CNN-NYT: Το Ισραήλ αιματοκύλησε τη Ράφα με βόμβες των ΗΠΑ

Διαβάζεται σε 6'
Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, δυτικά της πόλης Ράφα
Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, δυτικά της πόλης Ράφα AP Photo/Jehad Alshrafi

Δημοσιεύματα των CNN & New York Times διαπίστωσαν πως οι βόμβες που χρησιμοποίησε το Ισραήλ για να ‘χτυπήσει’ τη Ράφα κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ.

Σε σοβαρές αποκαλύψεις προχώρησαν New York Times και CNN, καθώς, όπως αναφέρουν σε εκτενή ρεπορτάζ τους, οι βόμβες που χρησιμοποίησε ο ισραηλινός στρατός για να χτυπήσει καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα φαίνεται πως κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω χτύπημα του Ισραήλ στη Ράφα είχε σαν αποτέλεσμα τουλάχιστον 45 άμαχοι να βρουν φρικτό θάνατο και τουλάχιστον 240 να τραυματιστούν.

“Τα συντρίμμια πυρομαχικών που βιντεοσκοπήθηκαν στο σημείο της επίθεσης στη Ράφα την επόμενη ημέρα διαπιστώθηκε πως ήταν υπολείμματα από μια GBU-39, μια βόμβα που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ΝΥΤ.

“Αμερικανοί αξιωματούχοι πιέζουν το Ισραήλ να χρησιμοποιεί περισσότερο αυτόν τον τύπο βόμβας, ο οποίος, όπως λένε, μπορεί να μειώσει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων” σημειώνει το ρεπορτάζ.

Η βασική λεπτομέρεια στα εν λόγω θραύσματα ήταν το σύστημα ενεργοποίησης της ‘ουράς’, το οποίο ελέγχει τα πτερύγια που καθοδηγούν τη βόμβα GBU-39 σε έναν στόχο, σύμφωνα με τον Trevor Ball, πρώην τεχνικό εξουδετέρωσης εκρηκτικών του αμερικανικού στρατού, ο οποίος νωρίτερα αναγνώρισε το όπλο στο X/Τwitter.

Τα θραύσματα των πυρομαχικών, τα οποία βιντεοσκόπησε ο Παλαιστίνιος δημοσιογράφος, Alam Sadeq, φέρουν επίσης μια σειρά αριθμών που αρχίζουν με «81873». Αυτός είναι ο μοναδικός κωδικός αναγνώρισης που έχει εκχωρηθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στην Woodward, έναν κατασκευαστή αεροδιαστημικής, ο οποίος παράγει εξαρτήματα για βόμβες, συμπεριλαμβανομένης της GBU-39.

 

Απαντώντας σε ερωτήσεις των Times, ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να διευκρινίσει το πυρομαχικό που χρησιμοποιήθηκε στο σφυροκόπημα της Ράφα.

«Το χτύπημα πραγματοποιήθηκε με τη χρήση δύο πυρομαχικών με μικρές κεφαλές κατάλληλες για αυτό το στοχευμένο χτύπημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τρίτη (28/5). “Οι βόμβες περιείχαν 17 κιλά εκρηκτικής ύλης”, είπε. “Πρόκειται για το μικρότερο πυρομαχικό που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα αεροσκάφη μας“, πρόσθεσε.

Η βόμβα GBU-39, η οποία κατασκευάζεται από την Boeing, έχει καθαρό εκρηκτικό βάρος περίπου 17 κιλά ή 37 λίβρες.

Ο Χαγκάρι δήλωσε επίσης ότι ο στρατός στόχευε δύο ηγέτες της Χαμάς, οι οποίοι, όπως είπε, σκοτώθηκαν στο χτύπημα, και δεν περίμενε ότι τα πυρομαχικά θα έβλαπταν τους πολίτες, που βρίσκονταν στην περιοχή. Σημείωσε ότι η φωτιά πιθανόν να προκλήθηκε από μια δευτερεύουσα έκρηξη, κάτι που, όπως είπε, υποδεικνύει ότι μπορεί να υπήρχαν αποθηκευμένα όπλα στην περιοχή.

«Τα πυρομαχικά μας από μόνα τους δεν θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια πυρκαγιά αυτού του μεγέθους», ανέφερε.

Παλαιστίνιοι θρηνούν πάνω από τις σορούς συγγενών που σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Ράφα.
Παλαιστίνιοι θρηνούν πάνω από τις σορούς συγγενών που σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Ράφα. (AP Photo/Jehad Alshrafi)

Ο Λάρι Λιούις, πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε στους NYT ότι ο ισραηλινός στρατός φαίνεται πως είχε λάβει για να μετριάσει τον κίνδυνο για τους πολίτες. Τόνισε, όμως, πως τον προβληματίζει το γεγονός ότι στο οπτικοακουστικό υλικό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι IDF, τέσσερα άτομα φαίνονται να βρίσκονται έξω από τα κτίρια-στόχους πριν από το χτύπημα. Ο κ. Λιούς σημείωσε ότι η απόφαση του ισραηλινού στρατού να χτυπήσει εκείνη τη στιγμή εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν οι IDF «γνώριζαν και αποδέχτηκαν έναν πιθανό φόρο αίματος μεταξύ των πολιτών» ή δεν πρόσεξαν τους ανθρώπους, γεγονός που υποδηλώνει πιθανά προβλήματα στα προληπτικά μέτρα που έλαβαν.

Ο Wes J. Bryant, ένας συνταξιούχος αρχιλοχίας της Aμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, δήλωσε στους Times ότι είχε ρίξει πολλές βόμβες GBU-39 κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας και ότι αυτό το χτύπημα ήταν προβληματικό.

“Υποδηλώνει είτε αμέλεια είτε απροθυμία είτε αδυναμία αποτελεσματικής προστασίας των αμάχων”, ανέφερε, προσθέτοντας πως, “όταν χρησιμοποιείς ένα όπλο για την ακρίβειά του και τις όσο το δυνατόν λιγότερες παράπλευρες απώλειες σε μια περιοχή, όπου είναι γεμάτη αμάχους, ουσιαστικά ακυρώνεται αυτή η προβλεπόμενη χρήση του”.

Βόμβες αμερικανικής κατασκευής βλέπει και το CNN

Αντίστοιχα και το CNN έγραψε ότι “πυρομαχικά που κατασκευάστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιήθηκαν στο φονικό ισραηλινό χτύπημα σε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα, σύμφωνα με ανάλυση βίντεο από τη σκηνή και την εξέτασή τους από ειδικούς σε θέματα εκρηκτικών όπλων”.

Tέσσερις εμπειρογνώμονες εκρηκτικών όπλων που εξέτασαν βίντεο για λογαριασμό του CNN, διέκριναν την ουρά αμερικανικής βόμβας GBU-39 μικρής διαμέτρου (SDB).

Η GBU-39, η οποία κατασκευάζεται από την Boeing, είναι πυρομαχικό υψηλής ακρίβειας «σχεδιασμένο να επιτίθεται σε στρατηγικά σημαντικούς σημειακούς στόχους» και να οδηγεί σε χαμηλές παράπλευρες απώλειες, δήλωσε την Τρίτη στο CNN ο ειδικός σε θέματα εκρηκτικών όπλων Κρις Κομπ-Σμιθ. Ωστόσο, «η χρήση οποιουδήποτε πυρομαχικού, ακόμη και αυτού του μεγέθους, θα ενέχει πάντα κινδύνους σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή», δήλωσε ο Κομπ-Σμιθ, ο οποίος είναι επίσης πρώην αξιωματικός πυροβολικού του βρετανικού στρατού.

Παλαιστίνιοι κοιτάζουν την καταστροφή μετά από ισραηλινό χτύπημα σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα.
Παλαιστίνιοι κοιτάζουν την καταστροφή μετά από ισραηλινό χτύπημα σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα. (AP Photo/Jehad Alshrafi)

Οι σειριακοί αριθμοί στα υπολείμματα των πυρομαχικών ταίριαζαν επίσης με εκείνους ενός κατασκευαστή εξαρτημάτων GBU-39 με έδρα τις ΗΠΑ.

Δύο επιπλέον εμπειρογνώμονες σε θέματα εκρηκτικών όπλων – ο Richard Weir, ανώτερος ερευνητής κρίσεων και συγκρούσεων στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και ο Chris Lincoln-Jones, πρώην αξιωματικός πυροβολικού του βρετανικού στρατού και εμπειρογνώμονας σε θέματα όπλων και στόχευσης – αναγνώρισαν το θραύσμα ως μέρος της GBU-39, όταν εξέτασαν το βίντεο για το CNN.

Οι ΗΠΑ κύριος προμηθευτής όπλων στο Ισραήλ

Όπως επισημαίνει δημοσίευμα του CNN, οι ΗΠΑ είναι εδώ και καιρό ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στο Ισραήλ, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).

Τον περασμένο μήνα, ο Μπάιντεν υπέγραψε νομοσχέδιο για την εξωτερική βοήθεια που περιλάμβανε 26 δισ. δολ. για τη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων 15 δισ. δολ. σε ισραηλινή στρατιωτική βοήθεια, 9 δισ. δολ. σε ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα και 2,4 δισ. δολ. για περιφερειακές στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως για τα εν λόγω δημοσιεύματα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι δεν μπορεί να επαληθεύσει εάν όπλα που προμήθευσαν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ χρησιμοποιήθηκαν από τον στρατό στη θανατηφόρα επίθεσή του στη Ράφα. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε ότι πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας για την επίθεση αυτή, ποιά όπλα χρησιμοποιήθηκαν και πώς χρησιμοποιήθηκαν.

Κληθείσα να σχολιάσει τα πυρομαχικά που χρησιμοποιήθηκαν στο χτύπημα στη Ράφα κατά την ενημέρωση της Τρίτης, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σινγκ δήλωσε στους δημοσιογράφους: “Δεν γνωρίζω τι είδους πυρομαχικά χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή την αεροπορική επιδρομή. Θα πρέπει να σας παραπέμψω στους Ισραηλινούς για να μιλήσω γι’ αυτό”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα