Γιάννης Μανιάτης στο NEWS 24/7: Πώς η “πράσινη μετάβαση” θα γίνει με δίκαιο τρόπο
Διαβάζεται σε 7'Χρειαζόμαστε συνέργειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αναπτύξουμε καινοτομία και προϊόντα στην υπηρεσία της Πράσινης Μετάβασης αλλά και για να αξιοποιήσουμε καλύτερα τους ενεργειακούς μας πόρους. Και ο ρόλος της Ελλάδας εδώ μπορεί και πρέπει να είναι κομβικός αναφέρει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.
- 29 Μαΐου 2024 06:43
“Η Ευρώπη πρέπει να μάθει να ζει με τις προκλήσεις, να ενισχύσει την άμυνα της, να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, προχωρώντας γοργά στην Πράσινη Μετάβαση με τρόπο τόσο αποτελεσματικό όσο δίκαιο και συμπεριληπτικό” αναφέρει, μιλώντας, στο NEWS 24/7 o Γιάννης Μανιάτης, πρώην υπουργός και καθηγητής στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά, ο οποίος θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.
Μάλιστα τονίζει ότι εν όψει των εκλογών για επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει κάθε κράτος μέλος, να εκλέξει ανθρώπους με γνώση, μια και ο πλέον δημοκρατικός θεσμός του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος θα κληθεί να πάρει κρίσιμες αποφάσεις και να νομοθετήσει, πάνω σε αυτά τα θέματα.
Ποιο είναι κατά την άποψή σας το βασικότερο διακύβευμα των φετινών Ευρωεκλογών;
Ζούμε σε ένα άκρως μεταβαλλόμενο διεθνές οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον. Το διακύβευμα των ευρωεκλογών δεν μπορεί να είναι άλλο παρά η πορεία της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια, συνυπολογίζοντας όλες τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει. Με τον γεωπολιτικό ορίζοντα να γίνεται όλο και πιο σκοτεινός, με τις σφοδρές συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή να δημιουργούν επιπλέον αβεβαιότητα για τις υπάρχουσες παγωμένες συγκρούσεις σε Βόρεια Κορέα, ΗΠΑ και Κίνα.
Σε ένα τόσο ασταθές περιβάλλον, με την παγκόσμια ειρήνη να απειλείται, η Ευρώπη πρέπει να μάθει να ζει με τις προκλήσεις, να ενισχύσει την άμυνα της, να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, προχωρώντας γοργά στην Πράσινη Μετάβαση με τρόπο τόσο αποτελεσματικό όσο δίκαιο και συμπεριληπτικό. Το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κληθεί να πάρει κρίσιμες αποφάσεις και να νομοθετήσει, πάνω σε αυτά τα θέματα, συνεπώς κρίνεται αναγκαίο να αποτελείται από ανθρώπους με γνώση, εμπειρία, τεχνοκρατική επάρκεια και θέληση για δράση. Αυτοί είναι και οι λόγοι που με οδήγησαν να θέσω υποψηφιότητα με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.
O φόβος για χαλαρή ψήφο στις ευρωεκλογές, υπάρχει από όλα τα κόμματα. Ποια είναι η άποψη σας γι’ αυτό;
Πράγματι, το ενδεχόμενο της χαλαρής ψήφου είναι υπαρκτό, ειδικά στις ευρωεκλογές όπου δεν βγάζουμε κυβέρνηση. Γι’ αυτό συνηθίζω να λέω ότι οι ευρωπαϊκές κάλπες είναι και ελληνικές κάλπες, αφού ένα πολύ μεγάλο μέρος των πραγμάτων που αφορούν τη ζωή μας συναποφασίζονται πια στα ευρωπαϊκά όργανα. Με τόσες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μπροστά μας, απαιτείται να παρθούν σημαντικές αποφάσεις.
Αν θέλουμε να έχουμε μια ισχυρή φωνή μέσα στην Ευρώπη, η συμμετοχή είναι η μόνη λύση. Γι’ αυτό ξαναλέω κι ας γίνομαι κουραστικός, οι ευρωπαϊκές κάλπες είναι και ελληνικές κάλπες.
Σας προβληματίζουν οι προβλέψεις για άνοδο της ακροδεξιάς; Τι είναι αυτό που την κάνει να ακμάζει στην Ευρώπη;
Ασφαλώς και με ανησυχεί, όπως θα πρέπει να ανησυχεί και κάθε δημοκρατικό πολίτη. Για την άνοδο της ακροδεξιάς υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Δεν είναι μόνο οι λαϊκιστικές ιδέες των ακροδεξιών κομμάτων, αλλά και οι πολιτικές επιλογές των συντηρητικών κυβερνήσεων και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που αμβλύνουν τις ανισότητες, που δημιουργούν ανασφάλεια και φέρνουν την Ευρώπη σε αδιέξοδο.
Η απάντηση στην Ακροδεξιά είναι βαθιά πολιτική και μπορεί και πρέπει να δοθεί μόνο από εκείνες τις δυνάμεις που έχουν στον αξιακό τους πυρήνα την προστασία των θυμάτων των ανισοτήτων και των ευάλωτων ενάντια στην ασυδοσία των αγορών. Τόσο με εθνικές όσο και με ευρωπαϊκές πολιτικές που να αξιοποιούν τους κοινούς πόρους και μηχανισμούς καθώς και το κράτος πρόνοιας, για να προσφέρουν στήριξη σε όσους χρειάζονται προστασία. Αυτή είναι και η αξιακή βάση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, στους οποίους ανήκουμε περήφανα και εγώ και το ΠΑΣΟΚ.
Τι είναι αυτό που θα αναδείξετε εσείς στην Ευρωβουλή, αν σας τιμήσει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του;
Στα θέματα της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος, έχω αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος τόσο της πολιτικής όσο και της ακαδημαϊκής μου διαδρομής. Τολμώ να πω, λοιπόν, ότι τα γνωρίζω πολύ καλά. Και εάν οι συμπολίτες μας με τιμήσουν με την ψήφο τους, αυτά φιλοδοξώ να προωθήσω στην Ευρωβουλή, γιατί είναι θέματα που βρίσκονται στην καρδιά της πολιτικής της Ε.Ε. Δεν είναι μόνο η εξάρτηση που πρόσφατα και με επώδυνο τρόπο, συνειδητοποιήσαμε ως Ευρώπη ότι είχαμε από τη Ρωσία, είναι και η αυξανόμενη κινέζικη εξάρτηση από τις εισαγωγές πρώτων υλών και τεχνολογίας για την Πράσινη Μετάβαση. Απειλείται σήμερα, με κάθε τρόπο η ευρωπαϊκή αυτάρκεια και αυτονομία.
Χρειαζόμαστε, λοιπόν, συνέργειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αναπτύξουμε καινοτομία και προϊόντα στην υπηρεσία της Πράσινης Μετάβασης αλλά και για να αξιοποιήσουμε καλύτερα τους ενεργειακούς μας πόρους. Και ο ρόλος της Ελλάδας εδώ μπορεί και πρέπει να είναι κομβικός. Διαθέτουμε πλούσιους ενεργειακούς πόρους, εξαιρετικές ελληνικές επιχειρήσεις που παράγουν παγκόσμιας κλάσης «πράσινα» προϊόντα, και μπορούμε και απαιτείται να γίνουμε ενεργειακός κόμβος που θα συνδέει Ανατολή-Δύση, Βορρά-Νότο. Για όλα αυτά φιλοδοξώ να εργαστώ στην Ευρωβουλή, δυνατά και τεκμηριωμένα υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων.
Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις. Είναι κάτι που σας ανησυχεί;
Παρακολουθούμε τις δημοσκοπήσεις και τις λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη, αλλά δεν κάνουμε πολιτική αποκλειστικά με βάση αυτές, γιατί το στοίχημα που έχουμε βάλει δεν είναι αριθμητικό, είναι πολιτικό. Το κύριο κριτήριο για εμάς είναι οι αξίες μας, οι ιδέες και το πρόγραμμά μας. Έτσι πιστεύω ότι κερδίζουμε την εμπιστοσύνη των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Πιστεύω βαθιά ότι στις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ θα είναι ανάμεσα στους νικητές. Γιατί μιλάει με καθαρότητα για το πώς θέλουμε την Ευρώπη και πώς ονειρευόμαστε μια ισχυρή Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη.
Καθώς η Κυβέρνηση γίνεται παράγοντας αστάθειας για τη χώρα, εμείς οφείλουμε να αναδείξουμε ότι υπάρχει μια αξιόπιστη πολιτική πρόταση που εγγυάται τη σταθερότητα. Αλλά τη σταθερότητα ως προϋπόθεση για τις ριζικές αλλαγές που έχουμε ανάγκη. Και πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός θα μας δώσει τη δύναμη να γίνουμε ξανά ο βασικός κορμός της αξιόπιστης και δυναμικής αντιπολίτευσης που έχει ανάγκη ο τόπος. Χτίζουμε μια σταθερή σχέση εμπιστοσύνης με τους συμπολίτες μας. Και είμαι βέβαιος ότι αυτή η αμοιβαία εμπιστοσύνη θα φανεί και στις κάλπες.
Το βιογραφικό του Γιάννη Μανιάτη
Ο Γιάννης Μανιάτης γεννήθηκε στο Αργος. Είναι καθηγητής στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά, όπου και διευθύνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Κλιματική Κρίση και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών», καθώς και το εργαστήριο «Συστήματα και Πολιτικές Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής».
Διπλωματούχος αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός του ΕΜΠ και διδάκτωρ μηχανικός. Επισκέπτης καθηγητής στο Ινστιτούτο Οικονομικής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου της Βόννης. Εχει διδάξει ως καθηγητής για 15 χρόνια και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Εχει διατελέσει υπουργός και υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής (2009-2015), βουλευτής Αργολίδος (2004-2019) και γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών & Επικοινωνιών (1998-2001).
Διετέλεσε πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας και του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (2014).
Διαθέτει πλούσιο ερευνητικό έργο, με πάνω από 200 επιστημονικές δημοσιεύσεις.
Εχει συγγράψει τα βιβλία: α) Γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών γης – κτηματολογίου (Εκδ. Ζήση, 1993), β) Η πρόκληση της πράσινης ανάπτυξης (Εκδ. Α.Α. Λιβάνη, 2009), γ) Ενέργεια και ορυκτός πλούτος – Εθνικοί πυλώνες ανάπτυξης (Εκδ. Α.Α. Λιβάνη, 2012), δ) Μεταρρυθμίσεις και προοδευτικός πατριωτισμός (Εκδ. Παπαζήση, 2016), ε) Πράσινη ανάπτυξη – Η απάντηση στην περιβαλλοντική κρίση (Εκδ. διαΝΕΟσις, 2020), ε) Η ενεργειακή κρίση και η ελληνική οικονομία (επιμ., Εκδ. Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, 2022).