Εισαγγελέας Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου: “Κανείς δεν επιτρέπεται να διαπράττει εγκλήματα πολέμου”
Διαβάζεται σε 6'Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν δηλώνει πως “κανείς δεν επιτρέπεται να διαπράττει εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”.
- 26 Μαΐου 2024 21:30
«Σε κανέναν δεν επιτρέπεται να διαπράττει εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Καρίμ Χαν σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε σήμερα, μέρες μετά το αίτημά του για έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού και των ηγετών της Χαμάς.
Ο Χαν δέχθηκε σφοδρά πυρά ζητώντας την έκδοση αυτών των ενταλμάτων σύλληψης κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου και ηγετικών στελεχών της Χαμάς για φερόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας και στο Ισραήλ.
Αντιδρώντας στην κίνηση του ΔΠΔ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «Η αίτηση του εισαγγελέα του ΔΠΔ για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά Ισραηλινών ηγετών είναι εξωφρενική. Και επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: ό,τι κι αν υπονοεί αυτός ο εισαγγελέας, δεν υπάρχει καμία ισοδυναμία – καμία – μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Θα είμαστε πάντα στο πλευρό του Ισραήλ απέναντι στις απειλές για την ασφάλειά του», αναφέρει σε επίσημη δήλωσή του ο Μπάιντεν.
«Η δουλειά μας δεν είναι να κάνουμε φίλους», δήλωσε ο εισαγγελέας του ΔΠΔ στη συνέντευξή του στη Sunday Times.
«Πρέπει να επισημάνουμε ότι η ζωή κάθε παιδιού, κάθε γυναίκας, κάθε αμάχου είναι ίση σε έναν ολοένα και περισσότερο πολωμένο κόσμο», συνέχισε ο Βρετανός Χαν, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Δεν μπορούμε να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι «ο κόσμος παρακολουθεί την κατάσταση» στη Γάζα και στο Ισραήλ.
«Είναι ειλικρινή τα ισχυρά κράτη όταν λένε ότι υπάρχει ένα σύνολο νόμων ή αυτό το σύστημα που βασίζεται σε κανόνες είναι μια ανοησία, απλώς ένα εργαλείο του ΝΑΤΟ και ενός μετα-αποικιακού κόσμου;», διερωτήθηκε.
Ο 54χρονος εισαγγελέας αρνείται οποιαδήποτε εξίσωση μεταξύ του Ισραήλ «με τη δημοκρατία του και το ανώτατο δικαστήριο του» και της Χαμάς. «Το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να προστατεύσει τον πληθυσμό του και να απελευθερώσει τους ομήρους», τόνισε ο Καρίμ Χαν. «Αλλά κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διαπράττει εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Ο εισαγγελέας επισήμανε την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, «το γεγονός ότι διεκόπη η παροχή νερού, (…) ότι στοχοποιούνται άνθρωποι που βρίσκονται σε ουρές για να πάρουν φαγητό». «Το σύνολο όλων αυτών είναι αποκαλυπτικό. Το αναλύσαμε με αντικειμενικό και ορθολογικό τρόπο», υποστήριξε.
Η επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου σκότωσε πάνω 1.170 ανθρώπους από την ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία του Ισραήλ. Επιπλέον, 252 άτομα πιάστηκαν όμηροι εκείνη την μέρα, εκ των οποίων 38 πέθαναν σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.
Σχεδόν 36.000 Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Γάζας υπό την ηγεσία της Χαμάς.
Καρίμ Χαν: Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ που θέλει να βάλει στη φυλακή τον Νετανιάχου
Υπενθυμίζεται πως στις 26 Μαΐου, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζήτησε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, για τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ καθώς και για τον πόλεμο που ακολούθησε στη Γάζα.
Παράλληλα, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζήτησε την έκδοση ενταλμάτων για τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant, καθώς και για δύο άλλους κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς – τον Mohammed Diab Ibrahim al-Masri, ηγέτη των Ταξιαρχιών Al Qassem και γνωστότερο ως Mohammed Deif, και τον Ismail Haniyeh, πολιτικό ηγέτη της Χαμάς.
Οι κατηγορίες κατά των Σινουάρ, Haniyeh και al-Masri περιλαμβάνουν ακόμα “εξόντωση, δολοφονία, σύλληψη ομήρων, βιασμό και σεξουαλική επίθεση κατά τη διάρκεια της κράτησης”.
Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν είναι Βρετανός δικηγόρος και ήταν ο υποψήφιος της βρετανικής κυβέρνησης για να αναλάβει το ρόλο του στο ΔΠΔ, μια θητεία εννέα ετών που για εκείνον ξεκίνησε το 2021.
Κατά τη διάρκεια της τριακονταετούς επαγγελματικής πορείας του έχει αναλάβει καίριες θέσεις με διεθνές αποτύπωμα, μεταξύ άλλων έχει υπηρετήσει ως σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών.
Έχει εργαστεί ως εισαγγελέας, συνήγορος θυμάτων και συνήγορος υπεράσπισης σε εγχώρια και διεθνή ποινικά δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τη Ρουάντα, του Διεθνούς Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, του Ειδικού Δικαστηρίου για το Λίβανο και του Ειδικού Δικαστηρίου για τη Σιέρα Λεόνε. Έχει επίσης εκπροσωπήσει θύματα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αφρική και την Ασία.
Μεταξύ άλλων, είναι παγκόσμιος πρεσβευτής του Αφρικανικού Δικηγορικού Συλλόγου.
Ένα χρόνο πριν, τον Μάρτιο του 2023, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) προχώρησε σε μια “ιστορική απόφαση”, όπως χαρακτηρίστηκε, εκδίδωντας ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγορώντας τον ότι είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπραχθεί στην Ουκρανία.
«Σήμερα, 17 Μαρτίου 2023, το Τμήμα Προδικασίας 2 του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για δύο πρόσωπα σε σχέση με την κατάσταση στην Ουκρανία: για τον κ. Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν και την κα Μαρία Αλεκσέγεβνα Λβόβα-Μπέλοβα», επίτροπο της ρωσικής προεδρίας για τα δικαιώματα των παιδιών στη Ρωσία.
Tο Δικαστήριο ανέφερε πως ο Πούτιν «θεωρείται υπεύθυνος για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού (παιδιών) και της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού (παιδιών) από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία (..) Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι ο κ. Πούτιν φέρει ατομική ποινική ευθύνη για τα προαναφερθέντα εγκλήματα».
Η κίνηση αυτή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου έγινε μία ημέρα αφότου ένα ερευνητικό όργανο του ΟΗΕ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου ευρείας κλίμακας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων εσκεμμένων δολοφονιών και βασανιστηρίων, σε ορισμένες περιπτώσεις αναγκάζοντας παιδιά να παρακολουθούν αγαπημένα τους πρόσωπα να βιάζονται και να κρατούνται άλλα μαζί με πτώματα.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εκδικάζει υποθέσεις κατά ατόμων για εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Με έδρα τη Χάγη και έχοντας δημιουργηθεί από μια συνθήκη που ονομάζεται Καταστατικό της Ρώμης, το ΔΠΔ λειτουργεί ανεξάρτητα. Οι περισσότερες χώρες – 124 τον αριθμό – είναι συμβαλλόμενα μέρη της συνθήκης, αλλά υπάρχουν αξιοσημείωτες εξαιρέσεις, όπως το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία. Όπως αναφέρει το Reuters, όλα τα κράτη που έχουν υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης έχουν την υποχρέωση να συνεργάζονται πλήρως με τις αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.