Η Κεραμέως εκθέτει ξανά την κυβέρνηση
Διαβάζεται σε 5'Το «βαρύ ιστορικό» της νυν ΥΠΕΣ και πρώην υπουργού Παιδείας με υποθέσεις που συγκαλύφθηκαν, και ο νέος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση με το σκάνδαλο των e-mails.
- 28 Μαΐου 2024 06:09
Ένα εντυπωσιακό «δίκτυ προστασίας» απλώνει το Μέγαρο Μαξίμου για τη Νίκη Κεραμέως, που χθες το υπουργείο της τιμωρήθηκε με πρόστιμο 400.000 ευρώ από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για το περίφημο σκάνδαλο με τα e-mails των απόδημων.
Στόχος, η υπουργός Εσωτερικών να «χαθεί» από την επικαιρότητα, πόσο μάλλον όταν η εξέλιξη αυτή ήρθε μόλις 15 μέρες πριν τις εκλογές. Με απλά λόγια οι -τεκμηριωμένες πλέον- ευθύνες της Νίκης Κεραμέως διαχέονται στο σύνολο της κυβέρνησης.
Κάλυψη
Είναι ενδεικτικός ο απρόσωπος χαρακτήρας της απάντησης στο πρόστιμο που επέβαλε η Ανεξάρτητη Αρχή. Αυτή ήρθε από το ….γραφείο τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών δίχως να υπάρξει προσωπική δήλωση της Νίκης Κεραμέως.
Αυτά, ενώ η κυβέρνηση εδώ και εβδομάδες «καλύπτει» την πρακτική της υπουργού Εσωτερικών προκειμένου να μην δώσει εξηγήσεις για την πολύκροτη υπόθεση στη Βουλή και πιο συγκεκριμένα, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του Κοινοβουλίου, της οποίας η συνεδρίαση αποφεύγεται με πρόφαση την ολοκλήρωση των διοικητικών και εισαγγελικών ερευνών που διενεργούνται.
Η απάντηση του γραφείου τύπου του ΥΠΕΣ αλλά και οι διαρροές κυβερνητικών στελεχών μετά το πρόστιμο συνοψίζονται στο ότι η διαρροή των e-mails «δεν έχει σχέση με τις εκλογικές διαδικασίες, οι οποίες πραγματοποιούνται εδώ και 50 χρόνια στη χώρα μας με άψογο τρόπο, υπό την εποπτεία των Δικαστικών Αρχών». Ένας ισχυρισμός που κάθε άλλο παρά «καλύπτει» το σαφές έλλειμμα εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί σε μία υπόθεση στην οποία ενεπλάκησαν η ευρωβουλευτής της Ν.Δ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και δύο ακόμη στελέχη του μηχανισμού της Νέας Δημοκρατίας.
Στο Υπουργείο Παιδείας
Τα αίτια της «κάλυψης» των ενεργειών της Νίκης Κεραμέως δεν μπορούν παρά να αναζητηθούν στον κομβικό ρόλο που έχει παίξει από το 2019 έως σήμερα στις κυβερνήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Όχι μόνον από την θέση της υπουργού Εσωτερικών αλλά κυρίως από τον θώκο του υπουργείου Παιδείας. Εκεί από όπου υλοποίησε το μεγαλύτερο μέρος των «μεταρρυθμίσεων» της κυβέρνησης Μητσοτάκη στον τομέα της Παιδείας με τις αλλαγές που προώθησε σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, στις οποίες περιλαμβάνονταν και η εξίσωση των πτυχίων των ιδιωτικών κέντρων εκπαίδευσης με τα πανεπιστημιακά. Μια ρύθμιση που «έστρωσε το έδαφος» για την προώθηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Αξίζει να θυμίσουμε άλλωστε ότι η Νίκη Κεραμέως βρέθηκε αντιμέτωπη με την Αρχή Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και κατά την διάρκεια της θητείας της στο υπουργείου Παιδείας. Αφορμή η υπόθεση της τηλεκπαίδευσης και οι αποκλίσεις από την νομοθεσία που είχε καταγράψει η αρχή. Μια υπόθεση που συνδέεται με την σύμβαση που είχε υπογράψει το υπουργείο με την εταιρία Cisco. Υπενθυμίζεται ότι και τότε, όπως και σήμερα, η Νίκη Κεραμέως απέφευγε συστηματικά επί μήνες τον κοινοβουλευτικό έλεγχο αρνούμενη να καταθέσει στην Βουλή τα έγγραφα της σύμβασης. Δίχως αυτό να έχει κάποια επίπτωση στην θητεία της στα κυβερνητικά σχήματα.
Επίσης, η Νίκη Κεραμέως «καλύφθηκε» από την κυβέρνηση και σε σειρά καταγγελιών που έγιναν από την ΟΛΜΕ σχετικά με τους διορισμούς των υπηρεσιακών συμβουλίων μέσω ηλεκτρονικού συστήματος όπως και στις διαδικασίες ανάδειξης διευθυντικών στελεχών. Δηλαδή καταστάσεις τις οποίες η υπουργός Παιδείας φέρεται να λειτούργησε με γνώμονα το …συμφέρον του κόμματος. Όπως ακριβώς εγκαλείται και για όσα έγιναν στο υπουργείο Εσωτερικών.
Η αντιπολίτευση
Όπως ήταν αναμενόμενο, η Νίκη Κεραμέως βρίσκεται για άλλη μια φορά στο στόχαστρο των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως «αποδεικνύεται ξανά πως τα προσωπικά δεδομένα των εκλογέων έγιναν «μπαλάκι» επί μήνες μεταξύ ΥΠ.ΕΣ, ΝΔ και μιας τουλάχιστον υποψήφιας ευρωβουλεύτριας. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πόσο δίκιο είχαμε όταν ζητούσαμε να αποπέμψει ο Κυρ. Μητσοτάκης την Ν. Κεραμέως, η οποία φυσικά δεν τόλμησε να εμφανιστεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για να δώσει εξηγήσεις πριν τη διακοπή των εργασιών της Βουλής». Μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση επαναφέρει το ερώτημα: «Σε ποιους άλλους (πλην της Μ. Ασημακοπούλου που τα παρέλαβε 20/1/2024) έχει παραδώσει ο Γραμματέας αποδήμων της ΝΔ τα προσωπικά δεδομένα των εκλογέων;».
Στα ζητήματα της διερεύνησης του σκανδάλου με τα e-mails εστιάζει το ΠΑΣΟΚ. Τονίζοντας πως από την απόφαση της ανεξάρτητης αρχής «δεν προκύπτει ότι έγινε εξαντλητική έρευνα και αναζήτηση πληροφοριών από το υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να διευκολυνθεί ο προσδιορισμός του ακριβούς χρόνου και του αντικειμένου της παράνομης διαβίβασης. Ενώ το Μέγαρο Μαξίμου δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει στην ανεξάρτητη αρχή. Επιπλέον, όπως προκύπτει από την απόφαση της Αρχής υπήρχε η δυνατότητα μαζικής εξαγωγής στοιχείων εκλογέων από το υπουργείο χωρίς να καταγράφεται ποιος και γιατί τα παίρνει κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας».
«Η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί» τονίζει το ΚΚΕ «γιατί παραμένουν ακόμη σκοτεινά σημεία στην όλη υπόθεση, όπως για παράδειγμα ο συντονισμός μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών και του κομματικού μηχανισμού της ΝΔ, και το ελάχιστο που πρέπει να γίνει είναι η σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, που έχει ζητήσει το ΚΚΕ, για να δώσει εξηγήσεις η «εξαφανισμένη» κυρία Κεραμέως και να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα».
Αντίστοιχα, η Νέα Αριστερά τονίζει πως η απόφαση της ανεξάρτητης αρχής συνιστά «πλήρη επιβεβαίωση του σκανδάλου. Επιβεβαιώνεται όμως και ότι τα προσωπικά δεδομένα των ελλήνων πολιτών είναι πλήρως απροστάτευτα. Η κυρία Ασημακοπούλου είναι υπόλογη. Το ίδιο και τα αρμόδια υπηρεσιακά και πολιτικά στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεν μπορεί να μένει σιωπηλή. Η κ. Κεραμέως και ο προκάτοχος της κ. Βορίδης- που έσπευσε από την πρώτη στιγμή να υποβαθμίσει το θέμα και να προστατεύσει την κυρία Ασημακοπούλου- οφείλουν απαντήσεις στους πολίτες».