένα νόμο και άρθρο. Δεν το έκανα, γιατί ήξερα ότι δεν μπορεί να γίνει”.
“Λύση- πακέτο δεν συζητείται από την Ελλάδα. Έχουμε μία διαφορά με την Τουρκία”
Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε όμως και στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που δήλωσε ότι Ελλάδα και Τουρκία αναζητούν μία λύση πακέτο με συμβιβασμό.
“Η Ελλάδα δεν άλλαξε πολιτική απέναντι στην Τουρκία. Η Τουρκία άλλαξε πολιτική απέναντι στην Ελλάδα. Από το ‘Μητσοτάκης γιόκ’ πήγαμε σε μία κανονικότητα, που θα έλεγα ότι είναι το ζητούμενο”, εκτίμησε καταρχήν ο πρωθυπουργός. Επικαλέστηκε ότι επί 15 μήνες δεν υπήρξε καμία παραβίαση στο Αιγαίο, “κάτι που δεν το είχαμε ποτέ”, αλλά και την καλύτερη συνεργασία στο μεταναστευτικό και συμφωνία για τη γρήγορη βίζα σε Τούρκους τουρίστες για τα νησιά του Αιγαίου.
Ανέφερε επίσης ότι τέθηκε το πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου για να συζητηθεί η μεγάλη διαφορά για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. “Αυτό το ζήτημα μας ταλανίζει 40 χρόνια. Δεν θα λυθεί από τη μία στιγμή στην άλλη”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και διαμήνυσε στην Τουρκία: “Ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα δεν αμφισβητείται από το διεθνές δίκαιο. Να συμφωνήσουμε στους κανόνες”.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε επίσης ότι: “Η λύση- πακέτο δεν συζητείται από Ελλάδα, από τη στιγμή που αναγνωρίζουμε μία μόνη διαφορά στη γεωπολιτική πραγματικότητα στο Αιγαίο”.
“Κάποιοι τρέφονται επαγγελματικά από την ελληνοτουρκική ένταση”
Υποστήριξε πάντως ότι δεν υπάρχει κλιμάκωση ρητορικής από την Τουρκία, εκτιμώντας ότι αντίθετα η Άγκυρα κάνει μία στροφή στο ρεαλισμό. “Αισθάνομαι ότι και στην Ελλάδα και στην Τουρκία υπάρχουν κάποιοι που τρέφονται επαγγελματικά από την ελληνοτουρκική ένταση. Κάνουν την τρίχα, τριχιά. Δεν βλέπουν τη μεγάλη εικόνα και μεγαλοποιούν επιμέρους δηλώσεις”.
Ενώ όσον αφορά στα θαλάσσια πάρκα επανέλαβε ότι δεν είναι ζήτημα που αφορά την Τουρκία. “Το τι κάνει η Ελλάδα για την προστασία του περιβάλλοντος, οπουδήποτε η Ελλάδα ασκεί κυριαρχία, δεν είναι αυτό ζήτημα που μπαίνει σε συζήτηση”, τόνισε.
“Η βάση της ΝΔ συσπειρώνεται”
Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε εκ νέου τον πήχη των ευρωεκλογών για τη ΝΔ. “Το 33% είναι ο στόχος. Θα αγωνιστούμε για αυτόν”, είπε και πρόσθεσε: “Ταμείο θα κάνουμε το βράδυ των ευρωεκλογών. Όμως η εικόνα που έχω είναι ότι η βάση της ΝΔ συσπειρώνεται. Τα διλήμματα που έχουμε θέσει και το ευρωπαϊκό ζητούμενο της κάλπης αρχίζουν να ακούγονται περισσότερο”.
Υποστήριξε μάλιστα ότι: “Κανείς άλλος δεν μιλά για την Ευρώπη”. Ενώ σχολίασε: “Η αντιπολίτευση λέει για δημοψήφισμα κατά Μητσοτάκη. Λέτε να μη σηκώσουμε το γάντι;”
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι: “Θέλουμε να επαναβεβαιώσουμε το μήνυμα των τελευταίων εθνικών εκλογών”. Δήλωσε όμως ότι πρέπει κανείς να συγκρίνει ευρωεκλογές με ευρωεκλογές, καθώς έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις εθνικές εκλογές. Ανέφερε μάλιστα ότι: “Στις εκλογές του 1981 το ΠΑΣΟΚ είχε 48%. Την ίδια ημέρα στις ευρωεκλογές είχε 40%.”
Επανέλαβε όμως ότι: “Αυτή η κυβέρνηση έχει μία εντολή 4ετίας. Πήραμε ένα υψηλό ποσοστό. Το 41% μας το έδωσαν οι πολίτες, δεν εξαπατήσαμε κανέναν”. Δήλωσε ότι δεν θεωρεί το ποσοστό αυτό “εντολή αλαζονείας αλλά επιταγή εμπιστοσύνης” και χαρακτήρισε προσβολή στον ελληνικό λαό να μιλά η αντιπολίτευση για αλαζονεία του 41%.
“Ο Κασσελάκης δεν είναι καν βουλευτής”
Ο κ.Μητσοτάκης κάρφωσε τον Στέφανο Κασσελάκη, επισημαίνοντας ότι: “Δεν είναι καν βουλευτής και όταν εκλεγεί, δεν θα έχει εκλεγεί με σταυρό, γιατί θα εκλεγεί αυτόματα ως πρόεδρος κόμματος” και πρόσθεσε: “Αρα λίγη σεμνότητα και λιγότερη αυταρέσκεια δε βλάπτει στην πολιτική”.
Κατηγόρησε επίσης τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για “απολιτίκ λάιφσταϊλ λαϊκισμό, που τέμνεται με το παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ, όταν έταζε τα πάντα στους πάντες”. Όσον αφορά στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση του ΦΠΑ, ο πρωθυπουργός είπε:
“Έχουμε βάσιμες υποψίες ότι μείωση του ΦΠΑ δεν θα φτάσει στον τελικό καταναλωτή. Αλλά το πιο βασικό είναι ότι δεν το αντέχουμε δημοσιονομικά. Οποίος εισηγείται μείωση του ΦΠΑ, να μας πει που θα βρουμε 2,5 δισ που θα λείπουν το χρόνο. Έχω ζητήσει κοστολόγηση από το ΓΛΚ, για να δούμε γενικά πόσο κοστίζουν αυτά που εισηγείται η αντιπολίτευση. Αν λένε για επιδοματική πολιτική, να μας πουν ποια επιδόματα θα κόψουμε”.
Πρόταση να γίνεται ο τελικός κυπέλλου κάθε χρόνο στο Ολυμπιακό Στάδιο, με φιλάθλους
Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε επίσης το ΣΥΡΙΖΑ ότι υιοθετεί τη γραμμή των τρόλ του διαδικτύου όταν ασκεί κριτική στην κυβέρνηση γιατί όρισε τον Ευαγγελισμό ως νοσοκομείο αναφοράς.
Για το Final Four δήλωσε: “Μακάρι να έχουμε για πρώτη φορά νικητή ελληνική ομάδα και μακάρι δύο ελληνικές ομάδες στον τελικό. Σε αυτή την περίπτωση θα ξεκλέψω λίγες ώρες και θα πάω ως Έλληνας πρωθυπουργός και όχι ως φίλαθλος”. Είπε πάντως: “Επειδή ήμουν εύστοχος στις προβλέψεις μου, δεν θα διακινδυνεύσω νέα πρόβλεψη”.
Ενώ όσον αφορά στον τελικό κυπέλλου στο ποδόσφαιρο, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι αρμόδια για την απόφαση διεξαγωγής χωρίς φιλάθλους είναι η ΕΠΟ και όχι η κυβέρνηση. Πρότεινε όμως στην ΕΠΟ να λάβει απόφαση για να διεξάγεται ο τελικός κάθε χρόνο στο Ολυμπιακό Στάδιο, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση θα εγγυάται τη διεξαγωγή με φιλάθλους.