Οι γαλάζιοι “παρατηρητές” και η παραδοχή Μητσοτάκη

Διαβάζεται σε 3'

Όταν ο πρωθυπουργός λέει ευθέως πως απέτυχε στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και η κυβέρνηση προκρίνει τα ασφαλιστήρια αντι της δασοπροστασίας.

Ευθέως

Μάλλον δεν υπάρχει πιο σαφής τρόπος για να πει μια κυβέρνηση ότι απέτυχε να αντιμετωπίσει την ακρίβεια από την χθεσινή τηλεοπτική δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν έκανε παρέμβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο εδώ και 3 χρόνια που οι τιμές ανεβαίνουν απάντησε: «Ξεδιπλώνοντας τα μέτρα και βλέποντας και την αποτελεσματικότητά τους κρίναμε ότι πρέπει να κάνουμε και μια παρέμβαση πιο έντονη, ευρωπαϊκή».

Πόσο πιο ξεκάθαρα να πει πως τα κυβερνητικά μέτρα ήταν μια «τρύπα στο νερό». Όσο για την «δυνατή φωνή» που η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει πως έχει στην Ευρώπη η οποία θα αναγκάσει τις πολυεθνικές να πειθαρχήσουν, προφανώς δεν πείθει.

Άλλωστε γενικώς η Νέα Δημοκρατία δεν έχει δείξει εδώ και 5 χρόνια ότι μπορεί να «πείσει» για οτιδήποτε τις …εγχώριες επιχειρήσεις. Αφού ως γνωστόν τα τοπικά «καρτέλ» κάνουν πάρτι.

Ευελιξία

Στην ίδια συνέντευξη πάντως ο πρωθυπουργός μας μίλησε και για την αύξηση του εισοδήματος που είναι – είπε- στόχος της κυβέρνησης. Το πώς θα γίνει όμως δεν μπήκε στον κόπο να μας το εξηγήσει. Σίγουρα πάντως όχι μέσω των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, δηλαδή τον τρόπου που ακολουθείται σε όλη την Ευρώπη.

Όποιος έχει αμφιβολία γι αυτό δεν έχει παρά να ακούσει τον Σπύρο Θεοδωρόπουλου που κατέρχεται ως υποψήφιος πρόεδρος του ΣΕΒ. Όπως δήλωσε θέση του είναι πως «πρέπει να εκσυγχρονίσουμε την εργασιακή νομοθεσία» και «να δώσουμε και στους εργαζόμενους και στους εργοδότες αυτό που επιθυμούν. Οι πρώτοι θέλουν περισσότερα χρήματα, οι δεύτεροι ευελιξία». Προσθέτοντας πως «είμαστε παγιδευμένοι σε στερεότυπα και πρέπει να ξεφύγουμε απ’ αυτά».

Η «μετάφραση» είναι φυσικά εύκολη. Γιατί όπου ακούς «ευελιξία» σημαίνει ατελείωτες ώρες δουλειάς, χωρίς υπερωρίες και απολύσεις δίχως αποζημιώσεις. Απλά πραγματάκια….

Παρατηρητήρια

«Ίδρυση Παρατηρητηρίου Ιδιωτικής Ασφάλισης έναντι Φυσικών Καταστροφών με βασική στόχευση τη δημιουργία Εθνικής Στρατηγικής για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών», προβλέπει νομοσχέδιο που έθεσε σε διαβούλευση η κυβέρνηση!

Σε περίπτωση που δεν το αντιληφθήκατε αντί να δημιουργούνται πραγματικά παρατηρητήρια στα δάση για την πρόληψη των πυρκαγιών φτιάχνονται ψηφιακά παρατηρητήρια για να το …πόσο θα κερδίζουν οι ασφαλιστικές εταιρίες.

Εξυπακούεται βέβαια πως στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις για την ημι-υποχρεωτική (και ιδιωτική βεβαίως –βεβαίως) ασφάλιση των επιχειρήσεων. Προφανώς δεν αφορούν τις μεγάλες βιομηχανικές ή τουριστικές μονάδες, μια και αυτές είναι ούτως η άλλως ασφαλισμένες.

Για τις μικρές επιχειρήσεις είναι τα μέτρα. Αν είναι δυνατόν τώρα το κράτος να πληρώνει για την κάθε αποθήκη, το κάθε συνεργείο αυτοκινήτων και την κάθε στάνη που θα καίγεται κάθε καλοκαίρι.

Κράτος  κι Εκκλησία

Αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα η συζήτηση που διοργανώνει η Νέα Αριστερά σήμερα για τον διαχωρισμό κράτους – εκκλησίας. Ένα θέμα για το οποίο πολλοί μιλούν λίγοι όμως έχουν κάνει συγκεκριμένη πρόταση και …κανείς δεν το έκανε πράξη.

Το πάνελ δεν το λες στενά κομματικό, μάλλον το ανάποδο. Θα απαρτίζεται από τον  καθηγητή Νίκος Αλιβιζάτος, όπως και την συνταγματολόγο Πηνελόπη Φουντεδάκη, τον Θόδωρο Παπαγεωργίου νομικό εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου τον Γιάννη Ιωαννίδη πρώην πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, την καθηγήτρια Ιφιγένεια Καμτσίδου αλλά και τον Νίκο Φίλη, πρώην υπουργό Παιδείας που θεωρείται πως αποπέμφθηκε από τον θώκο ακριβώς για το ζήτημα αυτό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα