Eurostat – Πληθωρισμός: Ανακοινώσεις ‘βαρόμετρο” για τα επιτόκια

Διαβάζεται σε 2'
Eurostat – Πληθωρισμός: Ανακοινώσεις ‘βαρόμετρο” για τα επιτόκια
ISTOCK

Η ΕΚΤ ανάλογα με την πορεία του πληθωρισμού μπορεί προχωρήσει στις 6 Ιουνίου στην πρώτη μείωση των επιτοκίων, κατά 25 μονάδες βάσης.

Εντός της εβδομάδας αναμένονται οι ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό του Μαΐου στην Ευρωζώνη, με τους περισσότερους αναλυτές να εκτιμούν ότι οι τιμές θα έχουν αυξηθεί κατά 2,5%. Είναι προφανές ότι από το ρυθμό αύξησης των τιμών θα εξαρτηθεί και η πορεία αποκλιμάκωσης ή μη των επιτοκίων για τα οποία αποφασίζει η ΕΚΤ στις 1 Ιουνίου.

«Οι αγορές αναμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει το βασικό της επιτόκιο την επόμενη εβδομάδα, αλλά θα παραμείνουμε στο περιοριστικό εύρος», λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος  της ΕΚΤ, Φίλπ Λέιν  σε συνέντευξή του στους Financial Times.

«Ο στόχος των κεντρικών τραπεζών είναι να είναι όσο το δυνατόν πιο βαρετές», είπε ο Λέιν, απορρίπτοντας τις ανησυχίες ότι η κεντρική τράπεζα θα αιφνιδιάσει τις αγορές με μια απροσδόκητη κίνηση. Στο ίδιο μήκος κύματος, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Πιέρο Τσιπολόνε, τονίζει ότι η υποχώρηση του πληθωρισμού επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να στραφεί σε μια πιο χαλαρή πορεία. Ο Ιταλός τραπεζίτης εκτιμά  ότι η απειλή του πληθωρισμού έχει αποτραπεί σε μεγάλο βαθμό: «Εξαιρώντας τυχόν περαιτέρω κλυδωνισμούς, αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τους επόμενους μήνες πριν φτάσει στο επίπεδο του στόχου μας, το επόμενο έτος », είπε ο Τσιπολόνε. «Τα τελευταία στοιχεία ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να χαλαρώσει την περιοριστική νομισματική πολιτική της», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιόακιμ Νάγκελ τόνισε πρόσφατα ότι ένα πρώτο βήμα προς τα κάτω στη νομισματική πολιτική δεν χρειάζεται να ακολουθηθεί από ένα δεύτερο. «Είναι σημαντικό να μην βιαζόμαστε», τόνισε ο Νάγκελ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα