Μητσοτάκης: Εξετάζουμε νέους περιορισμούς στο airbnb

Διαβάζεται σε 10'
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης Dimitris Kapantais / SOOC

Ο πρωθυπουργός κάλυψε πλήρως την Κεραμέως και ξεκαθάρισε ότι δεν θα πληρώσει η ΝΔ το πρόστιμο για τη διαρροή email αποδήμων. “Αναζητούμε πόρους για να επεκτείνουμε το πρόγραμμα Σπίτι μου”, δήλωσε

Πλήρη κάλυψη στην υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, για την υπόθεση διαρροής email αποδήμων ψηφοφόρων, προσέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και μετά την επιβολή προστίμουαπό την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Ερωτηθείς σχετικά στο πλαίσιο συνέντευξης του στον τηλεοπτικό σταθμό Star, ο κ. Μητσοτάκης καταρχήν υποστήριξε ότι: “Η απόφαση της Αρχής, καθόλα σεβαστή, καταδεικνύει ότι αυτή η διαρροή δεν έχει σχέση με επιστολική ψήφο. Αφορούσε την υπηρεσιακή κυβέρνηση”. 

Πρόσθεσε όμως ότι: “Το κράτος έχει συνέχεια” και δήλωσε πως: “Οταν λέω ότι παλεύουμε με το βαθύ κράτος σε αυτό αναφέρομαι. Γιατί το βαθύ κράτος έχει πολλές εκφάνσεις. Αντιμετωπίζει τα παιδιά του με διάθεση ατιμωρησίας”. 

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι: “Εδώ δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορούσε την κ. Κεραμέως γιατί δεν έγινε η διαρροή επί ημερών της”. Και έστρεψε τη συζήτηση στην ανάγκη να διορθωθεί ένα γενικότερο πρόβλημα και να συνεχιστεί η μάχη για “νομιμότητα παντού”.

Κληθείς ειδικότερα να απαντήσει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος ζήτησε το πρόστιμο να παρακρατηθεί από την κρατική επιχορήγηση της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός ήταν αρνητικός.

Αυτό που έχει σημασία είναι να διορθώσουμε την αδυναμία μας τελικά. Και πολλές φορές μπαίνουν διοικητικά πρόστιμα στο κράτος. Δεν τα πληρώνει ποτέ ο πολιτικός προϊστάμενος”, δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

Αν το κράτος κρίνει ότι πρέπει να στραφεί κατά συγκεκριμένου προσώπου, έχει τη δυνατότητα το υπουργείο να το κάνει. Αλλά το βασικό μας ζήτημα είναι να διορθώσουμε τις χρόνιες παθογένειες”.

 “Αναζητούμε πόρους για να επεκτείνουμε το πρόγραμμα Σπίτι μου- Εξετάζουμε νέους περιορισμούς στο airbnb”

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πρόβλημα της ακρίβειας. Υποστήριξε ότι “μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν” και επιτέθηκε εκ νέου στο ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε ότι μόνο τα δύο νομοσχέδια που έχει καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση κοστίζουν 45 δισ το χρόνο.

“Η χώρα έφτασε στο χείλος χρεοκοπίας με πολιτικές σαν κι αυτές που πρεσβεύει ο κ.Κασσελάκης”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

“Δεν μπορούμε να ξαναζήσουμε εποχές ούτε του 2012 ούτε του 2015, όταν κάποιοι έταξαν μαγικές λύσεις με χρήματα που δεν υπήρχαν για να φτάσουμε στα όρια της χρεοκοπίας”, είπε επίσης ο πρωθυπουργός.

Έκανε μάλιστα λόγο για επιστροφή στις χειρότερες ημέρες του παρελθόντος, ακόμη και του 2010, συγκρίνοντας εμμέσως τον Στέφανο Κασσελάκη με το Γιώργο Παπανδρέου. “Όταν ακούω να λέει τόσο κοστίζει το πρόγραμμα μας, αλλά θα βρουμε τα λεφτά. Και κάποιος άλλος το είχε πει αυτό, λεφτά υπάρχουν. Και δεν υπήρξαν ποτέ λεφτά”, είπε, χαρακτηρίζοντας λαϊκισμό “αυτή την ιδέα ότι θα φορολογήσουμε τους πλούσιους και θα βρουμε 45 δισ που κάπου είναι κρυμμένα”. 

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στον πληθωρισμό των τροφίμων και στη στεγαστική κρίση, σχολίασε πως η άνοδος στην τιμή του ελαιολάδου σημαίνει αυξημένα έσοδα για τον παραγωγό, καθώς και πως το γεγονός ότι τα ενοίκια έχουν ανέβει “είναι καλό για τον ιδιοκτήτη, είναι προβληματικό για αυτόν που νοικιάζει σπίτι”.

Ανακοίνωσε μάλιστα: “Είμαστε σε αναζήτησή πόρων για να επεκτείνουμε και το πρόγραμμα ‘Σπίτι μου’, υπό την προϋπόθεση ότι θα βρουμε το χρηματοδοτικό εργαλείο το κατάλληλο”.

Προανήγγειλε επιπλέον ότι: “Εξετάζουμε ακόμη περισσότερους περιορισμούς στο airbnb, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο.” 

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε πάντως ότι εάν υπάρξουν νέες ευκαιρίες απασχόλησης στην περιφέρεια αυτό θα βοηθήσει, γιατί περισσότερα νέα ζευγάρια θα σκεφτούν να φύγουν από την πρωτεύουσα όπου το κόστος ζωής είναι υψηλότερο.

“Περιμένω από τον Μίτσκοσκι ρητή δήλωση ότι θα χρησιμοποιεί το όνομα Βόρεια Μακεδονία και στο εσωτερικό”

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε τις πρόσφατες δηλώσεις της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, εκτιμώντας ότι “έκανε κάποια βήματα πίσω από τις αρχικές της δηλώσεις.” Τόνισε επίσης πως: “Εμείς επιδιώκουμε καλές σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά έχω πει πολλές φορές ότι οι καλές σχέσεις περνούν μέσα από την τήρηση του πυρήνα της συμφωνίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες”. 

Επανέλαβε ότι η συμφωνία των Πρεσπών “είχε πολλά προβλήματα, τα οποία τα βλέπουμε τώρα, ως προς την αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας και εθνότητας.” Αλλά τόνισε ότι: “Η συμφωνία όμως κατοχύρωνε ένα όνομα έναντι όλων και αυτό οφείλουν οι γείτονές μας να το σεβαστούν” και διαμήνυσε στον Κριστιάν Μίτσκοσκι:

“Περιμένω από τον νέο πρωθυπουργό, όταν και εφόσον ορκιστεί, να κάνει μια ρητή δήλωση ότι σέβεται τη Συμφωνία των Πρεσπών, ότι το όνομα της χώρας του είναι Βόρεια Μακεδονία και αυτό θα χρησιμοποιεί εντός και εκτός της χώρας του.” 

“Τα νησιά έχουν δικαίωμα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα”

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε όμως και στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μετά τη συνάντηση τους στην Τουρκία μίλησε για συμβιβασμούς σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

“Η Ελλάδα αναγνωρίζει μία διαφορά με την Τουρκία -γεωπολιτικές εκκρεμότητες- και αυτή δεν είναι άλλη από τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο”, τόνισε ο πρωθυπουργός. Υπενθύμισε ότι η διαφορά αυτή χρονολογείται από την δεκαετία του ΄70 και σχολίασε:

“Αν ήταν τόσο εύκολο να λυθεί το ζήτημα αυτό, φαντάζομαι ότι κάποιος προκάτοχός μου θα είχε καταφέρει να το λύσει. Είναι σύνθετο ζήτημα. Έχει να κάνει με τη γεωγραφία του Αιγαίου, με το γεγονός ότι έχουμε νησιά τα οποία έχουν δικαίωμα, από την ίδια τη φύση τους, από τη γεωγραφία τους, σε ΑΟΖ και σε υφαλοκρηπίδα, κάτι το οποίο η Τουρκία δυσκολεύεται να το αναγνωρίσει.” 

“Δεν έχει αλλάξει η Τουρκία άποψη, ούτε εμείς έχουμε αλλάξει άποψη”

Πρόσθεσε ότι: “Προσπαθούμε, λοιπόν, να βρούμε ένα κοινό πλαίσιο για να μπούμε στον πυρήνα της συζήτησης, όπως είχαν μπει και άλλες κυβερνήσεις στο παρελθόν χωρίς να καταφέρουν να βρουν μία λύση.” Επισήμανε ότι: “Αυτή η συζήτηση γίνεται τουλάχιστον σε ένα περιβάλλον όπου έχουν σταματήσει οι μεγάλες εντάσεις του παρελθόντος.” 

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης: “Δεν έχει αλλάξει η Τουρκία άποψη, ούτε εμείς έχουμε αλλάξει άποψη. Και θα έλεγα ότι εμείς έχουμε το μεγάλο πλεονέκτημα ότι έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας σε αυτή την συζήτηση.”

Ως προς το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη δήλωσε ότι δεν είναι υπεραισιόδοξος, αλλά ρεαλιστής.Θέλω όμως να διερευνήσω κάθε δυνατότητα επίλυσης μιας τέτοιας διαφοράς, χωρίς όμως η Ελλάδα να υποχωρήσει από τις εθνικές της γραμμές”, συνέχισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

“Και να μην μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια επίλυση -η οποία θα μπορούσε να καταλήξει και σε μια συμφωνία να πάμε σε ένα διεθνές δικαιοδοτικό όργανο, να πάμε στη Χάγη, δεν είμαστε καθόλου κοντά σε αυτό το ενδεχόμενο- αλλά και το γεγονός ότι μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε πολιτισμένα, χωρίς να έχουμε το δάχτυλο στη σκανδάλη και χωρίς να αισθανόμαστε ανά πάσα στιγμή ότι εγκυμονεί ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου, είναι μια κατάκτηση και μια επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.” 

“Σεβόμαστε τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου- Η επιχείρηση στη Ράφα έχει ξεφύγει”

Ο κ. Μητσοτάκης ισορρόπησε την αρχική αρνητική αντίδραση της Ελλάδας στην πρόταση του εισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου για παραπομπή και του Μπέντζαμιν Νετανιάχου για εγκλήματα πολέμου, καθώς άλλωστε η χώρα μας προσβλέπει στη Χάγη για την επίλυση της ελληνοτουρκικής διαφοράς.

“Εμείς σεβόμαστε τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου”, είπε ο πρωθυπουργός. Σημείωσε πάντως ότι: “Είναι πρόταση προς το παρόν -πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε αυτό-, δεν υπάρχει ακόμα οριστική απόφαση” και επανέλαβε ότι: “Σε κάθε περίπτωση δεσμευόμαστε από τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου.”

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι: “Η Ελλάδα έχει εκφράσει με πολύ έντονο τρόπο τον ισχυρότατο προβληματισμό της για την κατάσταση η οποία επικρατεί σήμερα στη Γάζα, ειδικά στη Ράφα.” Υπενθύμισε πως: “Έχουμε  προειδοποιήσει το Ισραήλ, με το οποίο έχουμε μια στρατηγική σχέση, ότι δεν πρέπει να γίνει χερσαία εισβολή στη Ράφα -σε αυτό είμαστε εναρμονισμένοι με τους πιο πολλούς ευρωπαίους εταίρους μας- κι ότι αυτό αποτελεί ένα τεράστιο λάθος.” 

Δήλωσε επίσης ότι: “Δεν είναι δυνατόν άμαχοι, παιδιά, να πληρώνουν μια στρατιωτική επιχείρηση η οποία έχει, κατά την άποψή μου, ξεφύγει από ένα αποδεκτό όριο αντίδρασης του Ισραήλ.” 

Επιτέθηκε όμως στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί μία καταδίκη του Ισραήλ να μη συνοδεύεται και από τη ρητή καταδίκη της Χαμάς.

“Δεν είναι τώρα ο σωστός χρόνος για αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους”

“Ο κ. Κασσελάκης είναι αρχηγός της αντιπολίτευσης, δεν θα του υποδείξω εγώ τι θα κάνει”, είπε ο κ. Μητσοτάκης σχολιάζοντας την επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Παλαιστίνη.

“Η Ελλάδα στηρίζει τη λογική των δύο κρατών. Η Ελλάδα θέλει να φτάσει στο σημείο να αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος, δεν διαφωνούμε σε αυτό. Το ερώτημα είναι ο οδικός χάρτης και τα βήματα τα οποία θα ακολουθήσουμε για να φτάσουμε σε αυτή την κατάληξη”, δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός.

“Εμείς δεν είμαστε a priori αντίθετοι στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους. Το ερώτημα είναι: ποια είναι τα βήματα, αν τώρα είναι ο σωστός χρόνος. Πιστεύουμε πως όχι και σε αυτό συντάσσονται οι πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συνέχισε.

“Επιμένουμε, όμως, ότι η τελική λύση στην τραγωδία αυτή μπορεί να είναι μόνο η ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα μπορεί όμως να ζει ειρηνικά μαζί με το κράτος του Ισραήλ, του οποίου η ακεραιότητα και το δικαίωμα στην ύπαρξη να μην αμφισβητείται”, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Αφησε δε αιχμές κατά του κ.Κασσελάκη λέγοντας: “Η εξωτερική πολιτική ξέρετε είναι σύνθετη και δεν είναι τόσο απλοϊκή και δεν προσφέρεται ούτε για selfies ούτε για απλοϊκές αναλύσεις, ούτε για ενσταντανέ.” 

“Ο Ολυμπιακός μπορεί να σηκώσει και την κούπα του Conference League”

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε τέλος στον αυριανό τελικό του Conference League και στην οπαδική βία. Τόνισε πως η πολιτεία “μπορεί και πρέπει να τσακίσει τους χουλιγκαν” και υπογράμμισε: “ Δεν χωράει η βία, έχουμε πληρώσει πάρα πολύ τη βία στα γήπεδα.” 

Αναφέρθηκε στη δολοφονία του αστυνομικού, Γιώργου Λυγγερίδη, επισημαίνοντας ότι: “Η Αστυνομία απέδειξε ότι μπορεί να εξιχνιάσει αυτές τις εγκληματικές συμμορίες και να θέσει όλο το πλούσιο ανακριτικό υλικό στη διάθεση της Δικαιοσύνης.” 

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας εν όψει του αυριανού τελικού. “Εχουμε αναλάβει μία πολύ σημαντική διοργάνωση, έχουμε κάνει ό,τι χρειάζεται, σε συνεννόηση και με την UEFA, για να εξασφαλίσουμε ότι θα είναι μία γιορτή του ποδοσφαίρου”, είπε και πρόσθεσε:

“Αυτό σημαίνει, ναι, αυξημένα μέτρα ασφάλειας. Όταν υποδεχόμαστε και φιλάθλους από άλλη χώρα αυτό πρέπει να κάνουμε. Είμαι αισιόδοξος, όμως, ότι αύριο θα είναι μία μεγάλη γιορτή για το ποδόσφαιρο”. 

Τέλος εξέφρασε την προσδοκία του για το νικητή: Ο Ολυμπιακός έχει το momentum και, όπως έχω πει, μου θυμίζει λίγο την ιστορία του 2004. Και είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσει ο Ολυμπιακός να σηκώσει αυτή την κούπα.

Νομίζω θα είναι μία ακόμα μεγάλη στιγμή για τον ελληνικό αθλητισμό, μετά την 7η Ευρωλίγκα του Παναθηναϊκού, πιστεύω ότι ακολουθούν και οι Ολυμπιακοί. Θέλω να ελπίζω ότι είμαστε στην αρχή ενός πολύ καλού καλοκαιριού για τον ελληνικό αθλητισμό.” 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα