Μητσοτάκης για Ολυμπιακό: Είμαστε και γουρλήδες- Ανοιχτό για μείωση ΦΠΑ στον καφέ

Διαβάζεται σε 7'
Μητσοτάκης για Ολυμπιακό: Είμαστε και γουρλήδες- Ανοιχτό για μείωση ΦΠΑ στον καφέ
EUROKINISSI

Στον τελικό του Conference League και στις πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν σήμερα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός. Δεν απέρριψε το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στον καφέ. Τι είπε για το AirBnB.

Τη χαρά του για την κατάκτηση του Conference League από τον Ολυμπιακό δεν έκρυψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη του συνέντευξη μετά τον τελικό.

Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στα Παραπολιτικά FM άφησε επίσης ανοιχτό υπό προϋποθέσεις το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ ειδικά στον καφέ λόγω της αύξησης των τιμών της πρώτης ύλης διεθνώς. Ενώ επανέλαβε ότι εξετάζει νέους περιορισμούς στο AirBnB.

“Δεν αλλάζουμε τα γούρια μας. Διότι είμαστε και γουρλήδες”, σχολίασε καταρχήν ο πρωθυπουργός για την επιτυχία του Ολυμπιακού. Εξέφρασε δε τη μεγάλη χαρά του για τρεις λόγους: Πρώτον, όπως είπε, ως Ολυμπιακός, για τη μεγάλη επιτυχία της ομάδας του.

Δεύτερον, πρόσθεσε, ως Έλληνας γιατί όπως τόνισε “είμαι του ελληνικού ποδοσφαίρου”. Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη παίκτες, προπονητή και διοίκηση, τονίζοντας: “Είναι σημαντικό ότι βρίσκεται μία ελληνική ομάδα στην κορυφή της Ευρώπης 20 χρόνια μετά το 2004”. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι ο πρωθυπουργός και στη συνέντευξη του στο Sport24 είχε εκτιμήσει ότι ο Ολυμπιακός είχε momentum και ότι του θύμιζε το Euro του 2004.

Τρίτον, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη χαρά του ως πρωθυπουργός, διότι όπως είπε: “Διοργανώσαμε άρτια μία κορυφαία γιορτή ποδοσφαίρου χωρίς παρατράγουδα. Δεν έγινε κανένα επεισόδιο. Βάλαμε τις βάσεις και στα πλέι οφ για να κάνουμε το ελληνικό πρωτάθλημα ευρωπαϊκό, όχι μόνο στην ποιότητα του ποδοσφαίρου, αλλά και στην εικόνα στα γήπεδα.”

Μάλιστα, αφού συνεχάρη και τον Παναθηναϊκό εκ νέου για το 7ο αστέρι, σχολίασε ότι: “Η διοργάνωση των Γερμανών, του Final Four, ήταν κατώτερη σε σχέση με το πως οργανώσαμε εμείς ένα σύνθετο γεγονός”.

Ποιον παίκτη του Ολυμπιακού ξεχώρισε ο πρωθυπουργός

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι παρακολούθησε τον τελικό του Conference League στο σπίτι του παρέα με φίλους. Μεταξύ αυτών και δυο οπαδοί του ΠΑΟ, που πιστεύει όμως ότι το χάρηκαν.

Ανέφερε ότι έγιναν μεγάλες συζητήσεις ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν και σχολίασε: “Οταν έχεις έναν σκόρερ σαν τον Ελ Κααμπί τον κρατάς στο παχινίδι, γιατί μία φάση θα σου κάνει”. Αποκάλυψε δε πως όταν μπήκε το γκολ σηκώθηκε και ο ίδιος και φώναξε.

Ο πρωθυπουργός ξεχώρισε πάντως από τους παίκτες του Ολυμπιακού τον Παναγιώτη Ρίτσο, σχολιάζοντας ότι: “Έκανε φοβερό ματς, έπαιζε σχεδόν με διάσειση”. Ενώ αναφέρθηκε και στην ομάδα νέων του Ολυμπιακού.

“Θα κάνουμε τα δέοντα για το ζήτημα του ΦΠΑ στον καφέ”

Ο κ. Μητσοτάκης για πρώτη φορά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ συγκεκριμένα στον καφέ.

“Θα λάβουμε υπόψη μας και το γεγονός ότι η πρώτη ύλη του καφέ έχει αυξηθεί, άρα ήδη υπάρχει επιβάρυνση στον καφέ, που δεν εξαρτάται από την πατρίδα μας”, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Θα  το λάβουμε σοβαρά υπόψη και θα κάνουμε τα δέοντα για το ζήτημα του ΦΠΑ.”

Υπενθύμισε πάντως πως όταν στο παρελθόν μειώθηκε ο ΦΠΑ στον καφέ δεν καταγράφηκε φοβερή μείωση στις τιμές. Ενώ τόνισε ότι εάν μειωθεί δεν είναι βέβαιη η μείωση των τιμών, αλλά θα είναι βέβαιη η μείωση των εσόδων.

“Εξετάζουμε εάν υπάρχει λογική πρόσθετων περιορισμών στο AirBnB”

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι: “Εξετάζουμε -δεν είμαι έτοιμος να πω κάτι πιο συγκεκριμένο – αν υπάρχει λογική να βάλουμε πρόσθετους περιορισμούς – όχι σε όλη τη χώρα εκεί που έχουμε μεγαλύτερες πιέσεις – σχετικά με τον τρόπο και τις ημέρες που μισθώνονται σπίτια στο AirBnB”.

Δήλωσε όμως ότι δεν θα πει κάτι περισσότερο, “διότι είμαστε σε φάση μελέτης”. Ενώ σχολίασε: “Να μην ξεχνάμε ότι αυτό που είναι επιβάρυνση για αυτόν που νοικιάζει, είναι όφελος για τον ιδιοκτήτη”. Σημείωσε όμως επίσης: “Να μην ξεχνάμε ότι το AirBnB ξεκίνησε στη λογική μισθώνω για κάποιες ημέρες το δικό μου σπίτι όχι ως επιχειρηματική δραστηριότητα. Αυτοί που το κάνουν ως επιχειρηματική δραστηριότητα και όχι ως συμπληρωματικό εισόδημα, να φορλογουνμται ως επιχειρηματίες.”

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει ιδιώτες στο ΕΣΥ

Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει ιδιώτες στο ΕΣΥ με πρόσχημα την απεργία των αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία παίδων ακριβώς λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό.

Ειδικότερα κληθείς να σχολιάσει την “απειλή” του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ότι θα βάλει και ιδιώτες γιατρούς για να “σπάσει” την απεργία, ο πρωθυπουργός απάντησε: “Και πολύ καλά θα κάνει. Όταν ένα ζήτημα τόσο ευαίσθητο όσο τα παιδικά χειρουργεία εργαλειοποιείται, το κράτος καλά θα κάνει να αντιδράσει

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γεωργιάδη μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ προειδοποίησε τους απεργούς γιατρούς του ΕΣΥ ότι: “Υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια, υπάρχει και ο ιδιωτικός τομέας. Εγώ δεν θα διστάσω να χρησιμοποιήσω τον ιδιωτικό τομέα.”

Ο πρωθυπουργός επιπλέον εξέφρασε εκ νέου προβληματισμό για το γεγονός ότι η διαδικασία του ΑΣΕΠ “δεν είναι και η πιο γρήγορη”, αναφερόμενος στην κάλυψη των κενών στο ΕΣΥ, το οποίο όμως εξαιρείται από διαδικασίες ΑΣΕΠ ούτως ή άλλως ακριβώς για λόγους ταχύτητας.

Υποστήριξε πάντως ότι το ΑΣΕΠ: “Είναι απαραίτητο να αλλάξει. Είναι ένα θέμα που πρέπει μετά τις εκλογές να το συζητήσουμε σοβαρά. Αργούν πολύ οι άνθρωποι να αναλάβουν δουλειά.”

Ο Μητσοτάκης δεν βλέπει πρόβλημα σε συμμαχία του ΕΛΚ με τη Μελόνι

Θετικός εμφανίστηκε εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός στο ενδεχόμενο η υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να συμμαχήσει και με ορισμένες δυνάμεις της Ακροδεξιάς στην Ευρωβουλή, όπως το ECR της Ιταλίδας, Τζόρτζια Μελόνι, για να διασφαλίσει μία δεύτερη θητεία στην προεδρία της Κομισιόν.

“Είναι σημαντικό την επόμενη ημέρα να έχουμε μία πλειοψηφία φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων που να βλέπουν την Ευρώπη όχι ως πεδίο άσκησης επαναστατικής γυμναστικής. Όσοι μπορούν να προσέλθουν σε αυτή την ευρωπαϊκή συμμαχία είναι καλοδεχούμενοι”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ζήτησε μάλιστα: “Να μη βάζουμε ταμπέλες και διαχωριστικές γραμμές πριν δούμε δείγματα γραφής από βουλευτές και ηγέτες”. Ενώ εκτίμησε: “Δε νομίζω ότι η Μελόνι έχει τόσα κοινά με τη Λεπέν όσα φαντάζεται η Λεπέν”.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι κάθεται δίπλα με την Ιταλίδα ομόλογο του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ότι η Ελλάδα και η Ιταλία έχει μία στενή σχέση και υποστήριξε ότι η ακροδεξιά Μελόνι “είναι μία πολιτικός που μπορεί να έχει άλλες καταβολές, αλλά δεν έχω διακρίνει ότι βλέπει την Ευρώπη μέσα από μία διαφορετική οπτική, από αυτή που τη βλέπουμε και άλλοι αρχηγοί κρατών”.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης: “Το ΕΛΚ θα είναι πρώτο κόμμα στην Ευρωβουλή. Έχει το δικαίωμα να επιλέξει πρόεδρο της Κομισιόν και επιλογή μας είναι η  φον ντερ Λάιεν. Δεν υπάρχει plan B”. Απέφυγε δε να απαντήσει για το σενάριο ο Μάριο Ντράγκι να αναλάβει πχ πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός απέφυγε επίσης να απαντήσει τόσο για το χαρτοφυλάκιο που θα διεκδικήσει η Ελλάδα στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και και το πρόσωπο του επόμενου Έλληνα επιτρόπου. Δήλωσε απλώς βεβαίως ότι η χώρα θα έχει ένα δυνατό χαρτοφυλάκιο. Ενώ στην ονοματολογία για Σχοινά, Σκυλακάκη, Κεραμέως, Τζιτζικώστα, απάντησε: “Δεν έχω να πω τίποτα για αυτό. Όπως καταλαβαίνετε το χαρτοφυλάκιο μπορεί να καθορίσει και το πρόσωπο. Πρώτα συζητάμε χαρτοφυλάκιο και μετά πρόσωπο”.

Στόχος η επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πρόθεση του μετά τις ευρωεκλογές να επαναφέρει την τροπολογία για επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές και μάλιστα όχι μόνο για τους απόδημους Έλληνες αλλά και για τους εντός επικρατείας ψηφοφόρους.

“Χρειαζόμαστε 200 ψήφους, αλλά ώρα δεν έχει κανείς άλλοθι όταν αποδεδειγμένα το μέτρο έχει πετύχει. Πρέπει να ξεπεράσουμε μία συνταγματική ερμηνεία -εγώ πιστεύω ότι μπορούμε – για να δώσουμε και στους εντός επικρατείας τη δυνατότητα να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο” είπε ο κ. Μητσοτακης και πρόσθεσε: “

Πιστεύω ότι το θέμα ερμηνείας η ίδια η Βουλή θα το κρίνει, δηλαδή άν αυτό που το Σύνταγμα λέει για ταυτόχρονη άσκηση εκλογικού δικαιώματος καλύπτει ή όχι την επιστολική ψήφο”. Προανήγγειλε δε ότι θα ανοίξει το θέμα στα τέλη του έτους.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν πρόκειται να αλλάξει εκ νέου το μπόνους στον εκλογικό νόμο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα