Αμηχανία στην Αθήνα μετά την αναγνώριση της Παλαιστίνης από Ισπανία, Νορβηγία, Ιρλανδία
Διαβάζεται σε 3'Με προσοχή απάντησε ο Π. Μαρινάκης στο ερώτημα εάν θα αναγνωρίσει και η Ελλάδα παλαιστινιακό κράτος. Είπε ότι το θέμα “εντάσσεται στην υπό εξέλιξη ειρηνευτική διαδικασία” και πως: “Σήμερα προέχει η παύση των εχθροπραξιών”.
- 23 Μαΐου 2024 13:58
Η επίσημη αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από τρεις ευρωπαϊκές χώρες, την Ισπανία, τη Νορβηγία και την Ιρλανδία, έχει προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση του Ισραήλ και… αμηχανία στην Αθήνα.
Στο ερώτημα του NEWS 24/7, εάν θα αναγνωρίσει την Παλαιστίνη και η Ελλάδα, δεδομένου άλλωστε ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει πολλάκις εκφράσει τη θέση ότι μόνο μία λύση δύο κρατών θα φέρει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απάντησε ιδιαίτερα προσεκτικά.
“Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στην εφαρμογή των ψηφισμάτων του συμβουλίου ασφαλείας για λύση δύο κρατών με πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτος στην ανατολική Ιερουσαλήμ και στα σύνορα προ του 1967”, είπε ο κ.Μαρινάκης.
Υπενθύμισε δε ότι η χώρα μας, ως στάση αρχής, υπερψήφισε ψηφίσματα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για αυξημένη συμμετοχή της Παλαιστίνης στη ΓΣ.
“Αυτό που σήμερα προέχει είναι η παύση των εχθροπραξιών, η απελευθέρωση των ομήρων και η απρόσκοπτη διαχείριση της ανθρωπιστικής βοήθειας”, συνέχισε ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε:
“Ως προς την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, αυτό εντάσσεται στην υπό εξέλιξη ειρηνευτική διαδικασία στο πλαίσιο συνολικής πολιτικής λύσης για το παλαιστινιακό”.
Η ιστορική κίνηση Ισπανίας, Ιρλανδίας, Νορβηγία
Υπενθυμίζεται ότι χθες Πέδρο Σάντσεθ, Σάιμον Χάρις και Γιόνας Γκαρ Στερ τόνισαν ότι οι χώρες τους θα αναγνωρίσουν πλέον επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης την 28η Μαΐου.
Ήδη το κράτος της Παλαιστίνης αναγνωρίζεται από την πλειοψηφία των κρατών-μελών του ΟΗΕ, με 143 από τα 193 έθνη να ψηφίζουν υπέρ της ένταξης της στον Οργανισμό.
Το Ισραήλ ανακάλεσε τους πρέσβεις του από Ιρλανδία και Νορβηγία, υποστηρίζοντας ότι η αναγνώριση της Παλαιστίνης αποτελεί “ανταμοιβή της τρομοκρατίας”. Οι τρεις χώρες όμως που έλαβαν τη σχετική πρωτοβουλία και καλούν και άλλα ευρωπαϊκά κράτη να αναγνωρίσουν κράτος Παλαιστίνης, τονίζουν ότι στόχος είναι ένα μέσο υποστήριξης των μετριοπαθών παλαιστινιακών δυνάμεων, που χάνουν έδαφος με την παρατεταμένη σύγκρουση, ενώ αντίθετα ενισχύεται η Χαμάς.
Ο στόχος είναι να υπάρξει ένα παλαιστινιακό κράτος που θα έχει πολιτική συνοχή και θα απορρέει από την Παλαιστινιακή Αρχή, δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός.
Αποστάσεις της Αθήνας από το διεθνές δικαστήριο για Νετανιάχου
Η ελληνική κυβέρνηση πάντως από τη μία δεν θέλει να χαλάσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, από την άλλη ευθυγραμμίζεται με την ευρωπαϊκή γραμμή για άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και επανέναρξη πολιτικού διαλόγου με στόχο τη λύση δύο κρατών.
Σημειωτέον άλλωστε ότι το Μαξίμου δια του κ. Μαρινάκη πήρε αποστάσεις από την απόφαση του εισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για ένταλμα σύλληψης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
“Δεν αποφάσεις δικαστηρίων και εν προκειμένων διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και έσπευσε να προσθέσει: “Μας προβληματίζει πως μία τέτοια απόφαση βοηθά στην εξομάλυνση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή”.