Γιατί ο Σούνακ επέλεξε να προκηρύξει εκλογές το καλοκαίρι

Διαβάζεται σε 3'
Ο Ρίσι Σούνακ επιστρέφει στη Ντάουνινγκ Στριτ μετά την προκήρυξη εκλογών
Ο Ρίσι Σούνακ επιστρέφει στη Ντάουνινγκ Στριτ μετά την προκήρυξη εκλογών AP

Τι οδήγησε την κυβέρνηση Σούνακ να προκηρύξει τις εκλογές στη Βρετανία για τις 4 Ιουλίου. Πώς επηρέασαν την απόφαση η οικονομία και το μεταναστευτικό.

Ενώ η διεξαγωγή πρόωρων εθνικών εκλογών στη Βρετανία ήταν κάτι το αναμενόμενο, η επιλογή της ημερομηνίας της 4ης Ιουλίου δεν ήταν η μόνη που υπήρχε στο τραπέζι.

Εδώ και εβδομάδες υπήρχε το ενδεχόμενο οι εκλογές να διεξαχθούν το φθινόπωρο, δίνοντας στον πρωθυπουργό τουλάχιστον δύο χρόνια το τιμόνι της χώρας, και με την προσδοκία οι οικονομικές προοπτικές της χώρας να βελτιωθούν στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τότε.

Όπως αναφέρει το BBC, υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος έλεγε το προηγούμενο διάστημα πως “δεν υπάρχει λόγος ενθουσιασμού” σε μια συζήτηση για εκλογές το καλοκαίρι, ενώ άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος των Συντηρητικών μόλις χθες, Τρίτη (21/5), έκανε λόγο για πολύ μακρά προεκλογική εκστρατεία. Όμως, οι εξελίξεις τράβηξαν διαφορετικό δρόμο.

Οι αποφάσεις φαίνεται πως πάρθηκαν στην κόψη του ξυραφιού. Και υπήρξαν εκείνοι που πίεζαν τον Ρίσι Σούνακ να φύγει νωρίτερα, μεταξύ των οποίων και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Όλιβερ Ντάουντεν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Αυτοί που προέβαλαν αυτό το επιχείρημα θεώρησαν ότι τα πράγματα μπορεί να μην βελτιωθούν και πολύ και οι Συντηρητικοί να διακινδυνεύσουν με μεγαλύτερη ήττα, αν το ραντεβού με τους ψηφοφόρους πήγαινε προς τα πίσω. Με άλλα λόγια, επικράτησε το “κάντε το τώρα, αλλιώς μπορεί να χειροτερέψουν τα πράγματα”.

Ο πρωθυπουργός μπορεί, επίσης, να ισχυριστεί στην παρούσα στιγμή ότι τουλάχιστον ορισμένοι από τους στόχους του έχουν εκπληρωθεί ή φαίνεται ότι βρίσκονται στον δρόμο προς την εκπλήρωσή τους.

Το ύψος του σημερινού πληθωρισμού μπορεί να ερμηνευτεί ως επιτυχία, όμως αυτό δεν οφείλεται αποκλειστικά στις ενέργειες της κυβέρνησης. Αλλά καθώς οι κυβερνήσεις κατηγορούνται όταν ο πληθωρισμός είναι στα ύψη, είναι λογικό να περιμένουμε ότι θα επιχειρηθεί από την κυβέρνηση Σούνακ να καρπωθεί την πτώση του, όπως συμβαίνει και τώρα. Παράλληλα, η ευρύτερη οικονομική εικόνα μοιάζει επίσης λίγο πιο φωτεινή, σημειώνει το BBC.

Ένα δεύτερο σημείο όπου υπερθεμάτισε και κατά την προκήρυξη εκλογών ο Ρίσι Σούνακ, είναι το σχέδιο να σταλούν αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα. Ενώ κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ακόμα, φαίνεται ότι οι πτήσεις θα είναι σχεδιασμένες για το επόμενο διάστημα, ίσως ακόμη και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αν και ο ισχυρισμός ότι αυτές θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τον υπόλοιπο κόσμο, δεν θα δοκιμαστεί πριν από την ημέρα των εκλογών.

Έτσι, λοιπόν, ξεκινά η προεκλογική εκστρατεία, με τους Συντηρητικούς να λένε ξανά και ξανά “προσέξτε τι εύχεστε” και τους Εργατικούς και τα άλλα κόμματα να λένε ξανά και ξανά ότι “είναι ώρα για αλλαγή”.

Το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό, ό,τι κι αν συμβεί. Είτε οι δημοσκοπήσεις επαληθευτούν και το κυβερνητικό κόμμα αλλάξει, είτε βγουν λάθος, θα πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές των τελευταίων ετών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα