Μητσοτάκης: Ανησυχία για την ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα
Διαβάζεται σε 3'Τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη συζήτησαν μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός και ο Εμίρης του Κατάρ. Την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων τόνισε ο Μητσοτάκης.
- 29 Μαΐου 2024 14:41
Τον Εμίρη του Κατάρ Σεΐχη Tamim bin Hamad Al Thani, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κατά την έναρξη της συνάντησής τους, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών. “Πιστεύω ότι αυτή η επίσκεψη είναι πραγματικά μια ευκαιρία να εξετάσουμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη σχέση μας, ιδίως στο οικονομικό πεδίο. Η Ελλάδα σημειώνει σήμερα σημαντική πρόοδο όσον αφορά στην ανάπτυξη”, πρόσθεσε και σημείωσε ότι θα συζητηθόυν και οι περιφερειακές εξελίξεις.
Από την πλευρά του ο Σεΐχης εκτίμησε ότι: “Αποτελεί ευκαιρία για εμάς, για να ενισχύσουμε αυτές τις διμερείς σχέσεις, ειδικά όσον αφορά στην οικονομία και στις επενδύσεις.” Δήλωσε ότι προσβλέπει σε αυτή τη συνάντηση και επισήμανε και εκείνος ότι στην ατζέντα είναι και τα περιφερειακά ζητήματα, ιδίως τι συμβαίνει στη Γάζα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης και των διευρυμένων συνομιλιών, όπου συμμετείχαν οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών, επιβεβαιώθηκε η αμοιβαία βούληση για την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας-Κατάρ, η οποία επισφραγίστηκε με την υπογραφή δύο συμφωνιών: τη Συμφωνία Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Άμυνας του Κατάρ και το Μνημόνιο Συνεργασίας για την διεξαγωγή πολιτικών διαβουλεύσεων επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ.
Συζητήθηκε ακόμη η ενίσχυση της συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς, με έμφαση στον τομέα της οικονομίας και των επενδύσεων, καθώς και της ενέργειας και του πολιτισμού.
Ο πρωθυπουργός ανέλυσε το ευρύ φάσμα επενδυτικών ευκαιριών που προσφέρει η Ελλάδα και λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, της σύνδεσής της με τις αγορές των Βαλκανίων, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει στην ανάπτυξη υποδομών, όπως το FSRU Αλεξανδρούπολης.
Ανταλλάγησαν ακόμα απόψεις για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στην κατάσταση στη Γάζα. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων, ενώ υπογράμμισε την αυξανόμενη ανησυχία του για την ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμησή του για τον ρόλο του Κατάρ στην περιοχή του Κόλπου και ιδιαίτερα στην κρίση στη Γάζα, ενώ τόνισε ότι οι καλές σχέσεις Ελλάδας και Κατάρ συμβάλλουν στη σταθερότητα στην περιοχή.
Στις διευρυμένες συνομιλίες συμμετείχαν, από την ελληνική πλευρά, οι Υπουργοί Εξωτερικών Γεώργιος Γεραπετρίτης, Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβυς Άννα-Μαρία-Ελένη Μπούρα, ο Πρέσβυς της Ελλάδος στο Κατάρ Ιωάννης Ιωαννίδης, ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και η Διευθύντρια του Γραφείου Διεθνούς Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του Πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.