“Πυρ” ομαδόν της αντιπολίτευσης κατά Κεραμέως για την υπόθεση Ασημακοπούλου

Διαβάζεται σε 4'
Η Νίκη Κεραμέως
Η Νίκη Κεραμέως EUROKINISSI

Οι αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ μετά την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων και το πρόστιμο των 400.000 στο ΥΠΕΣ για το σκάνδαλο Ασημακοπούλου.

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων για την υπόθεση της διαρροής των e-mail των απόδημων στην Αννα – Μισέλ Ασημακοπούλου.

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επέβαλλε πρόστιμο 400.000 ευρώ στο Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου κλήθηκε να πληρώσει, ως υπεύθυνη επεξεργασίας, πρόστιμο 40.000 ευρώ.

Το ΠΑΣΟΚ-Κινήμα Αλλαγής μετά το πόρισμα της Αρχής, ζήτησε την παραίτηση της υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως. Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος, τονίζει ότι «η σημερινή απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αποτελεί κόλαφο για την προσπάθεια συγκάλυψης που επιχείρησε η κυβέρνηση και προσωπικά η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως».

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στην επισήμανση της αρμόδιας Αρχής, πως «δεν προκύπτει ότι έγινε εξαντλητική έρευνα και αναζήτηση πληροφοριών από το υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να διευκολυνθεί ο προσδιορισμός του ακριβούς χρόνου και του αντικειμένου της παράνομης διαβίβασης. Ενώ το Μέγαρο Μαξίμου δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει στην ανεξάρτητη αρχή».

Επιπλέον, σημειώνεται ότι «από την απόφαση της Αρχής, υπήρχε η δυνατότητα μαζικής εξαγωγής στοιχείων εκλογέων από το υπουργείο, χωρίς να καταγράφεται ποιος και γιατί τα παίρνει κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας.

Η απόφαση αναδεικνύει την ανικανότητα της ‘επιτελικής’ κυβέρνησης να κάνει το αυτονόητο, κάτι που αποδεικνύεται και από το ύψος του προστίμου στις 400.000 ευρώ».

Ως εκ τούτου «η υπουργός οφείλει να παραιτηθεί», υπογραμμίζει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και προσθέτει ότι «δεν είναι αποδεκτό να μετατρέπεται το υπουργείο Εσωτερικών σε εκλογικό κέντρο της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά δεδομένα χιλιάδων Ελλήνων του εξωτερικού να παραδίδονται στο κυβερνών κόμμα και σε υποψηφίους του, εκθέτοντας τη χώρα και κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Μπορούμε και αξίζουμε περισσότερα». 

ΣΥΡΙΖΑ: Αποδεικνύεται πόσο δίκιο είχαμε όταν ζητούσαμε να αποπέμψει ο Μητσοτάκης την Κεραμέως

«Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πόσο δίκιο είχαμε όταν ζητούσαμε να αποπέμψει ο Κυρ. Μητσοτάκης την Ν. Κεραμέως», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σχετικά με την ανακοίνωση της επιβολής προστίμου.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει στην ανακοίνωση του πως «η Aρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα 27/5/24, την επιβολή προστίμου 40.000Euro στην ευρωβουλεύτρια της ΝΔ, ‘Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, και 400.000Euro στο Υπ. Εσωτερικών – που θα τα πληρώσουν οι πολίτες –  για το σκάνδαλο της διαρροής των προσωπικών δεδομένων χιλιάδων εκλογέων εξωτερικού, ενώ ανέβαλε την έκδοση απόφασης για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας μετά από αίτημά της για αναβολή προκειμένου να προσκομίσει επιπλέον στοιχεία».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «όπως περιγράφεται και στην απόφαση, αποδεικνύεται ξανά πως τα προσωπικά δεδομένα των εκλογέων έγιναν ‘μπαλάκι’ επί μήνες μεταξύ ΥΠ.ΕΣ, ΝΔ και μιας τουλάχιστον υποψήφιας ευρωβουλεύτριας».

Σημειώνει ότι «αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πόσο δίκιο είχαμε όταν ζητούσαμε να αποπέμψει ο Κυρ. Μητσοτάκης την Ν. Κεραμέως, η οποία φυσικά δεν τόλμησε να εμφανιστεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για να δώσει εξηγήσεις πριν τη διακοπή των εργασιών της Βουλής».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ρωτά εκ νέου: «Σε ποιους άλλους (πλην της Μ. Ασημακοπούλου που τα παρέλαβε 20/1/2024) έχει παραδώσει ο Γραμματέας αποδήμων της ΝΔ τα προσωπικά δεδομένα των εκλογέων;». Σχολιάζει ότι δεν περιμένει απάντηση, «όπως δεν έχουμε λάβει μέχρι τώρα καμία για τις παράνομες παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ με το Predator. Όπως δεν έχουμε λάβει ούτε και για το έγκλημα των Τεμπών και την επιχείρηση συγκάλυψής του. Και όπως δεν περιμένουμε να μας απαντήσουν γιατί πολύ πρόσφατα βουλευτής και στελέχη της ΝΔ βράβευσαν την επίορκο εφοριακό».

Το σχόλιο του ΚΚΕ

«Το σκάνδαλο της διαρροής των προσωπικών στοιχείων των εκλογέων δεν τελειώνει με την επιβολή των προστίμων από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Απλά αποκαλύπτει σε πρώτο χρόνο τόσο τις ευθύνες της κυβέρνησης στην παράνομη διαχείριση αυτών των στοιχείων όσο και τις προσπάθειες συγκάλυψης της υπόθεσης, μέσα από τους παραπλανητικούς ισχυρισμούς της κυρίας Ασημακοπούλου και της κυρίας Κεραμέως από την πρώτη στιγμή» επισημαίνει με ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου του ΚΚΕ.

«Η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί, γιατί παραμένουν ακόμη σκοτεινά σημεία στην όλη υπόθεση, όπως για παράδειγμα ο συντονισμός μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών και του κομματικού μηχανισμού της ΝΔ, και το ελάχιστο που πρέπει να γίνει είναι η σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, που έχει ζητήσει το ΚΚΕ, για να δώσει εξηγήσεις η «εξαφανισμένη» κυρία Κεραμέως και να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα