Ο Πάπας Φραγκίσκος φέρεται να έκανε ομοφοβικό σχόλιο – Η λέξη που χρησιμοποίησε

Διαβάζεται σε 2'
Πάπας Φραγκίσκος
Πάπας Φραγκίσκος AP Photo/Andrew Medichini

Σάλος έχει ξεσπάσει για τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος κατηγορείται ότι έκανε ομοφοβικό σχόλιο σε τοποθέτησή του αναφορικά με το αν πρέπει να επιτραπεί σε ομοφυλόφιλους να γίνονται ιερείς.

Ο Πάπας Φραγκίσκος φέρεται να χρησιμοποίησε έναν προσβλητικό χαρακτηρισμό στο πλαίσιο συζήτησης με επισκόπους, σχετικά με την αποδοχή ή όχι ομοφυλόφιλων ανδρών στις ιερατικές σχολές.

Στη Διάσκεψη των Ιταλών Επισκόπων, όταν ρωτήθηκε αν θα πρέπει να επιτρέπεται στους ομοφυλόφιλους άνδρες να εκπαιδεύονται για να γίνουν ιερείς, εφόσον παραμένουν άγαμοι, φέρεται πως απάντησε πως κάτι τέτοιο δεν πρέπει να συμβαίνει.

Ο ποντίφικας φέρεται να συνέχισε λέγοντας ότι υπάρχει ήδη αρκετή παρουσία ομοφυλόφιλων στους κόλπους της εκκλησίας, χρησιμοποιώντας, μάλιστα, την υβριστική λέξη «frociaggine» (στα αγγλικά “faggots”).

Αν και ο διάλογος φέρεται να έγινε σε συνάντηση που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, τα σχόλια του πάπα μεταφέρθηκαν για πρώτη φορά στον ιταλικό ερευνητικό ιστότοπο Dagospia. Εκτοτε, άλλα ιταλικά μέσα επιβεβαίωσαν τα λόγια του ποντίφικα επικαλούμενα διαφορετικές πηγές.

Σύμφωνα με το BBC, η επιλογή αυτής της ρητορικής από την πλευρά του πάπα Φραγκίσκου προκαλεί έκπληξη μιας και ο ίδιος δημοσίως μιλάει με σεβασμό για τους ομοφυλόφιλους. Ταυτόχρονα, ορισμένοι πιο προοδευτικοί υποστηρικτές του επισημαίνουν εδώ και καιρό πως ενώ επί της ουσίας έχουν αλλάξει ελάχιστα πράγματα αναφορικά με τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στην Καθολική Εκκλησία, ο πάπας έχει δώσει έναν διαφορετικό τόνο.

Σημειώνεται ότι όταν είχε ερωτηθεί για το θέμα στην αρχή της θητείας του, είχε απαντήσει χαρακτηριστικά: «Ποιος είμαι εγώ για να κρίνω;». Επιπλέον, πιο πρόσφατα, είχε προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ των πιο συντηρητικών κύκλων της Καθολικής Εκκλησίας, δηλώνοντας ότι οι ιερείς θα μπορούσαν να ευλογούν ομόφυλα ζευγάρια σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα