Νέα Αριστερά για την υπόθεση Ασημακοπούλου: Η Κεραμέως λέει ψέματα- Να παραιτηθεί

Διαβάζεται σε 3'
Νέα Αριστερά
Νέα Αριστερά EUROKINISSI

Η Νέα Αριστερά τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι η Νίκη Κεραμέως θα πρέπει να παραιτηθεί.

Την παραίτηση της Νίκης Κεραμέως από το Υπουργείο Εσωτερικών ζητά η Νέα Αριστερά με αφορμή το πρόστιμο-μαμούθ που επέβαλλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την υπόθεση Ασημακοπούλου.

Η σχετική ανακοίνωση:

Λίγες ημέρες πριν από την κάλπη των ευρωεκλογών η επιβολή προστίμων στο Υπουργείο Εσωτερικών και στην ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου επιβεβαίωσε το σκάνδαλο της μαζικής διαρροής προσωπικών δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού. Επιβεβαίωσε όμως και ότι τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών δεν προστατεύονται.

Η απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (16/2024) αποκαλύπτει και κάτι ακόμα: Η Υπουργός Εσωτερικών ψεύδεται. Τόσο απέναντι στους πολίτες όσο και απέναντι στην Αρχή.

Στις 16 Μαρτίου 2023 δήλωνε σε συνέντευξη της ότι η παράνομη διαρροή έγινε τον Μάιο του 2023, με υπηρεσιακή κυβέρνηση, και τόνιζε ότι διεξάγεται σε βάθος έρευνα για να χυθεί άπλετο φως.

Στις 18 Μαρτίου 2023, το ΥΠΕΣ προέβη σε γνωστοποίηση του περιστατικού παραβίασης προς την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Στο έγγραφο αυτό, το ΥΠΕΣ αναφέρει ότι ο χρόνος έναρξης και λήξης του περιστατικού διερευνάται και είναι κατά προσέγγιση ο Μάιος του 2023.

Η Ανεξάρτητη Αρχή, στην απόφασή της για επιβολή κυρώσεων, διαπιστώνει όμως ότι δεν έγινε από το ΥΠΕΣ εξαντλητική έρευνα και αναζήτηση πληροφοριών για να προσδιοριστεί ο χρόνος και το αντικείμενο της παράνομης διαρροής των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων.

Όπως αναφέρεται μάλιστα, στους επιτόπιους ελέγχους της Αρχής δεν δόθηκε καμία σχετική πληροφορία ούτε και παρέστη κάποιος εξουσιοδοτημένος νόμιμος εκπρόσωπος του Υπουργείου.

Η απόφαση της Αρχής είναι κόλαφος καθώς καταλήγει στην κρίση ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο από την πλευρά του ΥΠΕΣ που να τεκμηριώνει τον χρόνο διαρροής των δεδομένων ενώ αφήνει σαφώς ανοιχτό το ενδεχόμενο τα προσωπικά δεδομένα να έχουν διαρρεύσει και σε άλλα πρόσωπα εκτός του Γενικού Γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ.

Η εντολή, συνεχίζει η απόφαση της Αρχής, που έδωσε η κα Κεραμέως για εσωτερικό έλεγχο αφορούσε αποκλειστικά την επάρκεια των μέτρων ασφαλείας και προστασίας των δεδομένων, γενικά, χωρίς να υπάρχει καν αναφορά στο συγκεκριμένο συμβάν, τις συνθήκες και τον τρόπο διαρροής. Σημειώνεται δε ότι δεν διενεργήθηκε άλλη έρευνα στη συνέχεια, με αποτέλεσμα η γνωστοποίηση του περιστατικού, που έγινε πολύ γρήγορα, ήταν ελλιπής και δεν συμπληρώθηκε αργότερα με νέα στοιχεία.

Πότε και από ποιον έγινε η εξαγωγή και η διαρροή των προσωπικών δεδομένων; Πόσες φορές έχει συμβεί ξανά; Μπορεί η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ να διαβεβαιώσουν τους πολίτες ότι τα προσωπικά δεδομένα τους είναι ασφαλή;

Από τη στιγμή που δεν είναι σε θέση να δώσει καθαρές και σαφείς απαντήσεις η κυρία Κεραμέως θα έπρεπε να είχε ήδη καταθέσει την παραίτηση της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα