Η πληροφορία που θα σε κάνει να εκτιμήσεις περισσότερο το ελληνικό γιαούρτι
Διαβάζεται σε 3'Το ελληνικό γιαούρτι έχει γίνει προϊόν αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ, με τις εκτιμήσεις να δείχνουν πως θα εκτοξευθεί έως το 2030.
- 23 Μαΐου 2024 09:14
Όπως οι κάτοικοι αυτού του πλανήτη ασχολούνται επισταμένως πια, με τα πλέον υγιεινά τρόφιμα, εστιάζουν στο ελληνικό γιαούρτι. Τι το διακρίνει από τα άλλα.
Όπου και αν ταξιδέψετε, δεδομένα θα βρείτε σε ψυγείο σούπερ μάρκετ ελληνικό γιαούρτι. Δεδομένα θα το δείτε μεταξύ των επιλογών σας και στα πρωινά μεγάλων και καλών αλυσίδων με καφεστιατόρια και δη σε εκείνα που έχουν καταλόγους με πιάτα που προωθούν την υγεία.
Στο YouTube θα βρείτε και πολλά videos με εκατομμύρια views για το πώς μπορεί κάποιος να φτιάξει ελληνικό γιαούρτι στο σπίτι του.
Η προτίμηση που δείχνουν όσοι προσέχουν τη διατροφή τους στο ελληνικό γιαούρτι αποτυπώνεται στα κέρδη των 3.23 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε η σχετική αγορά το 2022 στις ΗΠΑ.
Το δικό μας γιαούρτι αντιπροσωπεύει ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των συνολικών εσόδων του γιαουρτιού στη συγκεκριμένη χώρα, σύμφωνα με το Statista.
Οι εκτιμήσεις των ειδικών αναφέρουν πως η αξία της παγκόσμιας αγοράς του ελληνικού γιαουρτιού θα φτάσει κατά 45.18 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030. Σήμερα είναι στα 25.780.000.000 ευρώ.
Στη λίστα με τους μεγαλύτερους ‘παίκτες’ είναι και ελληνικές εταιρείες, με μια που ίδρυσε Τούρκος να ηγείται της ‘μάχης’ στις ΗΠΑ.
Γιατί το ελληνικό γιαούρτι είναι καλύτερο από τα άλλα
Όπως όλα τα γιαούρτια, έτσι και το ελληνικό παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα που έχει καλλιεργηθεί και έχει υποστεί ζύμωση. Σε αντίθεση με τα άλλα, στο ελληνικό γιαούρτι δεν υπάρχει μια από τις δυο κύριες πρωτεΐνες του (βλ. ορός γάλακτος), που ‘αποχωρεί] μέσω της διαδικασίας της στράγγισης.
Το ελληνικό γιαούρτι είναι λιγότερο υδαρές -πιο πυκνό- από τα άλλα, επειδή αφαιρείται ο υγρής φύσεως ορός γάλακτος (είναι το κίτρινο υγρό που μένει, αφού πήξει το γιαούρτι).
Η καζεΐνη (βλ. άλλη βασική πρωτεΐνη που παρέχει αμινοξέα, υδατάνθρακες και δύο απαραίτητα στοιχεία, το ασβέστιο και τον φώσφορο) παραμένει. Σε αυτήν χρωστάμε τα γραμμάρια πρωτεΐνης που μας προσφέρει το ελληνικό γιαούρτι (ένα κύπελλο με 2% λιπαρά έχει 19 γραμμάρια. Είναι τα διπλάσια από το κανονικό γιαούρτι, σε μια μερίδα).
Υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση γαλακτικού οξέος, που παράγεται όταν το φυσικό σάκχαρο που βρίσκεται στο γάλα (λακτόζη) ζυμώνεται με βακτήρια. Η ζύμωση κάνει το ελληνικό γιαούρτι εξαιρετική προβιοτική τροφή, ‘δώρο’ για το έντερο μας και μονόδρομο για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.
Παρεμπιπτόντως, σε αυτήν οφείλεται η ξινή γεύση του ελληνικού γιαουρτιού που θεωρείται υγιεινό για πλήθος λόγων. Ένας είναι πως πρόκειται για καλή πηγή μικροθρεπτικών συστατικών, από βιταμίνες Α και Β12, έως ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορος, κάλιο και άλλα μέταλλα. Αυτά δεν τα βρίσκουμε εύκολα στην καθημερινή μας διατροφή και δη σε τροφές που δεν έχουν πολύ ζάχαρη ή νάτριο.
Οι ειδικοί τονίζουν πως τα ζωντανά βακτήρια που υπάρχουν στο ελληνικό γιαούρτι, μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, είναι χρήσιμο να το αποφεύγουν άτομα με αλλεργίες στο γάλα.