Σήμερα η επίσημη αναγνώριση της Παλαιστίνης από Ισπανία, Ιρλανδία, Νορβηγία

Διαβάζεται σε 2'
Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ
Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ (AP Photo/Manu Fernandez, File)

Ισπανία, Νορβηγία και Ιρλανδία θα αναγνωρίσουν σήμερα επισήμως το παλαιστινιακό κράτος. Τι ανέφερε ο Ισπανός πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Σήμερα, Τρίτη (28/5), πρόκειται να αναγνωρίσουν και επισήμως τα τρία ευρωπαϊκά κράτη,Ισπανία, Νορβηγία και Ιρλανδία, το κράτος της Παλαιστίνης.

Σε σημερινό τηλεοπτικό διάγγελμά του, πριν από τη σύσκεψη του ισπανικού υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, τόνισε πως “η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης είναι απαραίτητη για την επίτευξη ειρήνης ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους αλλά και ένα ζήτημα ιστορικής δικαιοσύνης”.

“Αυτή η απόφαση (σ.σ. η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους) δεν ελήφθη εναντίον κανενός, πολύ περισσότερο εναντίον του Ισραήλ” πρόσθεσε.

Στο τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Ισπανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ισπανία θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος που περιλαμβάνει τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, ενοποιημένο υπό την Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά του, προσθέτοντας ότι η Μαδρίτη δεν θα αναγνωρίσει αλλαγές στα παλαιστινιακά σύνορα μετά το 1967, εκτός κι αν αυτές συμφωνηθούν από όλες τις πλευρές..

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ίσραελ Κατς, κατηγόρησε σήμερα τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, ότι είναι “συνεργός” στις “εκκλήσεις για γενοκτονία” των Εβραίων.

“Είστε συνεργός στις εκκλήσεις για γενοκτονία του εβραϊκού λαού”, έγραψε ο Κατς σε ανάρτησή του στο X, αντιδρώντας στην αναμενόμενη επίσημη αναγνώριση σήμερα από την Ισπανία του κράτους της Παλαιστίνης και στη διατήρηση στη θέση της τρίτης στην ιεραρχία της ισπανικής κυβέρνησης της υπουργού Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ, η οποία ζήτησε πρόσφατα την απελευθέρωση της Παλαιστίνης “από το ποτάμι ως τη θάλασσα”.

Χθες, ο Ίσραελ Κατς είχε ήδη λάβει “μέτρα αντιποίνων” έναντι της Μαδρίτης, απαγορεύοντας στο προξενείο της Ισπανίας στην Ιερουσαλήμ να παρέχει υπηρεσίες στους Παλαιστίνιους από την 1η Ιουνίου.“Δεν θα ανεχθούμε να επιτεθούν στην κυριαρχία και την ασφάλεια του Ισραήλ”, δήλωσε, κατηγορώντας την Ισπανία ότι “ανταμείβει τη Χαμάς”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα