Γιατί “ποντάρει” στους νέους το ΠΑΣΟΚ

Διαβάζεται σε 4'
Από την συζήτηση του Νίκου Ανδρουλάκη με νέους
Από την συζήτηση του Νίκου Ανδρουλάκη με νέους

Σημαντική αύξηση της επιρροής στις μικρές ηλικίες διαπιστώνει η Χαριλάου Τρικούπη. Αφιέρωσε την “διακαναλική” του σε συζήτηση με εκπροσώπους της νέας γενιάς ο Νίκος Ανδρουλάκης

Σημαντική αύξηση της πολιτικής του επιρροής στους νέους διαπιστώνει στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο το ΠΑΣΟΚ. Ένα στοιχείο που ανατρέπει το στερεότυπο που είχε δομηθεί για ένα κόμμα που απευθύνεται αποκλειστικά σε μεγαλύτερες ηλικίες. Αυτός φαίνεται να είναι και ο λόγος που ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε μία διαφορετική επιλογή αφιερώνοντας την διακαναλική συνέντευξη του ΠΑΣΟΚ σε μία συζήτηση με νέους ανθρώπους αντί για το «κλασσικό format» των ερωταπαντήσεων με δημοσιογράφους. Μάλιστα στην εν λόγω συνέντευξη μνημόνευσε και ένα από τα παλιότερα προεκλογικά συνθήματα του ΠΑΣΟΚ, με τα οποία απευθύνθηκε στην νέα γενιά: «Το ΠΑΣΟΚ ειναι μαγκιά»!

Αύξηση

Στην Χαριλάου Τρικούπη κοιτάζουν με ικανοποίηση τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων που δείχνουν πως το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην δεύτερη θέση των προτιμήσεων των νέων ανθρώπων. Εστιάζοντας μάλιστα στους ανοδικούς ρυθμούς με τους οποίους ο πολιτικός του λόγος έχει απήχηση σε αυτές τις ηλικίες. Θεωρούν μάλιστα ότι αυτό το στοιχείο «υπόσχεται» θετικές εξελίξεις στο τριετές πλάνο του ΠΑΣΟΚ ώστε να καταστεί εναλλακτική κυβερνητική λύση στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει προσαρμόσει και την επικοινωνιακή του καμπάνια σε αυτή την προοπτική. Για τον λόγο αυτό επιλέγει ένα σύνθημα «εμπροσθοβαρές και ενωτικό» όπως το χαρακτηρίζουν με έμφαση στις φράσεις «μπορούμε» και «αξίζουμε». Παραθέτοντας παράλληλα ένα στρατηγικό αφήγημα για το μέλλον.

Χαρακτηριστική άλλωστε επ’ αυτού είναι και η φράση με την οποία απευθύνθηκε στους νέους κατά την διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης ο Νίκος Ανδρουλάκης. Λέγοντας πως «ενα ισχυρό ΠΑΣΟΚ, με το πρόγραμμά του, με τις προοδευτικές του ιδέες, με τους νέους ανθρώπους, τα νέα του στελέχη, μπορεί να είναι αξιόπιστη και κυβερνητική επιλογή στις επόμενες εθνικές εκλογές. Άρα, να υπάρχει κυβερνητική επιλογή σοσιαλδημοκρατική για να βελτιώσει ραγδαία προς το καλύτερο την ζωή σας, βάσει των προγραμμάτων που υλοποιούνται σε πολλά κράτη της Ευρώπης από την δικιά μας ιδεολογική οικογένεια».

Για την Ευρώπη

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην συζήτηση με τους νέους επέλεξε να μιλήσει για την Ευρώπη. Αναφερόμενος στο γιατί οι νεότερες ηλικίες πρέπει να εμπιστευθούν στις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ και όχι την Νέα Δημοκρατία ή τον ΣΥΡΙΖΑ. Αναφερόμενος στην Ν.Δ είναι πως «καθε ψήφος στη Νέα Δημοκρατία είναι ψήφος στην κυρία Φον ντερ Λάιεν. Δεν νομίζω ότι άρεσε η πολιτική της κυρίας Φον ντερ Λάιεν στον ελληνικό λαό και στους ευρωπαϊκούς λαούς. Που φτάσαμε στο σημείο να μας περιφρονούν πολύ αδύναμα κράτη του κόσμου, διότι είχαμε μια αδύναμη ηγεσία και με αδύναμες πολιτικές επιλογές». Σημείωσε επίσης πως «κάθε ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ψήφος σε μια πολιτική ομάδα που δεν παίζει κανέναν ρόλο γιατί είναι πολύ αδύναμη σε ευρωπαϊκό επίπεδο» ενώ αντίθετα «κάθε ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι ψήφος στους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες που έχουν πραγματικά σταθεί ως πρωτοπόροι στο όραμα της ενωμένης Ευρώπης αλληλεγγύης».

Εργασιακά και στεγαστικό

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις ευρωπαϊκές πολιτικές για την εργασία των νέων λέγοντας πως «οι σοσιαλιστές κατεβάζουμε υποψήφιο για την Κομισιόν τον Νικόλας Σμιτ, που ήταν Επίτροπος στα εργασιακά και πήρε σοβαρές πρωτοβουλίες. Έκανε μια κοινοτική Οδηγία για τον κατώτατο μισθό, πήρε μια πρωτοβουλία για τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες, τους ντελιβεράδες, την αδιαφάνεια που έχουν οι πλατφόρμες, στα ζητήματα πώλησης και κοστολόγησης της διαφοράς και άλλα θέματα που αφορούν άλλες κατηγορίες εργαζομένων».

Επίσης έδωσε έμφαση στο ζήτημα της στέγης θυμίζοντας την πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ για κατάργηση της Golden Visa. Παράλληλα όμως μίλησε για «μοντέλα άλλων χωρών, κυρίως της Πορτογαλίας που έχει ανάλογο μέγεθος και οικονομικές δυνατότητες με την Ελλάδα, αλλά και της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας της Γερμανίας και προτείναμε συγκεκριμένα μέτρα: Πρώτον, δεξαμενή κοινωνικών κατοικιών: είτε νεόδμητων από το Ταμείο Ανάκαμψης είτε παρέχοντας φορολογικά κίνητρα και κίνητρα ανακατασκευής για να ανοίξουν παλιά σπίτια και να ενταχθούν στη δεξαμενή. Δηλαδή δεν πληρώνεις ΕΝΦΙΑ, πληρώνεις μειωμένο φόρο στο ενοίκιο, αλλά βάζεις για 10-15 χρόνια το ακίνητο με ένα πολύ μειωμένο ενοίκιο για να το πάρουν κάποιοι νέοι άνθρωποι με κοινωνικά κριτήρια. Αυτή η δεξαμενή αν είχε ξεκινήσει όταν το πρωτοείπαμε, θα μπορούσε να έχει χιλιάδες σπίτια με χαμηλά ενοίκια που θα δημιουργούσαν έναν ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα να πέσει συνολικά το κόστος ενοικίου στα μεγάλα αστικά κέντρα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα