Θεατρικά βραβεία Μελίνα Μερκούρη – Δημήτρης Χορν: Ποιοι είναι οι φετινοί μεγάλοι νικητές

Διαβάζεται σε 3'
Θεατρικά βραβεία Μελίνα Μερκούρη – Δημήτρης Χορν: Ποιοι είναι οι φετινοί μεγάλοι νικητές
unsplash

Ανακοινώθηκαν σήμερα, Δευτέρα 27 Μαΐου τα θεατρικά βραβεία Μελίνα Μερκούρη και Δημήτρης Χορν σε κοινή τελετή που έλαβε χώρα στο «Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη»- Οι μεγάλοι νικητές

Ανακοινώθηκαν σήμερα, Δευτέρα 27 Μαΐου τα θεατρικά βραβεία Μελίνα Μερκούρη και Δημήτρης Χορν σε κοινή τελετή που έλαβε χώρα στο «Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη». 

Το θεατρικό βραβείο Μελίνα Μερκούρη

Το θεατρικό βραβείο Μελίνα Μερκούρη απονεμήθηκε στην Ελίνα Ρίζου για τα έργα: «Μυθιστόρημα» του Γιώργου Χειμωνά (Σκηνοθεσία Παναγιώτης Εξαρχέας, Μικρό Θέατρο Κεραμεικού), «Ο παγοπώλης έρχεται» του Ευγένιου Ο’Νηλ (σκηνοθεσία Ακύλλας Καραζήσης, Θέατρο Προσκήνιο) και «Καμπάνες τα μεσάνυχτα. Κάποιες κυρίες διασκεδάζουν» (παράσταση της ομάδας RMS MATAROA, Σκηνοθεσία Μάνος Βαβαδάκης, Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν Φρυνίχου).

H Ελίνα Ρίζου στον Παγοπώλη
H Ελίνα Ρίζου στον Παγοπώλη Γκέλυ Καλαμπάκα

Στην ηθοποιό μαζί με το χρηματικό έπαθλο περιέρχεται και η καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη την οποία παραδίδει στην επόμενη βραβευθείσα. Το βραβείο αφορά σε υποψήφιες απόφοιτες δραματικής σχολής, με μια ικανή πορεία στις θεατρικές σκηνές, με συμμετοχές σε παραστάσεις και ερμηνείες σε ρόλους τέτοιες, που να έχουν αναδείξει και αποδείξει το ταλέντο τους.

Να σημειώσουμε πως η ηθοποιός, Νάνσυ Σιδέρη αρνήθηκε την υποψηφιότητά της στα βραβεία Μερκούρη και σε επιστολή της εκφράζει τον προβληματισμό της για το τι εξυπηρετούν πραγματικά τα βραβεία και επισημαίνει τη συστηματική απαξίωση του χώρου των τεχνών από την πολιτεία, με αποκορύφωμα το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022.

Οι 3 νικητές του θεατρικού βραβείου “Δημήτρης Χορν”

Το βραβείο Χορν είναι ετήσιο και απονέμεται για την καλύτερη ερμηνεία νέου άντρα ηθοποιού κατά την περασμένη θεατρική περίοδο. Το θεσμοθέτησε ο Σταμάτης Φασουλής με την αρωγή του Θεοδόση Ισαακίδη.
Φέτος απονεμήθηκε φέτος για τις τρεις προηγούμενες σεζόν, καθώς Η περίοδος της πανδημίας ανέστειλε τη λειτουργία του θεσμού, οπότε στην εκδήλωση θα απονεμηθούν τα Βραβεία των προηγούμενων ετών: 2019-2021, 2021-2022, 2022-2023).

Ο Δημήτρης Καπουράνης Patroklos_Skafidas.

Οι νικητές έχουν ως εξής:

Για τη σεζόν 2019-2020 απονεμήθηκε στον Αναστάση Ροϊλό για το ρόλο τουΤζιμ Ο’Κόνορ στον «Γυάλινο κόσμο» του Τενεσί Ουίλιαμς, σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη (Εθνικό Θέατρο- Σκηνή Νίκος Κούρκουλος).

Για τη σεζόν 2021-2022 απονεμήθηκε στον Φώτη Στρατηγό για το ρόλο του Τζων στο «Πόσο κοστίζει να ζεις» της Μαρτίνα Μάγιοκ, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου (Πόρτα).

Για τη σεζόν 2022-2023 απονεμήθηκε Δημήτρη Καπουράνη για τους ρόλους του Μαρτίν/Φεδερίκου στο «Μια άλλη Θήβα» του Σέρχιο Μπλάνκο, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου (Θέατρο του Νέου Κόσμου).

Το επαμειβόμενο Βραβείο “Δημήτρης Χορν” είναι ο σταυρός που φορούσε ο σπουδαίος ηθοποιός, ένα σύμβολο που περνάει κάθε χρόνο από τον έναν βραβευμένο στον άλλο, συνοδευόμενος από περγαμηνή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα